Tietoa Digitaalinen HR -oppimisympäristöstä
Digitaalisuus on ajan ilmiö. Teknologia sävyttää arkeamme ja etenee harppauksin. Käytämme arjessamme hyödyksi digitaalisuutta ja teknologiaa sitä kummemmin miettimättä. Yritysten toiminnassa teknologia on vahvasti läsnä ja edellytyksenä kilpailussa menestymiselle.
Mitä Digitaalinen HR on?
Henkilöstöä (Human Resources eli HR) kutsutaan yritysten tärkeimmäksi resurssiksi. Osaamisellaan henkilöstö toteuttaa yrityksen prosesseja tuotteiden ja palveluiden tuottamiseksi, asiakastyytyväisyyden ylläpitämiseksi ja yrityksen tuloksen aikaansaamiseksi. Digitaalisuuden ja HR:n yhdistelmää voidaan kutsua Digitaaliseksi HR:ksi. Digitaalisen HR:n erityispiirre on se, että digitaalisuus voidaan valjastaa palvelemaan yrityksen henkilöstötoimintoja siinä määrin, kuin kullekin yritykselle on tarpeellista ja luontevaa. Ei siis ole yhtä ja ainutta mallia kaikille yrityksille, vaan yrityksen kannattaa pohtia, mihin tarpeeseen digitaalisuus voisi olla sopiva ratkaisu.
Digitaalinen HR ja kolme näkökulmaa
Tämä JAMKin oppimateriaaleissa sijaitseva sivusto tarjoaa näkökulmia ja neuvoja digitaalisuuden ja HR-toimintojen edistämiseen liiketoiminnassa huomioiden nykypäivän trendit ja ajankohtaiset kysymykset. Oppimateriaali on jaettu kolmeen näkökulmaan:
1. Organisaatio
Organisaation näkökulma on digitaalisen HR:n kannalta oleellinen, koska tarkastelussa on työnantajakuva ja työntekijäkokemus eli se millainen kuva yrityksestä eri sidosryhmillä on. Tässä digitaalisuudella (verkkosivut, sosiaalinen media, jne.) on tärkeä merkitys.
2. Oppiminen
Oppimisen näkökulma tarkastelee yritysten lähestymistapoja perehdyttää ja kehittää työntekijöittensä osaamista. Tässä näkökulmassa eritellään välineellinen ja oppimislähtöinen lähestymistapa, joita hyödyntämällä löytyvät myös menetelmät, joilla työntekijöiden motivaatio säilyy ja yrityksen toiminta on tavoitteellista.
3. Työkalut ja järjestelmät
Työkalut ja järjestelmät ovat digitalisaation ydintä myös HR-näkökulmasta. Erilaiset HR-järjestelmät sopivat erilaisiin yrityksiin eikä yritysten käyttämien digitaalisten järjestelmien ja työkalujen kirjo lopu tähän. Oleellista onkin arvioida millaista tarkoitusta erilaiset työkalut ja järjestelmät palvelevat ja millaisen tulevaisuuden ne yritykselle ja työn tekemiselle maalaavat.
Jokaista näkökulmaa tarkastellaan kolmen eri tason kautta: aloittelija, edistynyt ja ammattilainen. Kukin taso lisäksi kuvataan yleisesti tarjoten myös kehitysaskeleita eteenpäin.
Yleisesti ottaen aloittelijatasolla HR ja sen digitaalisuus ovat vähimmäisvaatimustasolla esimerkiksi lainsäädännön näkökulmasta. Yrityksellä voi olla lainvelvoittama kirjanpito henkilöstöasioista, mutta näiden asioiden hoitamisesta ei tyypillisesti vastaa asiaan erikoistunut HR-asiantuntija, ja henkilöstön osaamisessa korostuu välineellinen näkökulma. Digitaalisuus saattaa näyttäytyä jopa yrityksen olemattomina verkkosivuina.
Edistyneellä tasolla yritys on ottanut askeleita digitaaliseen tavoitteellisesti toteutettavaan henkilöstöjohtamiseen panostamalla omaan tai ostettuun HR-osaamiseen. Rekrytoinnissa hyödynnetään sosiaalista mediaa, henkilöstöjohtaminen on tietolähtöistä ja oppimislähtöisyyttä painotetaan henkilöstön koulutuksessa. Jokaisen näkökulman kohdalla esitellään DigiHR -hankkeen yhteistyöyritysten esimerkkejä digitaalisesta HR:stä.
Ammattilaistasolla yrityksessä toteutuva digitaalinen henkilöstöjohtaminen on osa yrityksen strategista johtamista. Tällä tasolla aktiivinen henkilöstöjohtaminen on saavuttanut organisaatiokulttuurin muodostamisen piirteitä. Työnantajakuva ja työntekijäkokemus, ja digitaalisten työkalujen ja järjestelmien hyödyntäminen ovat yhteneväisiä tavalla, joka näkyy parantuneessa tuottavuudessa, työn imussa, ja rekrytoinnin helppoudessa. Oppimislähtöinen henkilöstöjohtaminen korostaa ajan trendejä, kuten tekoälyä ja planetaarista hyvinvointia. Mutta pohjimmiltaan henkilöstöjohtamisessa korostuu huomioiva vuorovaikutus, joka perustuu yhä enemmän avoimuuteen ja luottamukseen.
Oppimisympäristö perustuu alan asiantuntijuuteen ja tuoreeseen tutkimukseen
Jako kolmeen näkökulmaan ja kolmeen eri tasoon perustuu Auvisen ja Lämsän (2020) arvioon digitaalisen henkilöstöjohtamisen trendeistä, ja Noponen ym. (2023) tutkimukseen, johon haastateltiin DigiHR -hankkeen (ESR) yhteistyöyritysten edustajia, ja johon kerättiin hankkeen asiantuntijoiden kokemuksia yhteistyöorganisaatioiden kanssa työskentelystä. Tämän oppimateriaalisivuston taustoista voi lisäksi lukea Koposen ja Korhosen opinnäytetyöstä (2022), johon haastateltiin DigiHR -hankkeen asiantuntijoita. Lisäksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun (JSBE) asiantuntijat ovat soveltaneet kokemuksiaan ja alan tutkimusta oppimateriaalin sisällöntuotannossa.
Oppimisympäristön oppimistavoite
Tämän alustan oppimistavoitteena on tarjota perustietoa henkilöstöjohtamisen ja sen digitalisoimisen nykytilasta ja kehitystavoista kohderyhmänä pienet- ja keskisuuret yritykset.
Sivun ylä- ja alareunassa olevista valikoista pääsee tarkastelemaan kolmea näkökulmaa ja niiden tasojen kuvauksia. Jokaisen sivun alareunasta löytyvät nuolet, joilla voi edetä eteen- tai taaksepäin oppimisympäristön sisällöissä. Näkökulmien tasoja esittelevillä sivuilla esitellään case-tapauksia, webinaareja ja videoita, jotka auttavat hahmottamaan digitaalisen henkilöstöjohtamisen nykytilaa ja keinoja sen kehittämiseen.
DigiHR -hankkeen (ESR) julkaisut
HR-järjestelmän hankinta -videosarja. Embeddatun YouTube-linkin oikeasta yläkulmasta on pääsy videosarjan yhdeksään jaksoon.
DigiHR tutuksi -julkaisun täysversio: https://www.jamk.fi/sites/default/files/2023-06/DigiHR_malli_2023_valmis.pdf
Lähde:
Haaranen, M. (2023) DigiHR tutuksi. Miten alkuun HR-prosessien digitalisoinnissa pk-yrityksessä? Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Digitaalisen HR-osaamisen kehittäminen digimurroksessa -hanke.
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu