AI-avatarhahmot virtuaalitodellisuudessa (JYU, OKL)
Mistä esimerkissä on kyse
Toteutus liittyy generatiivisen tekoälyn avulla luotujen virtuaalihahmojen hyödyntämiseen yhteisöllisen oppimisen osana. Kontekstina on opettajankoulutus (JYU).
Miten se on toteutettu
Kahdessa lukuvuonna 2024–2025 toteutetussa opettajankoulutukseen liittyvässä kokeilussa hyödynnettiin WondaVR-alustaa. Alustalla on mahdollista rakentaa omia virtuaalitiloja tai 360-ympäristöjä ja luoda niihin generatiivisen tekoälyn avulla toimivia virtuaalihahmoja, joiden kanssa käyttäjät voivat keskustella. Kokeilut olivat tarinallisia ja liittyivät ilmastoteemaan.
Ensimmäisessä kokeilussa rakennettiin WondaVR-ympäristöön kolme hahmoa taustatarinoineen (hurrikaanipakolainen, ilmastotutkija ja ilmastoaktivisti), ja opiskelijat juttelivat pareittain hahmojen kanssa.

Toisessa kokeilussa WondaVR-hahmot olivat osa laajempaa, ilmastonmuutoksen ratkaisuun liittyvää taustatarinaa, ja kuvitteellisissa asiantuntijarooleissa toimivat opiskelijaryhmät keräsivät tietoa ongelmanratkaisun tueksi juttelemalla kolmen rinnakkaistodellisuuden hahmon kanssa (hurrikaanipakolainen, suuren teknologiayrityksen johtaja ja eriarvoisuutta tutkiva yhteiskuntatieteilijä).
Mitä XR tuo ratkaisuun
XR oli kokeiluissa osana laajempaa tarinallista tehtävää. Generatiivista tekoälyä hyödyntävien virtuaalihahmojen promptien avulla voitiin tuoda tehtävään eri näkökulmia sekä vaikuttaa siihen, millaista tietoa hahmolta on mahdollista saada.
Missä voin tutustua aiheeseen lisää
Voit lukea kokeiluista lisää CSCL2025-konferenssissa esitellyistä postereista (englanniksi): ensimmäisessä posterissa tarkastellaan alustavia tuloksia opiskelijoiden kokemuksista ja toisessa alustavaa analyysia vuorovaikutuksesta AI-hahmojen kanssa.
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu