Juhani Ahon tarinoita Huopanankoskelta
Mitä tehtiin
Huopanankosken ympäristössä kulkee Huopanankosken kulttuuripolku, ja yrittäjän kanssa ideoitiin, miten XR-teknologioilla voitaisiin tuottaa lisäarvoa kulttuuripolulle.
Aluksi päätettiin kokeilla digitaalisten sisältöjen asettelemista kulttuuripolun varrelle AR:n avulla käyttäen Immersalin palvelua, jolla on mahdollista ankkuroida digitaalisia sisältöjä fyysisen maailman kohteisiin. Immersalia testatessamme kuitenkin huomasimme, että ankkurointi ei vaikuttanut toimivan hyvin Huopanankosken ympäristössä, joten päädyimme sen sijaan tekemään kulttuuripolusta kokonaan virtuaalisen web-version, jolla käyttäjän on mahdollista tutustua Huopanankoskeen ja siellä sijaitseviin paikkoihin, jotka on mainittu Juhani Ahon teoksissa.
Miten tehtiin
Alustavassa Immersalilla tehdyssä AR-kokeilussa käytiin ensin Huopanankosken kulttuuripolulla valituissa kohteissa skannaamassa ympäristö Immersalin omalla skannaussovelluksella. Tämän jälkeen tehtiin nopea testisovellus 8th Wallilla, jolla pystyttiin kokeilemaan, kuinka hyvin sovellus löytää skannatut kohteet. Testien aikana kuitenkin huomattiin, että sovellus ei vaikuttanut löytävän skannattuja kohteita ollenkaan. Tästä syystä alkuperäinen AR-idea hylättiin ja päädyttiin kokonaan virtuaaliseen versioon.
Virtuaalinen kulttuuripolku tehtiin 3DVistalla. 3DVista valittiin työkaluksi, koska siinä on laajat kustomointimahdollisuudet, joilla kierroksesta saa halutun näköisen, ja kierroksiin on myös mahdollista lisätä paljon erilaisia ominaisuuksia ja sisältöjä.
Kierroksen tekeminen aloitettiin kuvaamalla valitut kohteet Huopanankosken kulttuuripolulta 360-kameralla. Kuvaus tehtiin Ricoh Theta Z1 360 -kameralla. Tämän jälkeen 3DVistassa luotiin kuvista ”runko” virtuaalikierrokselle ja rakennettiin sovelluksen käyttöliittymä ja logiikka kuvien välillä siirtymiseen. Sovellukseen lisättiin myös valokuvagalleria sekä ominaisuus, jolla pystyy kuuntelemaan katkelmia Juhani Ahon teoksista, joissa Huopanankoski on mainittu. Kuunnelmat sijoiteltiin virtuaalikierroksessa Huopanankosken ympäristöön suurin piirtein niille paikoille, jotka teoksissakin on mainittu.
Mitä on hyvä ottaa huomioon
Alustavissa sisätiloissa suoritetuissa testeissä saatiin hyviä tuloksia Immersalin ankkurointipalvelulla, mutta luontokohteisiin palvelu ei Huopanankoskella tehtyjen kokeiluiden perusteella sopinut. Kannattaakin siis hyödyntää Immersalin ilmaista lisenssiversiota aluksi, ja testata sillä soveltuuko palvelu omaan käyttötarkoitukseen.
3DVistan editori on tietokoneelle ladattava sovellus, ja sen saa kirjoitushetkellä ostettua itselleen kertamaksulla, eikä siinä ole mitään kuukausimaksua, mutta ostohinta sisältää vain vuoden päivitykset. Jos tämän jälkeen haluaa saada päivityksiä, on ostettava erillinen päivityslisenssi.
Toisin kuin esimerkiksi Matterportissa, 3DVistassa virtuaalikierrokset tehdään hyvin pitkälti käsityönä. Kaikki käyttöliittymäkomponentit, interaktiiviset elementit ja sisällöt sekä siirtymät 360-kuvien välillä tehdään itse editorisovelluksen työkaluilla. Tämä tekee kierrosten tekemisestä työläämpää kuin esimerkiksi Matterportissa, jossa iso osa peruskierroksen tekemisestä on automatisoitu. Toisaalta 3DVistan kierroksiin pystyy lisäämään huomattavasti enemmän erilaisia toiminnallisuuksia, ja myös käyttöliittymä on täysin muokattavissa toisin kuin Matterportissa.
3DVistalla pystyy julkaisemaan kierroksen joko 3DVistan omassa kuukausimaksullisessa pilvipalvelussa tai siitä voi tehdä omalla web-palvelimella toimivan web-sovelluksen. Lisäksi kierroksesta voi tehdä itsenäisen työpöytäsovelluksen Windows- ja Mac-käyttöjärjestelmille.
Mistä kokeilu löytyy
Tästä pääset kokeilemaan Huopanankosken virtuaalista polkua.
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu