Tislaamon tarina tutuksi animoidun AR-etiketin avulla

Mitä tehtiin

Kolima Distilleryn yrittäjällä oli halua tuoda yrityksen tarinaa ja Koliman alueen historiaa esille. Tähän tarkoitukseen ideoitiin yhdessä yrittäjän kanssa AR-sovellusta, jolla Koliman olutpullon etiketti ”herätetään eloon” kertomaan yrityksen tarinaa. Sovelluksesta haluttiin mahdollisimman helppokäyttöinen ja sen haluttiin toimivan mahdollisimman monilla laitteilla.

Miten tehtiin

Projekti aloitettiin kartoittamalla eri vaihtoehtoja, joilla tällaisen AR-sovelluksen pystyisi teknisesti toteuttamaan. Päädyttiin valitsemaan sovelluksen kehitysalustaksi Nianticin 8th Wall, koska se on web-pohjainen alusta, joka tukee sekä Android- että iOS-laitteita, eikä alustalla luotujen sovellusten käyttö vaadi käyttäjältä sovelluksen asentamista laitteelle, vaan sovellusta käytetään suoraan web-selaimesta tavallisen verkkosivuston tapaan. Tämä mahdollistaa sen, että sovellus voidaan käynnistää suoraan QR-koodista mobiililaitteen kamerasovelluksen avulla ja QR-koodi voidaan helposti liittää osaksi tuotteen etikettiä, jolloin käyttäjä pystyy käynnistämään sovelluksen suoraan skannaamalla pullon. 

Etikettiin upotettava video tehtiin hyödyntäen tekoälytyökaluja. Tämä helpotti videon luomisprosessia, koska videoiden tekemiseen ei tarvittu erikseen kuvauspaikkaa, aikaa ja näyttelijöitä. Tarvittiin vain editointiprosessi videoiden saattamiseksi sovellukseen sopivaan muotoon. 

8th Wallin alustalta löytyi valmiiksi ominaisuus sylinterin muotoisissa pinnoissa olevien kuvien tunnistamiseen, joten pullojen etiketit voitiin suoraan lisätä sovellukseen kyseistä ominaisuutta käyttämällä. Alustalta löytyi myös suoraan sylinterin muotoinen 3D-malli, jonka pintaan video voitiin liittää. Lopuksi sovellukseen luotiin yksinkertainen käyttöliittymä ja ohjelmoitiin logiikka videoiden toistamiselle ja käyttöliittymän ohjaamiselle. 

Mitä on hyvä ottaa huomioon

8th Wallin käyttäminen vaatii käyttäjätilin luomisen, mutta ainakin kirjoitushetkellä alustalla pystyi luomaan sovelluksia kaupalliseen käyttöön ilmaiseksi. Alustasta on olemassa myös maksullisia lisenssitasoja, joilla saa lisää ominaisuuksia käyttöön, mutta tämä kokeilu tehtiin käyttäen ilmaista lisenssitasoa. 

Itse sovellusten tekeminen alustalla on melko helppoa. Alustalta löytyy valmiita projektipohjia erityyppisille projekteille, ja niitä käyttämällä pystyy yksinkertaisia sovelluksia luomaan verrattain helposti. Editorinäkymä on hyvin pelimoottorimainen ja sisältää paljon yhteneväisyyksiä esimerkiksi Snapchatin Lens Studion kanssa. Editorissa on myös kehittyneempiä ominaisuuksia, jotka mahdollistavat monimutkaisempienkin sovellusten tekemisen, mutta näiden ominaisuuksien käyttäminen vaatii enemmän osaamista pelinkehityksen teknologioista.  Alustalta löytyy myös sovelluskohtainen perustason analytiikka, josta näkee sovelluksen päivittäiset käyttäjämäärät sekä päiväkohtaisen keskimääräisen ajan, jonka kävijät ovat viettäneet sovelluksessa.

Mistä kokeilu löytyy

Sovellus löytyy 8th Wallin alustalta. Käyttääksesi sovellusta tarvitset myös Kolima Distilleryn olutpullon.

Materiaalista suoritettu

Materiaalista suoritettu

XR liiketoiminnan tukena
KuumailmapallosimulaattoriParturi-kampaamon 360-kierrosMökkien AR-visualisointiAR-filtteri optikkoliikkeen somemarkkinointiinKangaskuosien virtuaalinen havainnollistaminenSaavutettava XR-elämys leirikoululaisilleJuhani Ahon tarinoita HuopanankoskeltaTislaamon tarina tutuksi animoidun AR-etiketin avullaHygieniaperehdytys (Elonen Oy)Virtuaalipakohuone (Dimension Point Oy)Soldamatic-hitsaussimulaatio (Goierri Eskola)