2.6 Mistä saan apua, kun en jaksa?

Kuormittavaa elämäntilannetta, stressiä ja kriisiä voi hyvin yrittää helpottaa itse. Hyödynnä apuna tämän oppaan materiaalia ja:

Mielenterveystalon verkkosivuja:

Aina omat keinot ja voimavarat eivät kuitenkaan riitä. Tällöin on tärkeää pyytää muilta apua, jotta oma tilanne ei pahene.

Mistä saan apua, kun en jaksa?

  • Ystävät: Keskustele tilanteestasi, ajatuksistasi ja tunteistasi ystävän kanssa. Usein jo asiasta puhuminen helpottaa omaa oloa, vaikka ystäväsi ei voisikaan ratkaista haastavaa tilannettasi.

 

  • Vertaistuki: Onko vastaanottokeskuksessa keskusteluryhmiä, joissa moni, samassa tilanteessa oleva ihminen voi jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan? Usein on helpottavaa huomata, että ei ole yksin omien hankalien ajatusten ja tunteiden kanssa.

 

  • Sairaanhoitajan vastaanotto vastaanottokeskuksessa: Suomalaisessa terveydenhuollossa, sairaanhoitaja tekee ensimmäisen hoidon tarpeen arvioinnin ja suunnitelman hoidosta yhdessä potilaan kanssa. Mikäli ystävien ja muiden ihmisten kanssa keskustelu ei helpota tilannettasi, sinun hakeudu sairaanhoitajan vastaanotolle. Hän arvioi tilannettasi ja auttaa sinua eteenpäin. Sairaanhoitaja voi tarvittaessa ohjata sinut lääkärin vastaanotolle tai erikoissairaanhoidon palveluihin. käynti sairaanhoitajan vastaanotolla on ilmainen.

 

  • Kriisikeskus: Suurimmissa kaupungeissa on erillinen kriisikeskus, jonne voi hakeutua äkillisessä kriisitilanteessa. (Mobile, Jyväskylä)

 

  • Yksityinen terveydenhuolto: Halutessasi voit hakeutua yksityiseen terveydenhuoltoon sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Yksityisen terveydenhuollon palvelut ovat maksullisia.

Materiaalista suoritettu

Materiaalista suoritettu

2. Oma hyvinvointi ja jaksaminen
2.1 Stressi ja kriisi2.2 Stressistä selviäminen2.3 Pohjoinen luonto hyvinvoinnin tukena2.4 Rentoutuminen2.5 Itsetuhoiset ajatukset ja itsensä vahingoittaminen2.6 Mistä saan apua, kun en jaksa?