aiADDVA – Tekoälystä lisäarvoa -projekti
Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto tarjosivat räätälöityä tekoälyvalmennusta Keski-Suomen valmistavan teollisuuden pk-yrityksille aiADDVA – Adding value by Artificial Intelligence -projektissa, joka toteutettiin Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella 6.9.2021–31.10.2023.
Projekti tarjosi erityisesti Keski-Suomen valmistavan teollisuuden mikro- ja pk-yrityksille tekoälyyn keskittyvää räätälöityä valmennusta. Näillä yrityksillä on paljon potentiaalia kasvuun ja kilpailukyvyn parantamiseen. Kilpailukyvyn paraneminen ehkäisee samalla työttömyyden tai lomautuksen uhkaa ja osaamisen kasvu parantaa henkilökunnan mahdollisuuksia edetä työmarkkinoilla.
Yritykset tarvitsevat asiantuntijoita, jotka ymmärtävät toimialaa sekä osaavat luoda tekoälyratkaisuja ja tulkita tuloksia niin, että tekoäly todella parantaa päätöksentekoa. Valmistavassa teollisuudessa tekoälyn avulla voidaan esimerkiksi optimoida tuotannon prosesseja, välttää rikkoutumisia ja nostaa tuotannon laatua ja näin tuottaa parempia tuotteita ja palveluita. Tekoälyvalmennus tarjosi käytännön tietoa tekoälyn mahdollisuuksista sekä sen rajoituksista. Tärkeä osa valmennusta oli osallistujien parempi ymmärrys menetelmistä, joilla tekoälyä voidaan soveltaa omassa yrityksessä ja työssä.
Jamk toimi projektin koordinaattorina vastaten hankehallinnosta ja viestinnästä sekä valmennuksen suunnittelusta, pilotoinnista ja arvioinnista. Jyväskylän yliopisto vastasi osatoteuttajan roolissa valmennusohjelman sisällöntuotannosta ja oppimisympäristön kehittämisestä. Valmennusta pilotoitiin projektin aikana ja samalla sitä kehitettiin yhä toimivammaksi kokonaisuudeksi arvioinnin ja palautteen avulla. Valmennuksen suunnittelussa hyödynnettiin monialaista osaamista, mukana Jamkista olivat uudistuvan teollisuuden instituutti/teknologiayksikkö ja ammatillinen opettajakorkeakoulu sekä yliopistolta informaatioteknologian tiedekunta. Hankkeessa tuotettu materiaali on jatkossa hyödynnettävissä korkeakoulujen ja yritysten toiminnassa.
aiADDVAn hankepari oli samaan aikaan käynnissä ollut EAKR-rahoitteinen coADDVA-projekti ja niillä oli yhteinen ohjausryhmä. Yhteistyötä tehtiin myös iADDVA (EAKR) -projektin kanssa yrityskartoituksessa ja yritysten kontaktoinnissa. Kaikki kolme projektia kuuluivat ADDVA – Lisäarvoa uudistuvalla teollisuudella -kokonaisuuteen. Lisäksi yhteistyötä tehtiin Viitasaaren Digikeskuksen kanssa viestinnässä, markkinoinnissa, yhteisissä tapahtumissa ja mahdollistamalla etäosallistuminen.
Projekti liittyy myös Jyväskylän kaupungin ja TEM:n väliseen ekosysteemisopimukseen, jossa tavoitteena on rakentaa alueelle materiaaliteknologian ja valmistuksen tutkimus- ja tuotekehitysympäristö ADDVA uudistuvan teollisuuden tarpeisiin (Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimus Jyväskylän kaupungin ja valtion välillä 2021–2027). Projekti tukee osaltaan Keski-Suomen selviytymissuunnitelmaa sekä maakuntaohjelmaa mm. ehkäisemällä alueen pk-yritysten ja asiantuntijoiden osaamisvajetta sekä parantaa kasvu- ja kilpailukykyä tekoälyn valmennusohjelmalla. Projekti edistää ympäristön digitaalisen osaamisen tasoa ja sovellettavuutta ja on osa alueen selviytymisstrategian toteuttamista.
aiADDVA-projekti teki aktiivista yhteistyötä myös muiden digikoulutusta tarjoavien hankkeiden kanssa markkinoinnissa ja viestinnässä sekä sisäisesti kokemusten ja tiedonvaihtoa. Digi HR, Digikyky, Digikyvykkyys, Virtual Leaders, Monipaikka ja aiADDVA lähestyivät yhdessä mediaa, visualisoivat yhteisen polun ja tarjonnan keskisuomalaisille pk-yrityksille, järjestivät sekä virtuaalisen että livetapahtuman ja levittivät tietoa hankkeiden tarjonnasta alueella.
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu