Ravinto ja ruokakulttuuri
Ruokakulttuuri:
Ruokakulttuuri on tärkeä osa arkea. Säännöllinen ateriarytmi ja ruuan helpompi saatavuus voivat lisätä turvallisuuden tunnetta ja hyvinvointia.
Erilaiset ruokailu-ajat ja ruuan valmistusmahdollisuudet voivat poiketa tutusta ja turvallisesta opitusta tavasta. Eri puolilta maailmaa tulevia raaka-aineita ja valmisruokia on helposti saatavissa. Tämä auttaa omien ruokailuperinteiden säilyttämisessä.
On tärkeä muodostaa oman perheen säännöllinen ruokailutapa.
Perinteet:
-
Ruoka ja ruokailutavat ovat kulttuurisidonnaisia.
-
Eri kansoilla on omia perinteisiä ruokia, joiden raaka-aineet ovat paikallisesti helposti saatavissa.
-
Perinteiset ruokalajit vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.
-
Ruuan valmistukseen, ruokailuhetkeen ja ruoka-aikoihin liittyy paljon paikallisia tapoja. Tavat opitaan jo varhaislapsuudessa perheessä, koulussa ja vierailuilla sekä juhlatilaisuuksissa.
-
Perinteiset ruuat ovat tärkeä osa paitsi omaa kulttuuria ja arkea.
Uuden maan ruokakulttuuri:
-
Pohjoinen ilmasto ja vaihtuvat vuodenajat ovat vaikuttaneet suomalaisiin ruokatottumuksiin.
-
Suomessa ruokavalio on ollut melko raskas. Tämä johtuu siitä, että suuri osa suomalaisista teki ennen fyysisesti vaativaa maataloustyötä.
-
Peruna, leipä ja maito muodostavat monessa suomalaisessa perheessä edelleen perustan ruokavaliolle.
-
Leipä on usein perinteistä ruisleipää, vehnä- ja kauraleipää sekä moniviljaleipää.
-
Puuroa syödään paljon, erityisesti aamupalana.
-
Monet juovat maitoa ruokajuomana. Lapset juovat maitoa usein joka aterialla.
-
Lihaa ja kalaa syödään melko runsaasti Suomessa,
-
Kasvisten osuus ruokavaliossa on lisääntynyt. . Suuri osa kasviksista tuodaan Suomeen eteläisemmistä maista.
-
Ilmasto vaikuttaa kasvisten ja hedelmien saatavuuteen Suomessa. Kesällä ja syksyllä kasviksia on paljon tarjolla kaupoissa.
-
Kasvisten lisäksi syödään hedelmiä ja marjoja.
-
Marjoja voi poimia vapaasti metsistä. Monet suomalaiset keräävät ja pakastavat syksyisin marjoja.
Ruokailuajat:
-
Suomessa on aikainen ateriarytmi verrattuna useisiin muihin maihin.
-
Lounas syödään koulu- ja työpäivinä n. 11-12 aikaan. Joskus jopa aikaisemminkin.
-
Illallinen syödään monissa perheissä vanhempien palatessa töistä n. klo17.00.
-
Ennen nukkumaanmenoa syödään usein pieni iltapala.
-
Ateriarytmi vaihtelee eri perheissä. Epäsäännölliset työajat sekä ravintoloiden aukiolo-aikojen vapautuminen on muuttanut perinteisiä ruoka-aikoja.
-
Unirytmin kannalta illallinen n. klo 19.00 voi olla paras hetki unirytmin kannalta.
Ruokailun säännöllisyys:
-
Säännölliset ruoka-ajat ovat tärkeitä terveydelle ja hyvinvoinnille.
-
Jos aterioiden välissä on liian pitkä aika, verensokerin määrä vaihtelee rajusti.
-
Verensokerin vaihtelu voi aiheuttaa mielialanvaihtelua ja unihäiriöitä. Se myös altistaa useille sairauksille.
-
Liian tiheät ateriat ja välipalat voivat pitää verensokerin pitkään liian korkealla. Tämä altistaa liikalihavuudelle sekä hammasvaurioille.
Terveellisestä ruokavaliosta tähän
Lisätietoa:
Ruokatietoyhdistys. 2018. Ruokakulttuuri.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2016. Syödään yhdessä.
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129744/KIDE26_FINAL_WEB.pdf?sequence=1
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Elintavat ja ravitsemus. Suomalaisten ravitsemus ja ruokailu.
https://www.thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/suomalaisten-ravitsemus-ja-ruokailu
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu