Podcastin formaatin hahmottaminen
Minkä tyylinen podcastini pitäisi olla?
Tyypilliset kuusi podcastien päätyyliä ovat:
- Haastattelu: Kahdenvälinen haastattelu on tärkeimpänä äänilähteenä ja se on suosituin podcast-tyyleistä. Jälkituotannossa tarvitaan vain vähän editointia keskustelun luonteen vuoksi. Vieraat tarjoavat arvokasta tietoa ja omaa sisältöään kysymystesi lisäksi, joten sanottava ei lopu kesken. Miinukset: Lisää jalkatyötä vieraiden aikatauluttamisessa. Haastattelupodcastit ovat suosituin formaatti, joten sinun on varmistettava, että omasi on tarpeeksi erilainen tai kapealla aihealueella, jotta ihmiset haluavat kuunnella sitä.
- Tarinankerronta: Tarinankerronta-podcasteja on kahta tyyliä, fiktio ja ei-fiktio. Molemmat ovat vahvasti peräisin radio-ohjelmaformaatista ja sisältävät usein narratiivista journalismia. Kerronta on avainasemassa tämän tyylisessä podcastissa. Siellä kerrotaan selkeä tarina haastattelujen, monologien, joskus esseiden ja sisällön huolellisen muotoilun kautta. Täysin koukuttava yleisöllesi, he tulevat aina uudelleen kuuntelemaan, jos teet sen hyvin. Paljon mahdollisuuksia olla luova tuotannon ja tarinan kertomisen suhteen. Yleisö odottaa erittäin korkeaa tuotantoarvoa tämän tyyppisellä esityksellä. Sillä on oltava erittäin ammattimainen ääni, mikä tarkoittaa enemmän työtä sinulle tai tuottajalle ja mahdollisesti enemmän rahaa, jos palkkaat jonkun auttamaan sinua tuottamaan. Tämän toteuttamiseksi tarvitaan paljon suunnittelua, tutkimusta, haastatteluja, kirjoittamista jne.
- Uudelleen käytetty sisältö: Perustuu usein live-esityksen muuttamisesta jälkikäteen podcastiksi. Nämä ovat live-tarinankerrontaesityksiä, varieteeesityksiä ja eräänlaisia peliesityksiä, joissa on sekoitus tarinankerrontaa, musiikkiesityksiä ja erikoisvieraita. Ne nauhoitetaan livenä ja muokataan myöhemmin, jotta suurempi yleisö voi kuunnella ja osallistua hauskanpitoon. Helppo äänittää, jos sinulla on äänisuunnittelija, joka jo hallitsee esityksen ääntä. Minimaalinen muokkaus vaaditaan, koska se on jo tunnin pituinen tapahtuma. Todennäköisesti tarvitset kaksi tallenninta, jotta voit tallentaa mikserin kautta esityksen, mutta myös tilan yleisön. Näiden tallentimien synkronointi ei ole vaikeaa, mutta se on ylimääräinen työvaihe saada täysi ääni podcastiin. Live-esityksesi ei ehkä ole niin kiinnostava yleisölle, joka ei näe sitä, joten sinun on oltava luova äänen kanssa vakuuttaaksesi kuuntelijasi.
- Monocast: Podcast, jolla on vain yksi ääni, tyypillisesti vain isäntä. Nämä podcastit koostuvat isännän monologiasta valitsemastaan aiheesta. Et ole kenenkään muun aikataulussa, joten voit tallentaa aina, kun sinulla on aikaa tai tunnet inspiraatiota. Olet vastuussa kaikesta sisällöstä – se on loppujen lopuksi sooloesitys.
- Koulutuspodcastit: Lainaavat formaatteja haastattelu- ja keskustelupodcasteista, mutta kohdennetummalla lähestymistavalla. Koska koulutuspodcastin tarkoituksena on tarjota jonkinlainen oppitunti, on tärkeää, että segmentit ovat jäsenneltyjä ja selkeitä sisällön toimittamisessa. Erityinen, koulutuksellinen sisältö antaa sinulle helpon rakenteen ja sitouttaa kuuntelijasi. Helpompi ylläpitää uskollista yleisöä. Lisäsisältö on helppoa luoda, esimerkiksi: pdf-lataukset, opetussuunnitelmaideat, resurssiluettelot, kurssit jne. Sinun on oltava luova siinä, miten ”opetat” sisältöä, koska et pysty esittämään visuaalisia elementtejä.
- Keskustelu: Käytetään usein sen helppouden vuoksi, ja se sisältää yleensä kaksi johdonmukaista isäntää satunnaisen vieraan kanssa. Se on juuri niin kuin se kuulostaa, ikään kuin kaksi ystävää jatkaisi keskustelua. Mikä tekee siitä erilaisen kuin haastattelutyylinen podcast, on se, että yksi isäntä ei kysy kysymyksiä toiselta koko podcastin. Pikemminkin isännät ovat tekemisissä toistensa kanssa, ja kysymykset voivat mennä edestakaisin tai he voivat vain jakaa mielipiteensä ja keskustella aiheesta ilman kysymyksiä. Tarvitaan vain lyhyt hahmotelma eikä paljon omistettua tutkimusta ja ennalta määrättyjä kysymyksiä. Et kanna sisältöä yksin, jos sinulla on sanottavaa, kumppanisi voi poimia löysän tai auttaa saamaan teidät molemmat takaisin raiteilleen. Sinun on todella keskityttävä ja varmistettava, että aiheet, joista päätät keskustella, ovat asioita, joista yleisösi haluaa kuulla.
i
Lähde:
Mayo, A. (2019). Podcasting: How to Start a Podcast and Create a Profitable Podcasting Business.Monkey Publishing.
McHugh, S. (2022). The power of podcasting: Telling stories through sound. Columbia University Press.
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu