Ravinto ja ruokakulttuuri

Ruokakulttuuri:

Ruokakulttuuri on tärkeä osa arkea. Säännöllinen ateriarytmi ja ruuan helpompi saatavuus voivat lisätä turvallisuuden tunnetta ja hyvinvointia.

Erilaiset ruokailu-ajat ja ruuan valmistusmahdollisuudet voivat poiketa tutusta ja turvallisesta opitusta tavasta. Eri puolilta maailmaa tulevia raaka-aineita ja valmisruokia on helposti saatavissa. Tämä auttaa omien ruokailuperinteiden säilyttämisessä.

On tärkeä muodostaa oman perheen säännöllinen ruokailutapa.

Perinteet:

  • Ruoka ja ruokailutavat ovat kulttuurisidonnaisia.

  • Eri kansoilla on omia perinteisiä ruokia, joiden raaka-aineet ovat paikallisesti helposti saatavissa.

  • Perinteiset ruokalajit vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

  • Ruuan valmistukseen, ruokailuhetkeen ja ruoka-aikoihin liittyy paljon paikallisia tapoja. Tavat opitaan jo varhaislapsuudessa perheessä, koulussa ja vierailuilla sekä juhlatilaisuuksissa.

  • Perinteiset ruuat ovat tärkeä osa paitsi omaa kulttuuria ja arkea.

Uuden maan ruokakulttuuri:

  • Pohjoinen ilmasto ja vaihtuvat vuodenajat ovat vaikuttaneet suomalaisiin ruokatottumuksiin.

  • Suomessa  ruokavalio on ollut melko raskas. Tämä johtuu siitä, että  suuri osa suomalaisista teki ennen  fyysisesti vaativaa maataloustyötä.

  • Peruna, leipä ja maito muodostavat monessa suomalaisessa perheessä edelleen perustan ruokavaliolle.

  • Leipä on usein perinteistä ruisleipää, vehnä- ja kauraleipää sekä moniviljaleipää.

  • Puuroa syödään paljon, erityisesti aamupalana.

  • Monet juovat maitoa ruokajuomana. Lapset juovat maitoa usein joka aterialla.

  • Lihaa ja kalaa syödään melko runsaasti Suomessa,

  • Kasvisten osuus ruokavaliossa on lisääntynyt. . Suuri osa kasviksista tuodaan Suomeen eteläisemmistä maista.

  • Ilmasto vaikuttaa kasvisten ja hedelmien saatavuuteen Suomessa. Kesällä ja syksyllä kasviksia on paljon tarjolla kaupoissa.

  • Kasvisten lisäksi syödään hedelmiä ja marjoja.

  • Marjoja voi poimia vapaasti metsistä. Monet suomalaiset keräävät ja pakastavat syksyisin marjoja.

Ruokailuajat:

  • Suomessa on aikainen ateriarytmi verrattuna useisiin muihin maihin.

  • Lounas syödään koulu- ja työpäivinä n. 11-12 aikaan.  Joskus jopa aikaisemminkin.

  • Illallinen syödään monissa perheissä vanhempien palatessa töistä n. klo17.00.

  • Ennen nukkumaanmenoa syödään usein pieni iltapala.

  • Ateriarytmi vaihtelee eri perheissä.  Epäsäännölliset työajat sekä ravintoloiden aukiolo-aikojen vapautuminen on muuttanut perinteisiä ruoka-aikoja.

  • Unirytmin kannalta illallinen n. klo 19.00 voi olla paras hetki unirytmin kannalta.

 

Ruokailun säännöllisyys:

  • Säännölliset ruoka-ajat ovat tärkeitä terveydelle ja hyvinvoinnille.

  • Jos aterioiden välissä on liian pitkä aika, verensokerin määrä vaihtelee rajusti.

  • Verensokerin vaihtelu voi aiheuttaa mielialanvaihtelua ja unihäiriöitä. Se myös altistaa useille sairauksille.

  • Liian tiheät ateriat ja välipalat voivat pitää verensokerin pitkään liian korkealla.  Tämä altistaa liikalihavuudelle sekä hammasvaurioille.

 

Terveellisestä ruokavaliosta tähän

Lisätietoa:
Ruokatietoyhdistys. 2018. Ruokakulttuuri.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2016. Syödään yhdessä.
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129744/KIDE26_FINAL_WEB.pdf?sequence=1
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Elintavat ja ravitsemus. Suomalaisten ravitsemus ja ruokailu.
https://www.thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/suomalaisten-ravitsemus-ja-ruokailu

Materiaalista suoritettu

Materiaalista suoritettu

1 Mielekäs arki
1.1. Hyvinvointi1.2. Lähiympäristö ja vaikuttaminen1.3. TerveysHygienia1.4. Arjen toiminnot1.5. Perhekulttuurit SuomessaRavinto ja ruokakulttuuri1.7. Lasten arki1.6. Yhdenvertaisuus ja syrjintä1.8. Lastensuojelu1.9. Asuminen, kestävä kehitys ja toimeentulo