Podcastien jakelu

Jakelumediana podcast on videoon verrattuna vähemmän kaistaa vievä ja helpompi kuluttaa kuunnellen sitä muun touhuamisen ohessa. Jos jakelualusta sallii, jaksot voi ladata myös off-line kuunteluun eli eivät välttämättä vaadi kuunneltaessa verkkoyhteyttä. Sopii hyvin maailmassa esim. alueille, joissa verkot eivät ole samalla tasolla kuin Suomessa ja alueille joissa oppimateriaaleja ja mediaa kulutetaan lähinnä mobiililaitteilla.

  • Spotify for podcasters on ilmainen ja ”aito” podcastien julkaisualusta. Käsittääkseni henkilökohtainen, eli en tiedä saako sinne jotain organisaationlaajuista sopparia, mutta yksittäisellä tunnuksella helppo julkaista ja mahdollisuus saada laaja jakelu. Luonnehtisin sitä podcastaajien youtubeksi. Siitä voi myös levittää podcastit esim. applen ja googlen podcast-jakeluihin (Apple Podcasts, Google Podcasts). Myös offlinekuuntelu onnistunee ainakin maksullisen version tilaajille.
  • Soundcloud on oikeastaan äänitiedostojen striimausalusta ja tarkoitettu alun alkaen indie artistien musajakeluun. Sitä on soveltaen alettu käyttämään myös podcast-jakeluihin, koska sillä voi ilmaisversiollakin jakaa äänitallenteita. Se ei mielestäni kuitenkaan täytä alkuperäisen podcast-idean määrityksiä, koska siitä ei voi ladata ainakaan ilmaisversiolla äänitallenteita offline kuunteluun, mutta sillä ei täällä suomessa ole nykyisin väliä, koska ääni striimautuu hyvin sienimetsäänkin😉 Eli soveltaen käytetään, mutta ei mielestäni täytä alkuperäistä määritystä podcast-jakelualustasta. Selain- ja playerin ilmaisversiossa en huomannut offline mahdollisuutta.
  • Panoptossa voi julkaista video- ja äänipodcasteja, mutta siinä on jo pitäkään ollut mielestäni vähän ”rikki” jakelujen tuuppaaminen ulos podcastalustoihin feedien kautta, eli siellä on kyllä siihen määritykset, mutta ovat vanhentuneet (määrityksissä puhutaan mm itunes feedeistä). Organisaation sisäisesti sitä voi kuitenkin käyttää mainiosti kun sallii tilaukset/subscriptionit ja muutenkin samaan tapaan kuin esim. tuota Soundcloudia nyt käytetään. Eli mielestäni tekee aika pitkälle saman kun soundcloud kun puhutaan podcasteista. Eli jako linkillä ja käyttö striimaten, toki panoptossa kirjautuneille voidaan sallia myös offline-lataukset