Monikulttuurisen ohjauksen työkalupakki

Mitä opin tässä materiaalissa?

Tervetuloa kehittämään omaa monikulttuurista ohjausosaamistasi! Monikulttuurisen ohjauksen työkalupakin avulla voit tutustua aiheeseen eri näkökulmista sekä löytää työkaluja ja materiaalia osaamisesi kehittämiseen.

Työkalupakki on suunnattu erityisesti Ohjaamoissa toimivien työntekijöiden monikulttuurisen osaamisen kehittämiseksi, mutta sitä voivat hyödyntää muutkin ohjaustyötä tekevät sekä henkilöt, jotka tarvitsevat tietoa monikulttuurisuudesta ja kulttuurisensitiivisyydestä.

Monikulttuurinen ohjaus

Monikulttuurinen ohjaus tarkoittaa kulttuurisensitiivistä ohjausta, jossa huomioidaan ohjattavan yksilöllisiä lähtökohtia ja tuetaan ohjattavaa löytämään oma polkunsa, olipa kyse sitten kotoutumisesta, koulutuksesta tai työllistymisestä. Monikulttuurinen ohjaus vaatii ohjaajalta monenlaisia taitoja: olemme koonneet pakkiin erilaisia työkaluja ja tukimateriaaleja monikulttuurisen ohjauksen ja osaamisen tueksi seuraavista teemoista:

  1. Kieli- ja kulttuuriosaaminen
  2. Monikulttuurinen ohjausosaaminen
  3. Toimintaympäristöosaaminen (lait, verkostot, moniammatillisuus)
  4. Ohjaajan itsetuntemus ja hyvinvointi

Teemat on kuvattu oheiseen nelikenttään

Ladattava versio: OSMO2-nelikenttä: Monikulttuurisen osaamisen kehittäminen, pdf-tiedostona

Näiden teemojen alta löydät sivustolta muun muassa lyhyitä infovideoita, ohjauksen apumateriaalia, linkkivinkkejä, aiheeseen liittyvää tietoutta ja oman osaamisen arviointityökaluja.

Monikulttuurisen osaamisen kehittäminen. Nelikentän osiot 1. Kieli- ja kulttuuriosaaminen, 2. monikulttuurinen ohjausosaaminen, 3. toimintaympäristöosaaminen ja 4. Ohjaajan itsetuntemus ja hyvinvointi

Monikulttuurisen ohjauksen työkalupakki -materiaalia on kehitetty OSMO – Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin (2017-2019) – sekä OSMO2 – Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin (2019-2021) -projekteissa. Lisätietoa löytyy projektin verkkosivulta. Viittausohje sivustoon Lisätietoa-sivulla.