Konseptointi
Aloita kysymällä itseltäsi:
- Mitä tämä podcast tarkoittaa sinulle? Miksi on tärkeää, että se on olemassa?
- Mikä on podcastin tehtävä ja tavoitteet?
- Mitä tietoja haluat välittää?
- Mikä on hissipuheesi tälle podcastille?
- Jos sinun pitäisi kuvailla podcastiasi jollekin 3-4 lauseella, mitä sanoisit?
Kohdeyleisön määrittely
Ensimmäinen yleisö on se, joka sinulla jo on; tätä kutsutaan ”sisäänrakennetuksi yleisöksi”. Tämä voi sisältää ystävät, perheen, sosiaalisen median seuraajat, asiakkaat, opiskelijat, kollegat ja verkostosi ammattilaiset.
Toinen yleisö on uusi yleisö, jonka haluat houkutella ja koukuttaa mukaan kuuntelemaan podcastiasi. Mieti, kuka voisi hyötyä näkökulmastasi ja mielipiteistäsi.
Milloin ja missä podcastiasi tullaan kuuntelemaan?
Kun tiedät, kenet haluat kuunnella podcastiasi, mieti myös milloin ja missä he kuuntelevat. Tämä auttaa hahmottamaan sisällön keston.
Tutkimusten mukaan suurin osa kuuntelijoista kuuntelee podcasteja muiden asioiden ohessa:
- 26 % ajon aikana
- 11 % töissä
- 4 % treenatessa
- 3 % kävelyllä
Sisällön segmentointi
Sisällytä musiikkitauot (jinglet) segmenttien väliin, jos mahdollista. Tämä tarjoaa taukoja puhumiseen ja antaa kuuntelijoille indikaattorin siitä, että aihe muuttuu tai segmentti on päättynyt ja uusi alkaa.
Tuotannon aikataulutus
Mieti, miten podcastin tekeminen sopii aikatauluusi. Kuinka paljon aikaa tarvitset vieraiden ajoittamiseen, tallennusaikaan, editointiin, kuvausten ja esitysmuistiinpanojen kirjoittamiseen jokaiselle jaksolle ja lopulta jokaisen jakson lähettämiseen ja mainostamiseen.
Podcastien sarja vai jatkuva julkaisu?
Kuinka usein julkaiset podcastisi? Suosittuja muotoja ovat viikoittain, mutta voit tehdä myös päivittäin, pari kertaa kuukaudessa tai joka toinen viikko. Kerran kuukaudessa on myös vaihtoehto, mutta sitä ei suositella kuuntelijakunnan rakentamiseen.
Podcastin pituus
Päätä, kuinka pitkiä podcast-jaksojesi tulisi olla. Ne voivat vaihdella kymmenestä yhdeksäänkymmeneen minuuttiin. Yli tunnin pituisia podcasteja ei suositella, sillä useimmilla ihmisillä ei ole aikaa kuunnella yli tunnin kestävää podcastia. Jos pidät monologin, jakso on syytä rajoittaa kymmenestä viiteentoista minuuttiin. Keskustelu- tai haastattelutyylinen segmentti tulisi olla kestoltaan noin kaksikymmentä minuuttia jälkituotannon jälkeen.
Esim.
- Segmentin kesto Intro w / musiikki 1 – 2 min,
- 1 osuus monologiaa 15 min,
- musiikkitauko 15 – 20 sekuntia,
- 1 haastattelu 20 min,
- musiikkitauko 15 – 20 sekuntia,
- erikoislyhyt osuus 5 min,
- musiikki ja outro 1 min
Lähde:
Mayo, A. (2019). Podcasting: How to Start a Podcast and Create a Profitable Podcasting Business.Monkey Publishing.
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu