Monikulttuurisen ohjauksen työkalupakki

Tervetuloa monikulttuurisen ohjauksen työkalupakin pariin! Tämä työkalupakki on suunnattu erityisesti Ohjaamoissa toimivien työntekijöiden monikulttuurisen osaamisen kehittämiseksi. Monikulttuurinen ohjaus tarkoittaa kulttuurisensitiivistä ohjausta, jossa huomioidaan ohjattavan yksilöllisiä lähtökohtia ja tuetaan ohjattavaa löytämään oma polkunsa, olipa kyse sitten kotoutumisesta, koulutuksesta tai työllistymisestä. Monikulttuurinen ohjaus vaatii ohjaajalta monenlaisia taitoja: olemme koonneet pakkiin erilaisia työkaluja ja tukimateriaaleja monikulttuurisen ohjauksen ja osaamisen tueksi seuraavista teemoista:

  1. Kieli- ja kulttuuriosaaminen
  2. Monikulttuurinen ohjausosaaminen
  3. Toimintaympäristöosaaminen (lait, verkostot, moniammatillisuus)
  4. Ohjaajan itsetuntemus ja hyvinvointi

Teemat on kuvattu oheiseen nelikenttään.

Monikulttuurisen osaamisen nelikenttä

Näiden teemojen alta löydät muun muassa lyhyitä infovideoita, ohjauksen apumateriaalia, linkkivinkkejä, aiheeseen liittyvää tietoutta ja oman osaamisen arviointityökaluja. Tervetuloa tutustumaan ja kehittämään omaa ohjausosaamistasi!

Mitä on monikulttuurinen ohjaus? Siitä keskustelevat oheisella tallenteella OSMO-projektin kouluttajat. » Mitä on monikulttuurinen ohjaus? -tallenne (Kesto 35 min.)

Monikulttuurisen ohjauksen työkalupakki -materiaalia on kehitetty OSMO – Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin -projektissa vuosien 2017-2018 aikana.

OSMO – Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin -projekti 2016-2019 on päättynyt. Jatkohankkeessa lisätietoa löytyy osoitteesta www.jamk.fi/osmo2. Lisätietoa www.kohtaamo.info/osmo.