ITK2025: Kangaskuosien virtuaalinen havainnollistaminen

Mitä tehtiin

Yritystoimija Kuosiverstaalla oli idea sovelluksesta, jolla voisi visualisoida, miltä yrityksen valmistamat kuosit näyttäisivät ihmisen päällä. Tätä sovellusta voitaisiin hyödyntää esimerkiksi messuilla yrityksen kuoseja esiteltäessä ja markkinoitaessa. Päädyttiin kokeilemaan virtual try-on -AR-sovelluksen tekemistä.

Miten tehtiin

Aluksi kartoitettiin, millaisia vaihtoehtoja kyseisenlaisen sovelluksen tekemiseen on. Päädyttiin valitsemaan kokeilua varten Snapchatin Lens Studio, sillä se on ilmainen käyttää ja siitä löytyy valmiit kehitystyökalut ihmisen kehon seurantaan ja 3D-mallien ankkurointiin seurattuihin ihmisiin. Alustalla luodut AR-sovellukset ovat käytettävissä Snapchatissa, ja niistä voi myös tehdä suoraan verkkoselaimessa toimivan WebAR-sovelluksen, jolloin sovellusta voivat käyttää myös henkilöt, joilla ei ole Snapchatia.

Kuosien visualisointia varten luotiin tekoälyavusteisesti 3D-malli mekosta. Tämä tehtiin 3D-malleja luovalla Luma Labsin Genie-tekoälypalvelulla. Luotu mekko vietiin Blender-3D-mallinnusohjelmaan, jossa se muokattiin toimimaan Snapchatin kehonseurannan ”luurangon” kanssa. Lopuksi Snapchatin Lens Studiossa rakennettiin logiikka eri kuosien vaihtamiseen vaatteen 3D-mallia klikkaamalla.

Mitä on hyvä ottaa huomioon

AR-sovellusten tekeminen Snapchatin Lens Studiolla vaatii Snapchat-tilin luomisen. Lisäksi kaikki sovellukset tallennetaan Snapchatin palvelimille eikä niitä pysty siirtämään omille palvelimille. Lens Studio on toimintaperiaatteeltaan hyvin pelimoottorimainen, ja sen käyttäminen tehokkaasti vaatii jonkin verran peliteknologiaosaamista. Jotkin ominaisuudet ovat kuitenkin melko helppokäyttöisiä, ja alustalta löytyy myös paljon valmiita pohjia erilaisten ominaisuuksien käyttöönoton helpottamiseksi. Sovelluksilla on myös kirjoitushetkellä kahdeksan megatavun kokorajoitus, joten sovellusten on oltava verrattain yksinkertaisia.

Vaikka tekoälyllä saatiinkin luotua mekko, joka malliltaan oli melko lähellä sitä, mitä yrittäjä halusi, täytyi tekoälyn luomaa mekkoa manuaalisesti korjata 3D-mallinnusohjelmassa, jotta kuosi saatiin istumaan oikein ihmisen päälle sovelluksessa.

Snapchatissa on myös analytiikkatyökalut, joiden avulla on mahdollista selvittää, kuinka paljon Lens Studiolla luotua sovellusta on käytetty minäkin päivänä ja kuinka monta eri käyttäjää sillä on ollut.

Mistä kokeilu löytyy

Kokeile AR-filtteriä Snapchat-linssinä oheisen Snap-koodin kautta (ylempi kuva) tai WebAR-sovelluksena (alempi QR-koodi).

Kuosiverstas, snapcode

Materiaalista suoritettu

Materiaalista suoritettu

Olet suorittanut 100% materiaalista