5.4 Yhdenvertaisuussuunnittelu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on parhaimmillaan käytännöllinen työkalu, jonka avulla varmistetaan niin henkilöstön kuin asiakkaidenkin tasa-arvoinen ja yhdenvertainen kohtelu. Sen avulla voidaan myöskin arvioida oman organisaation toimintaa sekä osallistaa niin henkilöstöä kuin asiakkaitakin toiminnan kehittämiseen. Yhdenvertaisuuden, saavutettavuuden ja osallisuuden kehittäminen on yhteinen ponnistus, johon tarvitaan koko yhteisöä – asia ei voi olla esimerkiksi vain yksittäisen kiinnostuneen henkilön varassa.

Ohjaamossa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vahvistaa yhdenvertaisuutta, palvelujen saatavuutta ja asiakkaiden osallisuutta. Monet Ohjaamot hyödyntävät oman kuntansa tai muun taustaorganisaation tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmia. Nämä eivät ehkä parhaalla mahdollisella tavalla sovellu Ohjaamojen toimintaan.

Case Ohjaamo Porvoo

Porvoon Ohjaamossa aloitettiin kehittämisprosessi OSMO2-projektin kanssa keväällä 2021. Yhteistyön tavoitteena oli lisätä henkilöstön yhdenvertaisuusosaamista sekä kehittää erityisesti Ohjaamoa varten räätälöity tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma.

Yhteinen ymmärrys siitä, millainen on yhdenvertaisesti toimiva Ohjaamo, tuo lisäarvoa niin asiakkaalle kuin henkilöstöllekin. 

Kehittämisprosessin eteneminen

Prosessi Porvoon Ohjaamon kanssa oli kolmivaiheinen:

  1. Ensimmäisessä tapaamisessa keskusteltiin siitä, miten kukin osallistuja ymmärtää yhdenvertaisuuden. Mitä tarkoittavat yhdenvertaisuus, saavutettavuus ja osallisuus, ja miten yhdenvertaisuuskriteerit soveltuvat toiminnan kehittämiseen. (Kriteerit löydät kohdasta 5.4.1 loppuvuodesta 2021.)
  2. Toisessa tapaamisessa kartoitettiin Porvoon Ohjaamon omaa toimintaa ja määriteltiin sekä vahvuuksia että tavoitteita ja toimenpiteitä.
  3. Viimeisessä tapaamisessa kokoonnuttiin tilannekatsauksen äärelle ja sovittiin, miten henkilöstö jatkaa kehittämistoimenpiteiden toteuttamisessa ja jatkokehittämisessä.

Yhdenvertaisuuskriteerit

OSMO2-projektissa kehitetyt yhdenvertaisuuskriteerit toimivat yhteisen kehittämisen ja keskustelun pohjana erityisesti monialaisissa Ohjaamoissa.

Ohjaamoiden toimintaympäristö on erityinen ja keskittyy nuorten ohjaukseen, joten Ohjaamoiden yhdenvertaisuuden kehittämiseen ja arviointiin oli järkevää laatia juuri Ohjaamoiden tarpeisiin sopiva mittaristo. Yhdenvertaisuuden, saavutettavuuden ja osallisuuden kehittäminen on yhteinen ponnistus, johon tarvitaan koko Ohjaamo-yhteisöä – se ei siis voi olla vain yhden aiheesta kiinnostuneen henkilön osaamisen varassa. (Miettinen & Pylkkä 2021.)

Kehittämistyö alkoi syksyllä 2020, jolloin koottiin aineistoa mittariston laatimisen tueksi. Kriteereitä testattiin lisäksi OSMO2-valmennuksissa ja saatuja palautteita hyödynnettiin edelleen yhdenvertaisuuskriteerien kehittämisessä. Kriteerit valmistuivat keväällä 2021 ja niitä käytettiin sen jälkeen hyödyksi Ohjaamoiden yhdenvertaisuuden kehittämisessä projektin järjestämissä valmennuksissa.

Lataa Yhdenvertaisuuskriteerit: Ohessa Ohjaamosi käyttöön OSMO2-projektin kehittämät Yhdenvertaisuuskriteerit (pdf).

i

Lue lisää:

Kaikki mukana! -nuorisotyön yhdenvertaisuussuunnittelun opas (pdf), Koordinaatti.

Yhdenvertaisuuskriteerit Ohjaamojen toiminnan tukena, Miettinen M. & Pylkkä O. 2021. Opekorkeassa tapahtuu -blogi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu.