Näin pääset alkuun

Ensimmäisellä käyttökerralla sovi perehdytys (av-palvelut@jamk.fi tai joku toinen kokenut käyttäjä) ja varaa Tuberoom outlookin kalenterista (huone: Rajakatu 35 R35_FK28 Tuberoom-videopaja). Perehdytyksen jälkeen voit varailla tilaa itsenäisesti videotyöskentelyyn.

Huoneen pääsee sähköavaimella, kulkuoikeuksia voi kysellä vahhtimestreilta sen jälkeen kun on saanut perehdytyksen.

Alku- ja perustoimet huoneessa:

  • laita valot pöytävalaisimeen ja esitysvaloihin (esitysvalot kaukosäätimellä painikkeet A, B, C).
  • laita virta laitteisiin tietokonepöydän oikealla puolella lattialla olevasta katkaisimesta.
  • laita virta tietokoneeseen ja anna sen käynnistyä.
  • kirjaudu tietokoneelle ja odota että VMix ohjelma käynnistyy oletusasetuksille.
  • kun VMix on käynnistynyt ota langaton solmiomikrofoni lataustelineestä ja laita siihen virta. Mikrofoni on mykistettynä jos siinä palaa punainen valo, päällä jos siinä palaa vihreä valo. Mykistys-kytkin löytyy mikrofonin päältä (mute). Mikrofoniin puhuttaessa VMix-ohjelmiston keskellä olevat äänentasomittarit heiluvat silloin kuin ääni kulkee mikrofonista tietokoneelle. Uutena vaihtoehtona on kokeilussa langallinen kondensaattorimikrofoni, jonka etuna on käytön helppous. Mikrofoni on valmiina Lightboardin edessä alhaalla. Sillä on helpompi taltioida useamman samanaikaisen puhujan esityksiä. Kokeillaan sitä jonkinaikaa, ja katsotaan jääkö se oletusmikrofoniksi.
  • tallennus käynnistyy record-painikkeella ruudun alareunassa (tai sitten logitechin pointterilla, mikäli siihen on määritely nauhoitustriggeri perehdytyksen yhteydessä)
  • VMix-ohjelmisto näkyy myös esiintymistilassa olevasta esikatselumonitorista, joka helpottaa sijoittumista kuvaan. Säädä tarvittaessa jalustalla olevan kameran asentoa jalustan kahvalla ja rajausta kameran zoom painikkeella (kameran oikealla sivulla)
  • VMix-ohjelmistossa näkyy vasemmalla Preview ja oikealla Live. Live on se näkymä joka tallentuu tietokoneen levylle nauhoituksen ollessa käynnissä. Logitechin pointterilla tallennuksen voit käynnistää ja pysäyttää esiintyessäsi (mikäli siihen on määritelty tallennuskomennot). Jos pointteri ei ole käytettävissä voit käynnistää tallennuksen suoraan VMix-ohjelmistosta ja pysäyttää sen sitten lopetettuasi. Turhat kohdat voit leikellä esim. Avidemuxilla tai tietokoneessa olevalla Adobe Premierellä. Tallenteet tallentuvat tietokoneen levylle E:capture -hakemistoon
  • Lightboardin tussit löytyvät esiintymistilan lattialla olevasta korista tai lightboardin alla olevalta pöydältä, samoin lasin puhdistusvälineet (mikrokuituliinat ja puhdistusaineet). Käytävällä on pesulallas, jossa voi pestä ja kastella puhdistuslöiinat vedellä.