Kuvien tuottaminen

”Minä tiiän, se yksi opettaja piirtää ja tekee kaiken itse. Mutta en minä osaa piirtää.”

Selvä. Ok. Kaikkien ei tarvitse piirtää, mutta mitä vaihtoehtoja sinulla on? Voitko etsiä netistä aiheeseen liittyvän kuvan ja läntätä sen materiaalisi tueksi? Joo. Ja et. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että et voi ottaa netistä mitään kuvaa materiaaliisi liitettäväksi. Sen sijaan voit yrittää etsiä netistä kuvia, jotka ovat CC-lisenssillä kaikkien käytettävissä tai ilmaisten kuvapankkien uumenissa jaossa. Esim. http://www.sxc.hu/ on ilmainen kuvapankki. Joillakin kuvilla on tiukemmat käyttöehdot, mutta ne selviävät aina kuvakohtaisesti. Palveluun pitää rekisteröityä. Flickr-palveluun on ladattu ziljoonia!!! kuvia CC-lisenssillä vapaasti käytettäväksi: http://www.flickr.com/creativecommons/ – varmista toki ennen käyttöä, että tiedät, miten creative commons toimii.

Kuvat voivat tukea opintojakson materiaalia ja tuoda siihen jotain lisää esim. sisällöllisesti tai rakenteen selkiyttämiseksi, mutta jos niillä ei ole muuta tarkoitusta kuin koristelu, voi olla syytä jättää kuvat käyttämättä. Yleisesti ottaen kuvilla ja kuvakkeilla on kuitenkin tärkeä tehtävä verkko-opiskelumateriaalissa: ne voivat tehdä sisällöstä houkuttelevaa. Mieti kuitenkin, onko se viime kesänä ottamasi puutarhakuva tai potrettiotos perheesi kissasta kaikista houkuttavin kuva opiskelijalle.

Valokuvat pitää pienentää verkkoympäristöön sopiviksi kuvankäsittelyohjelman avulla. Harvenna kuvan pikselimäärää sopivaksi (72 dpi) äläkä vain raahaa kuvaa reunoista pienemmäksi. Jos tyydyt raahailemaan kuvan reunaa kohti toista tai ylälaitaa kohti alalaitaa, saat vain vääristyneitä kuvia.

Jos et itse osaa pienentää kuvia sopiviksi, pyydä apua verkkopedatukihenkilöltä.

     

Vasemmalla on kuva, jonka koko on määritelty kuvankäsittelyohjelmalla ennen sen siirtämistä verkko-oppimisympäristöön.

Keskellä on kuva, jota on yritetty pienentää/kaventaa raahaamalla reunoja lähemmäs toisiaan. Kuva on vääristynyt.

Oikealla on kuva, jota on yritetty suurentaa raahaamalla reunoja kauemmas toisistaan. Kuva on vääristynyt eikä kuva ole tarpeeksi hyvälaatuinen suurennettavaksi.