Kuumailmapallosimulaattori
Mitä tehtiin
Keskustelimme miten yritystoimija Aeronaut voisi hyödyntää XR-teknologioita toiminnassaan. Päädyimme kokeilemaan, miten VR-laseilla käytettävää kuumailmapallosimulaattoria voisi hyödyntää kuumailmapalloilukoulutuksessa demonstroimaan valenosteilmiötä ja sen vaikutusta kuumailmapallon liikkeellelähtöön.

Miten tehtiin
Kokeilu toteutettiin tekemällä proof-of-concept-tyyppinen VR-kuumailmapallosimulaatio. Simulaation alustaksi valittiin Unity, sillä siitä löytyy sisäänrakennettuna tuki VR-laitteille sekä fysiikan mallinnukselle. Ympäristön ja kuumailmapallon mallintamiseen käytettiin valmiita 3D-malleja sekä 3D-mallinnustyökalu Blenderiä. Simulaatio haluttiin tehdä mahdollisimman helposti saavutettavaksi, joten se toteutettiin web-pohjaisena siten, että sitä pystyy käyttämään suoraan verkkoselaimesta sekä VR-laseilla että tietokoneella ilman, että käyttäjän tarvitsee asentaa sovellusta laitteelleen.
Mitä on hyvä ottaa huomioon
Vaikka Unity-pelimoottori ja modernit web-tekniikat, kuten WebXR-standardi, mahdollistavatkin VR-yhteensopivan web-sovelluksen rakentamisen, on WebXR edelleen kehitteillä oleva standardi, joten se ei välttämättä toimi kaikilla laitteilla. WebXR ei myöskään ole vielä Unityssä virallisesti tuettu ominaisuus, vaan sen käyttöönotto vaatii kolmannen osapuolen lisäosan käyttämistä.
Itsenäisesti toimivissa VR-laseissa ja peruskäyttöön tarkoitetuissa tietokoneissa on myös rajallinen suorituskyky. Tämä rajoittaa sovelluksen simulaation ja grafiikoiden laatua, mikäli halutaan että sovellus toimisi sulavasti myös niillä. Lisäksi sovelluksen julkaiseminen verkkoon vaatii joko oman web-palvelimen tai kolmannen osapuolen julkaisualustan (esimerkiksi itch.io) käyttämisen.
Mistä kokeilu löytyy
Tästä pääset testaamaan Kuumailmapallosimulaattoria.
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu