Millainen kirjoittaja olet?

Pohdi:
Miten suhtaudut kirjoittamiseen? Onko se sinulle mieluista ja helppoa? Vältätkö kirjoittamista, jos vain voit tehdä asian jotenkin toisin? Onko tekstin tuottaminen ja aloittaminen sinusta hankalaa?

Alta löydät kuvauksia erilaisista kirjoittajista:

  • tietoa toistava
  • vetkutteleva
  • kriittinen
  • täydellisyyteen pyrkivä ja
  • tietoa rakentava kirjoittaja.

Etsi niistä itseäsi parhaiten kuvaavat luonnehdinnat ja samalla näet, miten voit kehittää omaa kirjoittamistasi ja mahdollisesti päästä eroon kirjoittamisen esteistä.

Tietoa toistava kirjoittaja

Tietoa toistavana kirjoittajana luotat julkaistuun tietoon ja useimmiten kopioit ja toistat muiden tekstiä usein sanatarkastikin. Et pyri rakentamaan tietoa itse ja  kirjoittamisprosessisi on lähinnä valmiin tiedon kertomista. Näin myöskään oma ajattelusi ei kehity.

Kehittymisen tueksi:

Suurin haasteesi on oppia luottamaan omaan ajatteluusi. Muista, että kirjoittaminen on tiedon rakentamista, ei sen toistamista. Älä siis tyydy siirtämään tekstiä paikasta toiseen. Hyödynnä muiden kirjoittamia ajatuksia referoiden omin sanoin, mutta tuo lukijalle esiin omat näkemyksesi ja ajatuksesi asioista.

Vetkutteleva kirjoittaja

Lykkäätkö kirjoittamisen aina viime tinkaan? Aloitat tekstin kirjoittamisen aina liian myöhään etkä saa sitä valmiiksi määräaikaan mennessä. Syitä tähän vetkutteluun voivat olla esimerkiksi huonot aiemmat kokemuksesi kirjoittamisesta, omian kykyjesi epäily, määräaikojen aiheuttama ahdistus tai kielteinen suhtautuminen kirjoitustyöhön. Ahdistut sitä enemmän, mitä pidemmälle lykkäät aloittamista.

Kehittymisen tueksi:

Huijaa itseäsi ja tee tiedosto, johon tallennat nimesi lisäksi tulevan tehtävän (artikkelin, oppimistehtävän tms.) otsikon, kuvitellut tarvittavat alaotsikot, luettelon niistä lähteistä, jotka olet lukenut tai aiot lukea. Tee se heti, äläkä odota huomiseen.

Näin sinun on helpompi seuraavan kerran jatkaa, koska olet oikeastaan jo aloittanut, vaikka et olisi kirjoittanut vielä varsinaista tekstiä. Lue lisää kohdasta Aloittamisen sietämätön vaikeus.

Tee itsellesi kirjoittamisaikataulu ja pidä siitä kiinni ehdottomasti. Kirjoita aluksi vaikka 10-30 minuuttia päivässä ja jatka kirjoittamista säännöllisesti, kunnes teksti on valmis. Ajoissa tehty työ palkitsee sinut!

Kriittinen kirjoittaja

Jos olet kriittinen kirjoittaja, kirjoittaminen tuntuu sinusta vaikealta, jopa tuskalliselta. Erityisesti aloittaminen on vaikeaa. Oma tekstisi tuntuu sinusta tyhmältä ja lapselliselta. Odotat itseltäsi paljon ja haluaisit, että luonnostekstin pitäisi olla heti selkeää ja valmista. Jos pääset alkuun kirjoittamisessa, kaikki sujuu yleensä hyvin.

Kehittymisen tueksi:

Pakota itsesi kirjoittamaan ensimmäinen luonnosteksti kritiikittä. Kirjoita esimerkiksi 10 minuuttia ilman keskeytyksiä. Älä pysähdy vaan kirjoita nopeasti mutta hätäilemättä ajatukset jotka ovat päällimmäisenä mielessäsi. Älä katso taaksepäin ja malta olla korjaamatta tekstiäsi. Lue myös kohta Aloittamisen sietämätön vaikeus.

Täydellisyyteen pyrkivä kirjoittaja

Oletko perfektionisti, joka muokkaa ja tarkistaa tekstiään loputtomiin? Löydät aina uusia korjaamista vaativia kohtia. Sinun on vaikea noudattaa määräaikoja, koska et koskaan pidä tekstiäsi riittävän hyvänä. Tavoittelet täydellistä tekstiä.

Kehittymisen tueksi:

Sinun on hyväksyttävä, ettei tekstistä tule koskaan täydellistä! Riittää, että tekstisi täyttää sille asetetut tavoitteet. Älä rakastu liikaa tekstiisi, vaan päästä se käsistäsi. Muista, että lukija ei välttämättä kiinnitä huomiota joka sanaan ja yksityiskohtaan. Muista, että liika muokkaaminen voi jopa heikentää tekstin laatua.

Tietoa rakentava kirjoittaja

Tietoa rakentavana kirjoittajana suhtaudut kirjoitustyöhön osana omaa muuta työtäsi. Kirjoittaminen on sinulle arkista työtä: samanaikaisesti sekä haasteellista että palkitsevaa. Pidät kirjoittamisesta. Vaadit itseltäsi paljon, mikä voi joskus hidastaa työskentelyäsi. Arvostat saamaasi palautetta. Ymmärrät, että tuotokset eivät aina ole yhtä laadukkaita, mutta tekstit ovat aina paranneltavissa.

Kehittämisen tueksi:

Työskentelytapasi ovat hyvät ja toimivat. Asetat usein riman aika korkealle. Siksi on hyvä muistaa, ettei itseltään pidä kuitenkaan vaatia kohtuuttomia.

Lähteitä:

Lisää kuvauksia erilaisista kirjoittajista löydät teoksesta: Kniivilä, Lindblom-Ylänne & Mäntynen 2007. Tiede ja teksti. Tehoa ja taitoa tekemiseen. Helsinki: WSOY.

Lonka ym. 1996. Taitava kirjoittaja. Helsingin yliopiston Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus. Oppimateriaaleja 54.