Portfolioympäristöjä ja välineitä
Portfolion voit tehdä haluamallesi alustalle, tai käyttää useita eri työvälineitä sen toteuttamiseen. Tällä sivulla saat vinkkejä portfolion kokoamiseen soveltuvista työkaluista, mutta voit toteuttaa portfoliosi haluamallasi tavalla. Sovi kuitenkin tästä tutoropettajasi tai ohjaajasi kanssa.
Tarkoituksenmukaisia työvälineitä
Voit rakentaa portfoliotasi erilaisiin ympäristöihin tai yhdistellä työvälineitä eri tarpeisiin. Useamman välineen yhdistelmä voi olla tarpeen, jotta voit säädellä yksityisyyttä: osa tiedoista ja dokumenteista on vain sinua itseäsi varten, osa jaetaan ohjaajalle ja osa on julkista näyteportfoliota varten.
Kannattaa myös perehtyä siihen, mitkä ovat oman alasi tyypillisiä käytäntöjä oman osaamisen esittelyyn. IT-alan ammattilaisten portfoliot on toteutettu eri tavalla kuin muusikoiden, ja väline ja toteutustapa kannattaa valita sen mukaan jo alusta lähtien. Tutoropettajasi saattaa antaa suosituksia ja alla on joitakin vinkkejä.
Pilvipalvelut ja tiedostokansiot
Perusportfoliota, siis omaa yksityistä arkistoasi, voi koota vaikka tiedostokansioon. Pilvipalvelut, kuten OneDrive, Google Drive, iCloud tai Dropbox ovat käteviä, sillä näin tiedostot ovat saatavilla laitteesta riippumatta ja voit tarpeen mukaan liittää niitä suoraan julkiseen portfolioosi muuttamalla tiedoston yksityisyysasetuksia. Tärkeintä on, että alat koota portfoliosi ydintä jo ensimmäisenä opiskeluvuonna. Perusta siis itsellesi kansio, johon keräät merkityksellisimmät oppimiskokemuksesi, tehtäväsi ja esim työhakemuksesi.
Blogit
Voit työstää portfoliotasi myös blogialustalle (esim Blogger, WordPress). Blogia voit käyttää osaamisen kehittymisen ja ammatillisten pohdintojen päiväkirjana ja sen alle voi tehdä staattisia sivuja, joihin voit koostaa osaamisesi näyteportfolioksi.
LinkedIn sopii erityisesti näyteportfolion toteuttamiseen. Profiili kannattaa kuitenkin perustaa jo ihan opintojen alussa, jolloin voit rauhassa tutustua ympäristöön ja sen ominaisuuksiin, kasvattaa verkostoasi ja lisätä profiiliisi taitoja niiden kehittyessä.
- Duunitorin LinkedIn-pikaopas
Www-sivut
Jos osaat koodata, toteuta itsellesi juuri sellaiset sivut kuin haluat. Jos et osaa koodata, verkko on pullollaan mahdollisuuksia ja valmiita alustoja. Esimerkiksi Google Sites voi toimia kotisivualustana.
Microsoft Sway
JAMKin tarjoamista työkaluista näyteportfolion rakentamiseen soveltuu erityisen hyvin Sway. Swaylla voit rakentaa visuaalisia esityksiä ohjatusti ja sen käytöstä portfoliona löytyy useampiakin ohjevideoita niin suomeksi kuin englanniksikin.
Sway kuuluu myös henkilökohtaiseen Microsoft-tiliin, joten mikäli haluat käyttää portfoliotasi myös opintojen jälkeen, ilman JAMKin tunnuksia, rakenna se suoraan sinne.
- Swayn yleisohje Microsoftin sivuilla
- Englanninkielinen tutoriaali opettajaportfolion rakentamisesta Swayllä
Hae esimerkkejä
Tutustu myös tämän portfoliosivuston esimerkkeihin opiskelijoiden portfolioista. Ja googlaa – etenkin englanniksi haulla portfolio tai portfolio examples löytyy valtava määrä ohjeita, vinkkejä ja inspiraatiota. Portfolio on sinun oma juttusi, ei pelkkä opintosuoritus, joten ota prosessista kaikki irti.
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu