Opintoni

Opintohaku

 1. Toteutuksen tiedot
 2. Opetussuunnitelmat

Opintohausta löydät opetussuunnitelmien opintojaksot sekä opintokokonaisuudet. Pääset opintohakuun seuraavasti:

 1. Valitse Opintoni-linkki menemällä sivun alkuun CTRL+Home-näppäinyhdistelmällä ja selaamalla sitten navigaatiolistan kohdalle (paina ensin D:tä ja sitten L:ää). Voit myös siirtyä Opintohaku-näkymään myös painamalla etusivun toisen tason otsikkolinkkiä Suoritusote.
 2. Etsi sen jälkeen ”Ilmoittautumiset” linkkiä joko Etsi-toiminnolla (suositeltavin liikkumistapa, CTRL+Insert+F). Voit myös etsiä Lähetä hyväksyttäväksi -painiketta siirtymällä sen kohdalle B-näppäimellä (paina niin kauan kunnes kuulet sanat ”Lähetä hyväksyttäväksi”). Selaa alanuolella sen jälkeen niin kauan, kunnes kuulet sanan ”Ilmoitukset”.
 3. Paina sen jälkeen Enteriä tai Välilyöntiä.
 4. Etsi avautuvassa näkymässä Hae opintoja -painiketta joko kirjoittamalla hakusanat ruudunlukuohjelman Etsi-kenttään (CTRL+Insert+F) tai etsimällä painiketta B-näppäimellä (paina B:tä niin kauan kunnes kuulet sanat ”Hae opintoja”).

Voit etsiä opintojaksoja/-kokonaisuuksia hakusanoilla tai käyttämällä suodattimia. Suodattimien käyttö ei ole mahdollista ruudunlukuohjelman käyttäjälle. Hakusanoissa voit käyttää asteriskia (*) sanan katkaisumerkkinä. Opintojen hakunäkymässä olevan neljännen tason otsikon Hae opintoja jälkeen on Hae…-teksti, jonka alapuolella on puolestaan hakukenttä. Hakukentän alapuolella on kaksi painiketta allekkain: Hae ja Peruuta. Paina Hae-painiketta hakeaksesi hakutuloksia tai paina Peruuta-painiketta palataksesi edelliseen näkymään. Kun olet kirjoittanut hakusanan ja painanut Enteriä tai Välilyöntiä Hae-painikkeen kohdalla, hakutulokset ilmestyvät neljännen tason otsikon Hae opintoja alle. Hakuikkuna sulkeutuu painamalla myös Escape-näppäintä. Joskus hakuikkunassa voi myös näkyä kaikki kurssit, kun et ole kirjoittanut mitään hakukenttään. Suodattimia, jotka näkevät käyttäjät näkevät vasemmassa liikkumispalstassa, eivät näy ruudunlukuohjelman käyttäjille lainkaan hakuikkunan ollessa käytössä eli kohdistettuna.

Toteutuksen tiedot

Painamalla Enteriä tummennettuna olevan opintokokonaisuuden, opintojakson, tms. nimen (eli linkin) kohdalla pääset tarkastelemaan kuvausta. Se aukeaa uuteen Opintojakson kuvaus -ikkunaan, jossa kuvaus on neljännen tason otsikon Toteutuksen tiedot alapuolella. Näkevät käyttäjät voivat lisätä löytämänsä ja omaan HOPSiinsa soveltuvia opintojaksoja tai opintokokonaisuuksia Hakukoriin Lisää koriin -painikkeesta. Hakukori-kuvake löytyy näytön yläosasta, mutta ruudunlukuohjelman käyttäjä ei näe sitä lainkaan.

TÄRKEÄ HUOMAUTUS: Kaikista opintojaksojen kuvauksista ei välttämättä ole saatavilla kaikkia tietoja, kuten arviointiasteikkoa.

Opintojakson kuvausnäkymän tiedot ovat neljännen tason otsikon Toteutuksen tiedot alla. Perustiedot ovat kolmannen tason otsikon Perustiedot alapuolella. Ne ovat 12 listakohteen listassa, johon voit siirtyä tuttuun tapaan L-näppäimellä, Shift+L-näppäinyhdistelmällä tai nuolinäppäimillä. Listan kohteet ovat seuraavat ylhäältä alas: Tunnus, Nimi suomeksi, Nimi englanniksi, jossa on kurssin englanninkielinen nimi, Opetuskieli, Ajoitus, joka sisältää opintojakson ajoituksen (esimerkiksi ”15.5.2021 – 15.6.2021”), Ilmoittautumisaika (esimerkiksi ”22.2.2021 – 23.2.2021”), Toimipiste, Yksikkö, Toteutustapa, Opintopistemäärä, Vastuuhenkilö ja Opettajat. Sen jälkeen sivulla on seuraavat kolmannen tason otsikot ylhäältä alas: Opintojakson esitietovaatimukset, jonka alla on opintojakson suorittamiseen vaadittavia kuvauksia, Opintojakson osaamistavoitteet, Opetusmenetelmät (kuten lähi- tai virtuaaliopetus), Arviointiasteikko (yleensä 0-5 tai Hyväksytty-Hylätty), Opintojakson arviointikriteeri, tyydyttävä (1-2), jonka alapuolella kuvataan tyydyttävän osaamisen kriteerit numeroittain, Opintojakson arviointikriteeri, hyvä (3-4), jonka alapuolella kuvataan hyvän kriteeristön mukaiset vaatimukset numeroittain ja Opintojakson arviointikriteeri, kiitettävä (5), jonka alapuolella kuvataan erinomaisen kriteerin mukainen osaaminen. Otsikoiden alapuolella on Sulje-painike, jota painamalla voit sulkea ikkunan. Voit siirtyä sen kohdalle B-näppäimellä (suosituin liikkumistapa) tai painamalla Sarkain-näppäintä niin kauan, kunnes kuulet sanan ”Sulje” ja paina sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä sulkeaksesi ikkunan.

Opetussuunnitelmat

Vuoden 2020 syksystä lähtien uudet opetussuunnitelmat löytyvät osoitteesta https://opetussuunnitelmat.peppi.jamk.fi/ .
Vanhat opetussuunnitelmat löydät opinto-oppaasta osoitteesta https://opinto-oppaat.jamk.fi (vaatii JAMKin käyttäjätunnuksen).
Peppi-järjestelmästä löytyvä HOPSisi perustuu opinto-oikeutesi opetussuunnitelmaan.

Ilmoittautumiset opintojaksojen toteutuksille

HOPSin navigaatiolistassa olevasta Ilmoittautumiset-linkistä pääset ilmoittautumaan opintojaksojen toteutuksille ilmoittautumisajan ollessa käynnissä. Voit tehdä ilmoittautumisia seuraavasti:

 1. Avaa ensin opintosuunnitelma painamalla Enteriä jkoko liikkumisvalikon Opintoni-kohdassa tai menemällä etusivulle ja painamalla Enteriä tai Välilyöntiä otsikkolinkin Suoritusote kohdalla.
 2. Etsi sitten linkki Ilmoittautumiset siirtymällä selaamalla sivua joko Alanuolella tai Sarkain-näppäimellä niin kauan, kunnes kuulet sanan ”Ilmoittautumiset”. Voit myös käyttää U:ta tai V:tä siirtyäksesi linkistä toiseen.
 3. Paina sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä.

Näkymässä näet kaikki aikaisemmat ilmoittautumisesi sekä niiden opintojaksojen toteutukset, joille voit ilmoittautua ja joilla on yhteys HOPSiisi eli opintojakso löytyy HOPSistasi. Näkymä on muuten samanlainen kuin HOPSin tarkastelunäkymä, mutta suoritettujen opintojaksojen sijaan siinä on kaikki kurssi-ilmoittautumiset. Hae opintoja -painikkeen jälkeen on kaksi valintapainiketta (tai radionappia) allekkain ruudunlukuohjelmasta katsottuna. Kaikki näyttää kaikki kurssi-ilmoittautumiset ja Omat vain omaan tutkinto-ohjelmaan kuuluvat ilmoittautumiset. Niiden alapuolella on teksti, joka kertoo, onko ilmoittautumisia käynnissä. Jos on, teksti on Ilmoittautuminen käynnissä ja jos ilmoittautumisia ei ole mahdollista tehdä, siinä lukee Ei käynnissä olevia ilmoittautumisia. Sen jälkeen on teksti Ilmoittautumiset, jonka alapuolella ilmoittautumiset on listattu taulukossa. Siinä on kahdeksan saraketta vasemmalta oikealle: Status, Tunnus, joka sisältää kurssikoodin, Ryhmä (sisältää ryhmätunnukset, kuten HTK18S1), Toteutus, jossa on linkki kurssin tiettyyn toteutukseen, Laajuus (eli opintopistemäärä), Ilmoittautuneita (ilmoittautuneiden määrä), Pienryhmätoive (jos opiskelija on ilmoittanut sellaisen) ja kahdeksas sarake, jossa on Ilmoittaudu-teksti silloin, kun kurssille voi ilmoittautua (näkyy painikkeena näkeville käyttäjille). Paina Enteriä tekstin kohdalla ilmoittautuaksesi kurssille. Jos kurssille ei voi ilmoittautua tai ilmoittautuminen ei ole käynnissä, sarake on tyhjä. Ensimmäisessä sarakkeessa oleva kurssin tila on näkevien käyttäjien havaittavissa; kuvassa on jonkin eläimen tassu, mutta ruudunlukuohjelma ei puhu sitä ollenkaan. Voit hakea opintoja painamalla Hae opintoja -painiketta. Avautuvaan hakukenttään sinun tulee kirjoittaa opintojakson koodi tai nimi tai osa nimestä. Mikäli koodi tai nimi ei ole tiedossasi, etsi opintojakso esim. HOPSin Opintojen valinta -palvelussa painamalla joko Enteriä tai Välilyöntiä minkä tahansa kurssin nimen sisältävän linkin kohdalla. Kopioi esim. opintojakson koodi avautuvasta Toteutuksen tiedot -ikkunasta leikepöydälle valitsemalla se Shift+End-näppäinyhdistelmällä (suositeltavin valintatapa) tai CTRL+Shift+Oikea nuoli -näppäinyhdistelmällä ja painamalla sitten kopiointikomentoa (CTRL+C). Siirry sitten takaisin HOPSin Ilmoittautumiset-linkin kautta Ilmoittautumiset-sivulle (näkyy näkeville käyttäjille välilehtenä), paina Hae opintoja -painiketta siirtymällä B:llä sen kohdalle ja painamalla sitten Enteriä tai Välilyöntiä ja liitä opintojakson koodi hakukenttään CTRL+V-näppäinkomennolla. Paina sitten Hae-painiketta. Alle listautuvat kyseisen opintojakson toteutukset, joissa ilmoittautuminen on käynnissä.

Pääset katsomaan ja suunnittelemaan lukujärjestyksiä Lukkarikoneesta.
Voit hakea toteutusten aikatauluja toteutuksen koodilla tai ryhmän nimellä sekä lisätä toteutuksia ilmoittautumisesi tai ryhmän perusteella. Tutustu lukkarikoneen ohjeisiin täällä.

Kun toteutuksille ilmoittautuminen on alkanut, voit etsiä toteutuksia myös koulutushausta, jonne on myös listattu toteutuksen kontaktit, jos ne on tehty. Lisätietoa koulutushausta on täällä.
Voit myös etsiä opintojaksojen toteutuksia OPS-liitännäisestä.
Ilmoittautumisajan puitteissa sinulla on mahdollisuus peruuttaa ilmoittautumisesi niin kauan, kunnes opintojakson toteutuksesta vastaava opettaja on joko
hyväksynyt ilmoittautumisesi tai hylännyt sen. Mikäli hyväksymisen jälkeen haluat peruttaa osallistumisesi, sinun tulee olla yhteydessä opintojakson toteutuksesta
vastaavaan opettajaan.
Ilmoittautumisten hyväksyminen tapahtuu seuraavassa järjestyksessä:

 1. opiskelijat, joiden ryhmälle kyseinen opintojakso on suunnattu,
 2. opiskelijat, joille opintojakso on pakollinen,
 3. opiskelijat, joiden tutkinto-ohjelma järjestää kyseisen opintojakson toteutuksen ja
 4. opiskelijat ilmoittautumisjärjestyksessä mahdollisesti auki jääville paikoille.

