Työkalut ja järjestelmät: edistynyt
Ratkaisevaa onkin löytää omalle yritykselleen ja toimialalleen sopivat työkalut ja järjestelmät.
Arviointivirheitä ja vaihtoehtojen kirjo
Erilaiset digitaaliset työkalut ja järjestelmät voivat olla mm. työtä tehostavia ohjelmistoja, pilvipalveluita ja tekoälyä. Edistynyt lähestymistapa aiheeseen tunnistaa kuitenkin, että millään näillä osa-alueella ei ole täydellistä ratkaisua.
Erityisesti kun on kyse pk-yrityksistä ei ole syytä kantaa huolta täydellisyydestä. Viime aikoina on keskusteltu paljon tekoälystä, mutta samalla on paljastunut, että myös teknologiajätit tekevät huomattavia arviointivirheitä tekoälyn mahdollisuuksista.
Huomattavin esimerkki tästä oli keväällä 2023, kun Google (Alphabet) menetti tekoälyä soveltavalla avauksellaan 100 miljardia dollaria yhden vuorokauden aikana (Helsingin Sanomat 9.2.2023).
Tästä syystä:
Ratkaisevaa onkin löytää omalle yritykselleen ja toimialalleen sopivat työkalut ja järjestelmät.
Joissain tapauksissa ratkaisu on kattava yhteinäinen järjestelmä, josta löytyy esimerkiksi työkalut henkilöstöjohtamiseen, varastojen hallintaan ja maksamiseen ja laskutukseen liittyen. Toisessa tapauksessa työkalujen ja ohjelmistojen ei tarvitse ’keskustella’ keskenään vaan valinnassa ratkaisevaa on toimialan kannalta paras suorituskyky ja hyödynnettävyys. Ohjelmistojen kirjo on nykypäivänä valtava, joten järjestelmien testaamiseen ja kokemuksista kyselemiseen kannattaa käyttää aikaa. Henkilöstöjohtamisen kannalta on tärkeä olla tietoinen tiedosta, jota järjestelmät myös tuottavat. Erilaisten järjestelmien hyödyntämisessä liiketoiminnassa onkin kyse tiedolla johtamisesta.
Tiedon hyödyntäminen ja yrityksen toimintaan sopivat järjestelmät
Vaikka elämme rajusti muuttuvassa ajassa ei yrityksen toiminnan kehittäminen ja erilaisten järjestelmien käyttöönotto voi kuitenkaan perustua arvauksiin. Tästä syystä tiedolla johtamiseen erikoistunut Jaana Saramies kannustaa mm. yrityksiä varmentamaan tietoon liittyvien HR-toimintojen kokonaisvaltaisuutta. Katso Saramiehen webinaari:
HR-analytiikka tarkoittaa yrityksen toiminnasta kerättävää ja analysoitavaa dataa, joka liittyy ihmisiin. Kaikissa yrityksissä kertyy HR-dataa päivittäin. Tyypillistä HR-dataa ovat henkilötiedot, työsuhdetiedot, työvuorotiedot, osaamistiedot, erilaisten kyselyiden tiedot ja palkkatiedot. HR-data löytyy usein Excel-ohjelmistosta, palkkalaskentajärjestelmästä, työaikajärjestelmästä tai laajemmasta HR-järjestelmästä. HR-dataa eri tietolähteistä yhdistelemällä ja hyödyntämällä voidaan puhua HR-analytiikasta.
HR-dataa voidaan hyödyntää ja analysoida monin tavoin päätöksenteon tueksi. Esimerkiksi rekrytointiprosessissa tarvitaan osaamistietoja ja rekrytointipäätöksiin henkilöstösuunnittelutietoja tai osaamisvajetietoa. Usein HR-dataa hyödynnetään yrityksen arjen toiminnoissa asiaa sen kummemmin pohtimatta. Dataa voidaan kuitenkin käyttää myös systemaattisesti ja syvällisesti, jolloin sen avulla voidaan ohjata ja tehostaa henkilöstötoimintoja.
Digitaalinen HR Hutungin muutoksissa
Oheisessa esimerkissä keskisuomalaista urheilukeskusta pyörittävällä yrityksellä oli useita erillisiä ohjelmistoja, joiden käyttö oli henkilöstölle hankalaa niiden yhteensopimattomuuden takia. Ratkaisuna päätettiin hankkia uusi järjestelmä, jonka puitteissa yrityksen erilliset toiminnot keskustelevat keskenään. Vaikka järjestelmämuutos oli iso ponnistus, henkilöstöä osallistanut valintaprosessi ja toteutunut järjestelmän yhteensopivuus yrityksen eri toimintojen osalta todistaa panostuksen kannattavuudesta.
Nämä esimerkit osoittavat, että työkaluja ja järjestelmiä päivitetään ja hyödynnetään monin tavoin erilaisissa yrityksissä. Ja yleisesti ottaen uudistuksissa on tärkeä parantaa olemassaolevia toimintoja, mutta tulevaisuuden kannalta on ratkaisevaa huomioida myös tulevaisuutta. Esimerkiksi kuuluuko organisaation tulevaisuuteen kansainvälistymistä, tai miltä yrityksen kasvu-ura näyttää? Työkalujen ja järjestelmien uudistamisessa on tärkeintä kokonaisvaltaisuus ja huolellisuus, jotta lopputulokseen voidaan olla tyytyväisiä myös vuosien päästä.
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu