Portfolioympäristöjä ja välineitä

Portfolion voit tehdä haluamallesi alustalle, tai käyttää useita eri työvälineitä sen toteuttamiseen. Tällä sivulla saat vinkkejä portfolion kokoamiseen soveltuvista työkaluista, mutta voit toteuttaa portfoliosi haluamallasi tavalla. Sovi kuitenkin tästä tutoropettajasi kanssa.

Kyvyt.fi

JAMKin tarjoama ja tukema portfolioalusta on Kyvyt.fi. Se sopii koko portfolioprosessin alustaksi, sillä voit kerätä sinne sekä yksityisen perusportfolion että jakaa ja julkaista portfolioita eri tarpeisiin (väliportfolio ohjaajalle, näyteportfolioita työnantajalle). Kun päätät opintosi JAMKissa, Kyvyt.fi on yhä käytössäsi.

Muut työvälineet

Voit rakentaa portfoliotasi myös erilaisiin ympäristöihin tai yhdistellä työvälineitä eri tarpeisiin. Useamman välineen yhdistelmä voi olla tarpeen, jotta voit säädellä yksityisyyttä: osa tiedoista ja dokumenteista on vain sinua itseäsi varten, osa jaetaan ohjaajalle ja osa on julkista näyteportfoliota varten.

Kannattaa myös perehtyä siihen, mitkä ovat oman alasi tyypillisiä käytäntöjä oman osaamisen esittelyyn. IT-alan ammattilaisten portfoliot on toteutettu eri tavalla kuin muusikoiden, ja väline ja toteutustapa kannattaa valita sen mukaan jo alusta lähtien. Tutoropettajasi saattaa antaa suosituksia ja alla on joitakin vinkkejä.

Pilvipalvelut ja tiedostokansiot

Perusportfoliota, siis omaa yksityistä arkistoasi, voi koota vaikka tiedostokansioon. Pilvipalvelut, kuten OneDrive, Google Drive, iCloud tai Dropbox ovat käteviä, sillä näin tiedostot ovat saatavilla laitteesta riippumatta ja voit tarpeen mukaan liittää niitä suoraan julkiseen portfolioosi muuttamalla tiedoston yksityisyysasetuksia. Tärkeintä on, että alat koota portfoliosi ydintä jo ensimmäisenä opiskeluvuonna.

Blogit

Voit työstää portfoliotasi myös blogialustalle (esim Blogger, WordPress). Blogia voit käyttää osaamisen kehittymisen ja ammatillisten pohdintojen päiväkirjana ja sen alle voi tehdä staattisia sivuja, joihin voit koostaa osaamisesi näyteportfolioksi.

LinkedIn

LinkedIn sopii erityisesti näyteportfolion toteuttamiseen. Profiili kannattaa kuitenkin perustaa jo ihan opintojen alussa, jolloin voit rauhassa tutustua ympäristöön ja sen ominaisuuksiin, kasvattaa verkostoasi ja lisätä profiiliisi taitoja niiden kehittyessä.

Www-sivut

Jos osaat koodata, toteuta itsellesi juuri sellaiset sivut kuin haluat. Jos et osaa koodata, verkko on pullollaan mahdollisuuksia ja valmiita alustoja.

 

Hae esimerkkejä

Tutustu myös tämän portfoliosivuston esimerkkeihin opiskelijoiden portfolioista. Ja googlaa – etenkin englanniksi haulla portfolio tai portfolio examples löytyy valtava määrä ohjeita, vinkkejä ja inspiraatiota. Portfolio on sinun oma juttusi, ei pelkkä opintosuoritus, joten ota prosessista kaikki irti.