Virtuaalidraamaa sosiaalisen VR:n ympäristössä (JYU, OKL)
Mistä esimerkissä on kyse
Toteutus liittyy tarinallisen ja draamallisen ryhmätehtävän toteuttamiseen virtuaalitodellisuudessa. Kontekstina on opettajankoulutus (JYU).
Miten se on toteutettu
Luokanopettajankoulutukseen kuuluvalla monialaisten oppimiskokonaisuuksien opintojaksolla toteutettiin kahtena vuonna (2022 ja 2023) draamaa ja tarinallisuutta hyödyntäviä opetuskokeiluja sosiaalisen VR:n ympäristössä AltspaceVR:ssä (joka on sittemmin poistunut saatavilta).
Kokeilut liittyivät ilmastonmuutosteemaan, ja opiskelijat toimivat virtuaaliympäristössä pienissä ryhmissä. Ensimmäisessä kokeilussa opiskelijat olivat eri medioiden edustajien rooleissa, ja heidän tuli ympäristöministeriön toimeksiannosta laatia mediastrategia ilmastotietouden välittämisestä omalle kohderyhmälleen. Toisessa kokeilussa tarina sijoittui tulevaisuuteen, ja osallistujat olivat asiantuntijoita, joiden tehtävä oli laatia ääniviestejä menneisyyteen vaikuttaakseen sadan vuoden takaisten ihmisten ympäristöasenteisiin.

Mitä XR tuo ratkaisuun
XR:n tarjoama virtuaalinen ympäristö sekä avatarhahmot mahdollistavat erilaisia vuorovaikutuskokemuksia. Ensimmäinen kokeiluista toteutettiin koronarajoitusten aikana, jolloin virtuaalitodellisuus mahdollisti tyypillisistä videokokouksista eroavia tapoja toimia yhdessä: tunne samassa tilassa olemisesta tuki läsnäolon kokemusta. Draaman ja tarinallisuuden näkökulmasta puolestaan avatarhahmoina toimiminen helpotti heittäytymistä fiktiiviseen rooliin.
Missä voin tutustua aiheeseen lisää
Kokeilut on toteutettu osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa TOVE-hanketta (vuosina 2022 ja 2023). Voit lukea lisää TOVE-blogikirjoituksesta (suomeksi) tai kahdesta artikkelista (englanniksi), joista toinen käsittelee opiskelijoiden kokemuksia ja toinen sosiaalisen läsnäolon ilmenemistä toiminnan aikana.
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu