Podcast-opas sisällöntuottajille
Yleistä podcasteista
Podcasting tarkoittaa äänitiedostojen eli podcastien julkaisua internetissä. Podcast on audiosarja, jossa keskustellaan jostakin aiheesta. Se muistuttaa radio-ohjelmaa, mutta on rakenteeltaan vapaampi ja ilmestyy yleensä vain internetissä. Sana ”podcasting” tulee sanoista iPod ja broadcasting, viitaten audiotiedostojen siirtämiseen Applen MP3-soittimeen. Koska iPod ei ole välttämätön podcastin kuunteluun, termi on myöhemmin määritelty myös lyhenteeksi sanoista ”portable on demand”. Termi tuli tunnetuksi vuonna 2004, ja Suomessa ensimmäiset podcastit aloitettiin vuonna 2005.
Podcastit saivat alkunsa, kun Tristan Louis vuonna 2000 esitteli idean video- ja äänitiedostoihin viittaavista RSS-feedeistä eli verkkosyötteistä. Ensimmäiset käytännön kokeilut olivat eräänlaisia audioblogeja, radio-ohjelmien tapaisia keskustelutallenteiden sarjoja, joita voi ladata itselleen kuunneltaviksi. Vuonna 2004 podcasting vakiintui tarkoittamaan tilattavaa audiolähetystä. MTV:n videojockeyt Adam Curry ja ohjelmistokehittäjä Dave Winer kehittivät ohjelmiston nimeltä iPodder, jolla radio-ohjelmat voitiin ladata automaattisesti iPodiin. Vuonna 2005 Apple lisäsi podcast-tuen iTunesiin. Samana vuonna Googlen haulla löytyi podcast-sanalle 100 000 000 osumaa, kun edellisenä vuonna niitä löytyi vain 24. Podcastien suosion myötä Apple yritti vuonna 2006 omia podcast-sanan käytön, mutta lopulta luopui vaateistaan ja podcast vakiintui käsitteenä. Video-muotoisia podcasteja alettiin samana vuonna nimittää vodcasteiksi.
Podcastit toimivat teknisesti niin, että julkaisija ylläpitää RSS- tai Atom-muotoista uutissyötettä, joka sisältää tiedot ääni- tai videotiedostosta ja tiedoston URI:n eli latausosoitteen. Käyttäjä käyttää ohjelmaa (esim. iTunes), joka seuraa syötteen päivittymistä ja lataa uudet mediatiedostot kuunneltaviksi. Tiedostot voidaan siirtää myös ilman nettiyhteyttä oleviin laitteisiin kuten MP3-soittimiin. Podcastien suosio selittyy niiden helppokäyttöisyydellä ja mahdollisuudella kuunnella niitä arkiaskareiden lomassa. Nykyisin podcasteiksi nimitetään myös sellaisia äänistriimejä, joita ei voi ladata offline-kuunteluun, mutta jotka muuten täyttävät sisällölliset kriteerit.
Podcastaus ei ole valtioiden sääntelemää, joten podcasterin ei tarvitse ostaa lähetyslisenssiä. Tämä mahdollistaa vapauden kehittää itselleen sopiva ohjelmaformaatti. Jakelukanavat saattavat kuitenkin tarkistaa sisällön sopivuuden ja kieltäytyä julkaisemasta sisältöä, jos se on yksilöitä loukkaavaa tai muuten lakien tai palvelun käyttösääntöjen vastaista.
Lähde:
Mayo, A. (2019). Podcasting: How to Start a Podcast and Create a Profitable Podcasting Business.Monkey Publishing.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Podcast
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu