Yhdistetty todellisuus (MR) – koe reaalimaailma virtuaalisin elementein
Mixed Reality (MR) eli yhdistetty tai sekoitettu todellisuus yhdistää todellisen ympäristön, lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden toiminnalliseksi kokonaisuudeksi, jossa fyysiset ja digitaaliset objektit ovat rinnakkain ja samanaikaisessa vuorovaikutuksessa keskenään. Yhdistetyssä todellisuudessa käyttäjä näkee todellisen ympäristön, mutta voi olla vuorovaikutuksessa myös digitaalisten sisältöjen kanssa. Yhdistetyn todellisuuden soveltamisen toisessa ääripäässä ovat virtuaalimaailmaa lähellä olevat esimerkit, joissa käyttäjän kokema maailma on rakennettu kokonaan digitaalisesti, vain ottaen huomioon fyysisen maailman rajat ja esim. huonekalut.
Miten MR toimii?
Yhdistetyn todellisuuden hyödyntäminen edellyttää sopivaa päätelaitetta, kuten MR-laseja. Siinä missä VR-lasit tarjoavat reaalimaailmasta täysin suljetun virtuaalisen maailman, MR-lasit näyttävät virtuaalisisältöjen lisäksi myös käyttäjää ympäröivän reaalimaailman. Tämä mahdollistaa saumattoman tekemisen fyysisen ja digitaalisen maailman välillä.
Erilaisia yhdistetyn todellisuuden muotoja
- Hologrammit – Digitaaliset objektit, jotka näkyvät fyysisessä ympäristössä. Esimerkiksi hologrammi voi olla fyysiseen tilaan (laboratorio) ilmestyvä hologrammi opettajasta, joka opastaa miten laboratorio toimii
- Virtuaaliset ympäristöt – Käyttäjän kokema maailma on rakennettu kokonaan digitaalisesti, mutta se ottaa huomioon fyysisen maailman rajat. Esimerkiksi oppilaitoksen keittiö voisi näyttää viiden tähden ravintolakeittiöltä, jonka seinät ovat samoilla paikoilla kuin oikean huoneen seinät ja digitaaliset objektit tarkalleen samoissa kohdissa kuin todelliset huonekalut tilassa.
- Reaalimaailma virtuaalisin sisällöin – Käyttäjä näkee todellisen ympäristön, mutta voi olla vuorovaikutuksessa myös digitaalisten sisältöjen kanssa
(Näihin linkkejä/esimerkkejä?)
Esimerkkejä MR-sovelluksista
- Etäohjaus ja huoltotyöt – Tekniset asiantuntijat voivat opastaa huoltotoimenpiteitä etänä.
- Koulutus ja simulaatiot – Suurten laitteiden kokoamista ja huoltamista voidaan harjoitella ilman fyysistä laitteistoa.
- Virtuaaliset käyttöliittymät – Sovellusten hallintapaneelit voidaan ”heijastaa” suoraan ilmaan käyttäjän ympärille.
- Interaktiiviset hologrammit – Käyttäjä voi tarkastella ja muokata 3D-malleja reaalimaailmassa.
Ero muihin immersiivisiin teknologioihin on, että VR (virtuaalitodellisuus) luo täysin keinotekoisen maailman, kun taas MR yhdistää fyysisen ja digitaalisen ympäristön. AR (lisätty todellisuus) tuo digitaalista sisältöä näkyville, mutta MR mahdollistaa myös niiden vuorovaikutuksen reaalimaailman kanssa.
MR-teknologia on vielä kehitysvaiheessa, ja monet laitteistot ovat vielä kalliita. Viime vuosina markkinoille on kuitenkin tullut myös edullisempia ja kevyempiä laitteita. Sisällöntuotanto on kasvussa, ja MR:n odotetaan yleistyvän monilla aloilla.
Laitetaanko tämä? Microsoftin verkkoartikkeli (2023): What is mixed reality? – Mixed Reality | Microsoft Learn
Materiaalista suoritettu
Materiaalista suoritettu