Ravinto ja ruokakulttuuri
Ruokakulttuuri:
Ruokakulttuuri on tärkeä osa arkea. Säännöllinen ateriarytmi ja ruuan helpompi saatavuus voivat lisätä turvallisuuden tunnetta ja hyvinvointia.
Erilaiset ruokailu-ajat ja ruuan valmistusmahdollisuudet voivat poiketa tutusta ja turvallisesta opitusta tavasta. Eri puolilta maailmaa tulevia raaka-aineita ja valmisruokia on helposti saatavissa. Tämä auttaa omien ruokailuperinteiden säilyttämisessä.
On tärkeä muodostaa oman perheen säännöllinen ruokailutapa.
Perinteet:
- Ruoka ja ruokailutavat ovat kulttuurisidonnaisia.
- Eri kansoilla on omia perinteisiä ruokia, joiden raaka-aineet ovat paikallisesti helposti saatavissa.
- Perinteiset ruokalajit vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.
- Ruuan valmistukseen, ruokailuhetkeen ja ruoka-aikoihin liittyy paljon paikallisia tapoja. Tavat opitaan jo varhaislapsuudessa perheessä, koulussa ja vierailuilla sekä juhlatilaisuuksissa.
- Perinteiset ruuat ovat tärkeä osa paitsi omaa kulttuuria ja arkea.
Uuden maan ruokakulttuuri:
- Pohjoinen ilmasto ja vaihtuvat vuodenajat ovat vaikuttaneet suomalaisiin ruokatottumuksiin.
- Suomessa ruokavalio on ollut melko raskas. Tämä johtuu siitä, että suuri osa suomalaisista teki ennen fyysisesti vaativaa maataloustyötä.
- Peruna, leipä ja maito muodostavat monessa suomalaisessa perheessä edelleen perustan ruokavaliolle.
- Leipä on usein perinteistä ruisleipää, vehnä- ja kauraleipää sekä moniviljaleipää.
- Puuroa syödään paljon, erityisesti aamupalana.
- Monet juovat maitoa ruokajuomana. Lapset juovat maitoa usein joka aterialla.
- Lihaa ja kalaa syödään melko runsaasti Suomessa,
- Kasvisten osuus ruokavaliossa on lisääntynyt. . Suuri osa kasviksista tuodaan Suomeen eteläisemmistä maista.
- Ilmasto vaikuttaa kasvisten ja hedelmien saatavuuteen Suomessa. Kesällä ja syksyllä kasviksia on paljon tarjolla kaupoissa.
- Kasvisten lisäksi syödään hedelmiä ja marjoja.
- Marjoja voi poimia vapaasti metsistä. Monet suomalaiset keräävät ja pakastavat syksyisin marjoja.
Ruokailuajat:
- Suomessa on aikainen ateriarytmi verrattuna useisiin muihin maihin.
- Lounas syödään koulu- ja työpäivinä n. 11-12 aikaan. Joskus jopa aikaisemminkin.
- Illallinen syödään monissa perheissä vanhempien palatessa töistä n. klo17.00.
- Ennen nukkumaanmenoa syödään usein pieni iltapala.
- Ateriarytmi vaihtelee eri perheissä. Epäsäännölliset työajat sekä ravintoloiden aukiolo-aikojen vapautuminen on muuttanut perinteisiä ruoka-aikoja.
- Unirytmin kannalta illallinen n. klo 19.00 voi olla paras hetki unirytmin kannalta.
Ruokailun säännöllisyys:
- Säännölliset ruoka-ajat ovat tärkeitä terveydelle ja hyvinvoinnille.
- Jos aterioiden välissä on liian pitkä aika, verensokerin määrä vaihtelee rajusti.
- Verensokerin vaihtelu voi aiheuttaa mielialanvaihtelua ja unihäiriöitä. Se myös altistaa useille sairauksille.
- Liian tiheät ateriat ja välipalat voivat pitää verensokerin pitkään liian korkealla. Tämä altistaa liikalihavuudelle sekä hammasvaurioille.
Lisätietoa:
Ruokatietoyhdistys. 2018. Ruokakulttuuri.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2016. Syödään yhdessä.
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129744/KIDE26_FINAL_WEB.pdf?sequence=1
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu