Keskustelupalstat

Keskustelupalstan määritelmä

Keskustelupalsta on sosiaalisen median verkkopalvelu, joka mahdollistaa keskustelun yhdestä tai useammasta aiheesta tietoverkossa. Keskustelupalstoilla viestintä on kaksisuuntaista, monenvälistä ja eriaikaista. Viestit tallentuvat nähtäville, keskustelut voivat jatkua vuosia ja niitä voi selata jälkikäteen. Keskustelupalstat vaativat usein rekisteröitymisen palveluun. Palstalle tai sen osaan muodostuu usein ydinryhmä, joka keskustelee asioista aktiivisesti ja muodostaa oman kulttuurin. Keskustelua valvoo yleensä moderaattori.

Keskustelupalstat työelämässä

Keskustelupalstoja voidaan käyttää esimerkiksi tuomaan yrityksen sivustolle kävijöitä, palautteen keräämiseen tai asiakaspalveluun. Yksityishenkilöt käyttävät keskustelupalstoja usein tiedonhankintaan. Joskus yrityksen tuotetta tai palvelua voidaan arvostella keskustelupalstoilla oikein tai väärin perustein. Tällöin työntekijöillä olisi hyvä olla valmius vastata kritiikkiin rakentavasti. Organisaatiossa on hyvä päättää kenen tehtäviin kriittisiin kommentteihin vastaaminen kuuluu.

Kuinka keskustelupalstalle kirjoitetaan?

Tutustu palstan palstan sääntöihin huolella. Palstoilla voi vallita aivan oma kulttuurinsa.

Noudata työnantajasi sosiaalisen median ohjeistusta, muita linjauksia (kenelle kuuluu keskustelupalstoilla käytävän kritiikin kommentointi) ja Suomen lakia.

Muista hyvät tavat. Älä koskaan provosoidu. On ihmisiä, jotka harrastavat provosoimista ja haluavat herättää voimakkaita reaktioita. Näitä ihmisiä sanotaan trolleiksi.

Jos haluat aloittaa uuden aiheen, tarkista onko aiheesta jo keskusteltu. Jos on, älä aloita uutta viestiketjua.

Otsikoi uusi viestiketju kuvaavasti.

Kiinnitä huomiota oikeinkirjoitukseen. Puhekielisyys on kuitenkin hyväksyttävää.

Jäsentele viestisi ja ilmaise asiasi selkeästi. Kommentti ei kuitenkaan ole kirje, joten sen ei tarvitse alkaa tervehdyksellä ja päättyä allekirjoitukseen.

Voit siteerata ja kommentoida edellisiä viestejä.

Kiteytä, pysy aiheessa.

Valitse kirjoitustyyli palstan mukaan (kuten sanottu, palstoilla vallitsee omat kulttuurinsa).

Älä käytä isoja kirjaimia, se tulkitaan huutamiseksi.

Vältä liiallista hymiöiden ja välimerkkien käyttöä.

Keskustelua ohjaillaan mikäli alkuperäisestä aiheesta irtaudutaan tai keskustelu muuttuu asiattomaksi. Mikäli uusia keskusteluaiheita syntyy, niille kannattaa avata uusi viestiketju.

Lähteet

Kortesuo, K. 2010. Sano se someksi
Sosiaalisen median sanasto TSK 40, Sanastokeskus. http://www.tsk.fi/tiedostot/pdf/Sosiaalisen_median_sanasto (1.4.2011)
Wikipedia, Keskustelupalsta http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelupalsta (14.3.2011)