Podcastien tallentaminen

Podcastien tallennukseen on monta tapaa. Laadukkaaseen äänen tallennukseen paras on rauhallinen, akustisesti kaiuton tila, mielellään sitä varten suunniteltu studio. Tallennuslaitteeksi käy periaatteessa mikä tahansa ääntä tallentava laite, mutta parhaan lopputuloksen saa käyttämällä varta vasten podcastien tallennukseen suunniteltuja laitteita. Esim. Roden tai Zoomin mallistoista löytyy useampikin ääntä tallentava podcast-mikseri. Keskustelupodcasteja varten mikserissä tai tallentimessa on hyvä olla paikka useammalle mikrofonille, ja tyypillisesti niitä on varattu neljälle keskustelijalle. Joissakin laitteissa on myös langattomat tai langalliset liitännät puhelimelle ja tietokoneelle. Niillä saat tarvittaessa keskusteluun mukaan jonkun toisaalla olevan henkilön. Podcast-miksereissä on yleensä myös tallennuspaikat ja napit tehosteita ja jinglejä varten. Ne voivat olla etukäteen äänitettyjä aplodeja, lyhyitä musiikki-inserttejä, välispiikkejä tai introja sekä outroja. Lisäksi tarvitaan mikrofoneja ja kuulokkeita. Parhaan ja puhtaimman äänen saa talteen dynaamisilla mikrofoneilla, ja niistäkin löytyy juuri podcasteihin suunniteltuja malleja, esim. Roden Podmic. Kuulokkeet tarvitaan äänen tarkkailuun kullekin keskustelijalle. Lisäksi mikrofoneille tarvitaan säädettävät varret, joilla ne kiinnittyvät pöytään.

Yleensä äänen tallennus tehdään muistikortille ja siirretään siitä sitten tallennuksen jälkeen muistikorttilukijalla tietokoneelle jälkieditointia varten. Useimmissa tallennusmiksereissä on mahdollisuus tallentaa jokainen äänikanava omalle raidalle (multitrack), jolloin editointi ja äänten korjailu on helpompaa.

Jos erityistä podcast-studiota ja -laitteistoa ei ole käytettävissä, niin toki ääntä ja keskusteluja voi tallentaa vaikka puhelimen mikrofonilla, tai puhelimeen liitettävillä mikrofoneilla. Siihen löytyy monenlaisia ratkaisuja, mm. roden kaksikanavaisen langattoman mikrofonisysteemin saa kiinni puhelimeen joko lightning tai usb-c liitännöillä. Sama käy myös tietokoneeseen. Myös erilaisia kenttätallentimia voi käyttää, useimmissa on sisäänrakennetut mikrofonit ja liitännät erillisille mikrofoneille.

Jamkin Digikeskuksessa on yllämainitut välineet Tuberoom Blackissa eli Tuberadiossa ja käyttöön saa pyydettäessä opastusta tai tukeakin. Myös mukaan otettava podcast-reppu on varattavissa, ja muilla kampuksilla vastaavat välineet ovat nimellä Podcast-pöytä (Dynamolla ja Kankaalla Tiimiakatemialla). Tuberoom Blackin voi varata outlookin kalenterista ja Dynamon pöydän Pepistä. Kankaan pöytä on varattu vain Tiimiakatemina käyttöön. Podcast-reppua ja muita mukaan otettavia välineitä voi tiedustella lainaksi Digikeskuksen henkilökunnalta.