Kaikille yhteisten ja vapaasti valittavien opintojaksojen toteutuksille opiskelijoita hyväksytään pääsääntöisesti ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen lukuvuodelle

Lukuvuosi-ilmoittautuminen tapahtuu Pepissä. Opintoni-valikon Ilmoittautuminen lukuvuodelle -linkistä sinulle aukeaa seuraava ikkuna, jossa pääset tarkastelemaan omia aikaisempia ilmoittautumisiasi, näet opinto-oikeusaikasi sekä lukuvuosi-ilmoittautumisajan ollessa käsillä ilmoittautumisajankohdan. Ilmoittaudu-tekstistä (näkyy painikkeena näkeville käyttäjille) pääset ilmoittautumaan läsnä- tai poissaolevaksi riippuen käytettävissä olevien opiskelu- tai poissaolokausien määrästä.

Ilmoittautuminen lukuvuodelle ja -kausille on mahdollista määriteltyinä ilmoittautumisaikoina. Pääset ilmoittautumaan joko Opintoni-valikosta tai omien tietojesi asetuksista. Valitse sitten ilmoittautumisnäkymästä lukukausi ja sitten avautuvasta lukukausinäkymästä radiopainike Läsnä, jos haluat ilmoittautua läsnäolevaksi tai radiopainike Poissa, jos haluat ilmoittautua poissaolevaksi.
Mikäli sinulla on edelleen opinto-oikeusaikaa sekä käytettävissä olevia poissaolokausia, voit ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi. Sekä läsnä- että poissaoloilmoittautuminen on mahdollista. Mikäli kaikki poissaolokaudet on käytetty, ilmoittautumisikkunaan tulee siitä ilmoitus. Samoin, mikäli opinto-oikeutesi on loppumassa, saat siitä ilmoituksen. Omien tietojen Asetuksista kohdasta Läsnäolotiedot pääset myös tekemään läsnä- ja poissaoloilmoittautumisen siirtymällä linkin kohdalle nuolinäppäimillä tai Sarkain-näppäimellä ja painamalla Enteriä Siirry läsnäoloilmoittautumisiin-linkkin kohdalla. Siirry läsnäoloilmoittautumisiin -linkkiä ei näy, jos läsnä- tai poissaoloilmoittautuminen ei ole mahdollista.

Viestit ja sopimukset

Pepin etusivulta avautuvasta toisen tason otsikkolinkistä Viestit ja sopimukset sinulle aukeaa ikkuna viesteihin, joita olet Pepissä lähettänyt ja vastaanottanut. Päädyt tähän ikkunaan myös Opintoni-valikon kautta avautuvasta näkymästä löytyvästä Viestit-linkistä. Huomaa, että tällä sivulla et voi vastata aikaisempiin viesteihin, vaan vastaaminen tapahtuu HOPSin Viestit-ikkunassa tai HOPSin Tarkastelu-linkin kautta avautuvasta Uudet viestit -ikkunasta silloin, jos kyseessä on uusi viesti, johon et ole vielä vastannut. Ruudunlukuohjelman käyttäjänä voit lähettää ainoastaan lähettää viestejä, kun lähetät HOPSin kommentoitavaksi painamalla Lähetä kommentoitavaksi -painiketta joko Enterillä tai Välilyönnillä.
Pääset näkymään Opintoni-valikon kautta seuraavasti:

 • Siirry sivun alkuun CTRL+Home-näppäinyhdistelmällä.
 • Etsi liikkumis- eli navigaatiopalkki ja selaa joko alanuolella, I-näppäimellä tai Sarkain-näppäimellä niin kauan kunnes kuulet sanan ”Opintoni”.
 • Paina sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä.
 • Etsi sitten Viestit-linkki. Voit tehdä sen selaamalla Sarkain-näppäimellä, Alanuolella linkeissä liikkumiskomennoilla. V siirtää seuraavaan vierailtuun linkkiin (ruudunlukuohjelma sanoo ”Käyty linkki”) ja U seuraavaan vierailemattomaan linkkiin (ruudunlukuohjelma sanoo vain ”Linkki”).
 • Paina Viestit-llinkin kohdalla joko Enteriä tai Välilyöntiä.

Näkymässä on ensin HOPS-version otsikkon (kuten HTK2018SPT Hops-versio: 1) jälkeen kolme painiketta (Valitse HOPS-versio, Lähetä kommentoitavaksi ja Lähetä hyväksyttäväksi) allekkain. Niiden alapuolella on HOPS-sivujen oma navigaatiopalkki, jossa ei ole listaa ja jossa on seitsemän kohdetta. Ne ovat seuraavat linkit ylhäältä alas: Tarkastelu, Opintojen valinta, Ajoitus, Jäsentelyt, Viestit, Ilmoittautumiset ja Ryhmän kuvaus. Näiden kohteiden alapuolelle tulee viisi valintaruutua, joista voi valita haluamansa. Voit selata niiden välillä eteenpäin X:llä, Sarkain-näppäimellä (nämä suositeltavimpia liikkumistapoja) tai Alanuoli-näppäimellä ja taaksepäin Shift+X:llä, Shift+Sarkain-näppäinyhdistelmällä tai Ylänuolella. Valitse haluamasi valintaruutu Välilyönnillä. Ne ovat seuraavat ylhäältä alas: Näytä kaikki, HOPS-tehtävät, HOPS-viestit, Merkinnät ja Sopimukset. Huomaa, että JAWS-ruudunlukuohjelma ilmoittaa radiopainikkeet oikein X:llä ja Sarkaimella selattaessa, mutta nuolinäppäimillä selattaessa se saattaa sanoa jostain syystä ensimmäisen radiopainikkeen kohdalla nimen ”Näytä kaikki” sijaan ”Liferay-opintosuoritukset radiopainike valittu”. NVDA puolestaan lukee valintaruudut niin, että se sanoo niiden edessä sanan Napsautettava esimerkiksi seuraavasti: ”Napsautettava Näytä kaikki valintaruutu valittu”.

Heti radiopainikkeiden alapuolella on taulukko, jossa kaikki palvelussa vastaanotetut viestit näkyvät. Taulukossa on viisi saraketta. Ne ovat seuraavat vasemmalta oikealle: ensimmäinen, tyhjä sarake, Vastaanottajat, jossa näkyy vastaanottajan kuva (ruudunlukuohjelma näkee sen tiedostonimen näkökulmasta esimerkiksi seuraavasti (kauttaviiva rivinvaihdon merkkinä eli ensin kuvatiedoston nimi kuvaelementissä ja sitten arvion tehneen henkilön nimi): ”image/user_male_portrait / Matti Mutturainen” ), Viestiketjun aihe (jos siinä on aihe, se näkyy linkkinä, kuten ”HOPS hyväksytty”), Viimeisin viesti (sisältää päivämäärän ja kellonajan, jolloin viestiketjun viimeinen viesti on lähetetty, kuten 05.09.2021 14.26) ja Tyyppi, joka kertoo viestin tyypin, kuten HOPS-kommentti, -tehtävä tai -viesti. Muita Tyyppi-sarakkeen tekstejä eli tyyppejä voivat olla HOPS-hyväksyntä, HOPS-merkintä ja HOPS-sopimus. Rivien määrä riippuu puolestaan siitä, montako viestiä olet lähettänyt. Jos olet lähettänyt esimerkiksi yhden viestin, taulukossa on kaksi riviä (ensimmäisellä rivien selitykset ja toisella viestin tiedot).

Kun painat Enteriä viestin aiheen (joka on siis kolmannessa taulukon sarakkeessa) kohdalla, näkyviin tulee ikkuna, jossa on ensin viestin aihe neljännen tason otsikossa (kuten ”HOPS hyväksytty”. Sen jälkeen on lista, johon voit siirtyä L-näppäimillä ja selata listan kohteita (viestejä) joko eteenpäin I:llä ja taaksepäin Shift+I:llä ja Nuolella ylös ja Nuolella alas. Jos et ole vastannut viestiin, viestiketjun sisältävän listan alapuolella on Viesti-teksti, jonka alapuolella on samanniminen tekstikenttä. Voit kirjoittaa vastausviestisi siihen. Sen alapuolella on kaksi painiketta allekkain, joiden välillä voit siirtyä joko eteenpäin B:llä ja taaksepäin Shift+B:llä (suositeltavin liikkumistapa), Sarkain-näppäimellä ja Shift+Sarkain-näppäinyhdistelmällä tai Nuolella alas ja Nuolella ylös. Ne ovat Vastaa, jota painamalla viestiin voi vastata viestiin ja Peruuta, jolloin poistut näkymästä lähettämättä viestiä.

Uuden viestin kirjoittaminen

Tällä hetkellä näkövammainen käyttäjä ei voi kirjoittaa viestiä Uudet viestit-näkymässä.

Koulutushaku

Palvelusta voit etsiä opintojaksojen toteutuksia joko hakusanoilla tai suodattamalla. Löydät palvelun osoitteesta https://koulutushaku.peppi.jamk.fi tai Peppi – Opiskelijan työpöydän Opintoni-linkistä. Painamalla Enteriä toteutuksen kohdalla pääset tarkastelemaan sen kuvausta. Kuvauksen lopusta löytyvät tulevat opetustapahtumat, mikäli toteutukselle on tehty lukujärjestys ja tilavaraukset.
Mikäli löydät toteutuksen, jolle haluat ilmoittautua, tee näin: Kopioi Toteutuksen tiedot -ikkunassa oleva toteutuksen koodi leikepöydälle valitsemalla teksti ensin näppäinyhdistelmällä Shift+End ja painamalla sitten CTRL+C:tä. Liitä se kopioinnin jälkeen Hae opintoja -ikkunan tekstikenttään, johon pääset HOPSin Ilmoittautumiset-linkin kautta HOPSin näkymästä löytyvän Hae opintoja -painikkeen painamisen jälkeen ja paina Hae-painiketta (siirry siis B:llä painikkeen kohdalle ja paina joko Enteriä tai välilyöntiä). Mikäli opintojakson toteutuksen ilmoittautumisaika on menossa, haku palauttaa toteutuksen ja voit ilmoittautua. Koulutushausta voit hakea haluamaasi koulutusta. Voit hakea sitä tyypin, opetustavan tai koulutusalan perusteella.

Sivu koostuu hakukentästä ja -painikkeesta (alkuosa), suodattimista (keskiosa) sekä hakutuloksista ja muista säätimistä (loppuosa). Ensin sivulla on teksti Opetustarjontahaku. Sitten on teksti Hae opetustarjonnasta…, jonka alapuolella on Hae opetustarjonnasta… -tekstikenttä. Pääset siihen painamalla E-näppäintä. Voit hakea myös vapaasti valittavia kursseja, kuten JAMKin Kielikeskuksen kursseja. Tekstikentän alapuolella on Hae-painike, johon pääset parhaiten painamalla B-näppäintä. Tekstikentän alapuolella on Hae-painike, johon pääset parhaiten painamalla B-näppäintä. Sen alapuolella on In English -linkki, josta voi vaihtaa kieleksi englannin.

Sivun keskiosassa on suodattimia. Ensin on teksti Tyyppi ja sitten alapuolella tyypinvalitsin eli linkki, jonka perässä on suluissa koulutusten määrä, kuten (1223). Tyyppi Muu on valmiiksi valittu. Sen alla on Opetuskieli-teksti, jonka alapuolella on opetuskielet linkkeinä (Suomi, Englanti ja Ruotsi). Niiden perässä on koulutusten määrä tietyllä kielellä, kuten (443). Sen alapuolella on teksti Opetustapa, jonka alapuolella on seuraavat linkit ylhäältä alas: Lähiopetus, Virtuaaliopetus sekä Virtuaali- ja lähiopetus. Sen jälkeen on Koulutusala-teksti, joka alapuolella on koulutusalat linkkeinä: Kasvatusalat, Terveys- ja hyvinvointialat, Palvelualat, Kauppa-, hallinto- ja oikeustieteet, Tietojenkäsittely ja tietoliikenne ja Näytä kaikki, josta saa näkyviin kaikki koulutusalat. Sen alapuolella on teksti Koulutus, jonka alapuolella on seuraavat linkit allekkain: Logistiikka (AMK), Tieto- ja viestintätekniikka (AMK), Liiketalous (AMK), Konetekniikka (AMK), Energia- ja ympäristötekniikka (AMK) ja Näytä kaikki, josta saa näkyviin kaikki koulutusalat. Koulutusalojen alapuolella on puolestaan teksti Yksikkö, jonka alapuolella on kaikki JAMKin koulutusyksiköt allekkain linkkeinä seuraavasti: Teknologiayksikkö, Hyvinvointiyksikkö, Liiketoimintayksikkö, Ammatillinen opettajakorkeakoulu, TA 94 – Kielikeskus ja Näytä kaikki, josta saa näkyville kaikki yksiköt. Sen jälkeen on teksti Toimipiste, jonka alapuolella on toimipisteet linkkeinä seuraavasti ylhäältä alas: Pääkampus, Lutakon kampus, Suomalainen musiikkikampus ja Biotalousinstituutti. Sen jälkeen on teksti Ilmoittautuminen ja sen alapuolella teksti linkki Vielä ehdit ilmoittautua, jonka lopussa on suluissa niiden koulutuksien määrä, joihin voi vielä ilmoittautua. Näiden tietojen alapuolella on vielä Ilmoittautuminen alkamassa -teksti, jonka alapuolella on linkkejä koulutuksiin, joiden ilmoittautuminen on alkamassa tiettynä ajankohtana, kuten lukukautena tai lukuvuotena. Linkin perässä on suluissa koulutusten määrä. Ne voisivat olla esimerkiksi seuraavat (tilanne maaliskuussa 2021: Ensi syksy 2021 (41), Ensi kevät 2022 (8), Ensi lukuvuosi 2021–2022 (49) ja Kesäopinto 1.5.2021 – 31.8.2021 (95). Niiden alapuolella on linkki, jossa on kaksoiskulmasulku («-merkki) ja sen alla tulokset näyttävä teksti, joka on valmiiksi asetettuna (eli ilman käyttäjän tekemiä muutoksia hakutulosten näyttämisasetuksiin) seuraava (tilanne maaliskuussa 2021): ”1 – 25 / 1865”. Se kertoo, että käyttäjä on sivulla 1, hakutuloksia näytetään kaiken kaikkiaan numerosta 1 numeroon 25 ja hakutuloksia on yhteensä 1865.

Hakutulosyhteenvetotekstin alapuolella on linkki, josta ruudunlukuohjelma ei kerro mitään tietoja. Sen alapuolella on teksti Näytä, jonka alapuolella on Näytä-yhdistelmäruutu. Voit siirtyä siihen C-näppäimellä (suositeltavin liikkumistapa), Sarkaimella tai Nuoli alas -näppäimellä. Siitä voi valita, kuinka monta hakutulosta haluaa näyttää sivukohtaisesti (valmis määrä 25 kappaletta). Määrät ovat seuraavat pienimmästä suurimpaan: 25, 50, 100, 200 ja 500. Yhdistelmäruudun alapuolella on Tulosta-teksti, jota painamalla sivun voi tulostaa (näkyy näkeville käyttäjille painikkeena). Hakutulokset ovat sen alapuolella. Jos mitään hakuehtoja ei ole, järjestelmä näyttää hakutulokset aakkosjärjestyksessä kurssikoodin mukaan. Esimerkkituloste (lainausmerkkien sisässä) voisi olla esimerkiksi seuraava: ”Johdatus osaamisperusteisuuteen AA00BN85-3001”. Esimerkkitulosteessa on siis ensin kurssin nimi ja sitten kurssikoodi, vaikka kurssit järjestetään siis kurssikoodin perusteella.

HOPSin lähettäminen kommentoitavaksi

Kun olet valinnut haluamiasi vapaavalintaisia kursseja HOPSiin tai haluat esimerkiksi tarkempia kommentteja tutoropettajaltasi HOPSia varten, voit lähettää HOPSin kommentoitavaksi. Pääset HOPSin kommentointi-ikkunaan seuraavasti:

 1. Siirry CTRL+Home-näppäinyhdistelmällä sivun alkuun.
 2. Etsi sitten Pepin navigaatiovalikon kohta Opintoni selaamalla listan kohteita joko eteenpäin I:llä tai Alanuolella ja taaksepäin Shift+I:llä ja ylänuolella.
 3. Siirry avautuvassa valintaikkunassa ensimmäisen tason otsikon (H1) kohdalle painamalla kirjainten yläpuolella olevaa numerorivin näppäintä 1.
 4. Selaa sitten B- tai Sarkain-näppäimellä niin kauan kunnes kuulet sanat ”Lähetä kommentoitavaksi”.
 5. Paina Enteriä tai välilyöntiä Opintoni-linkin kohdalla.

Näkymä on samanlainen kuin esimerkiksi Yhteystietojen muokkausnäkymä (eli ns. modaalinen valintaikkuna, joka aukeaa tällä kertaa HOPSin yläpuolelle). Ensin on neljännen tason otsikko Lähetä HOPS kommentoitavaksi. Sitten on kaksi listaa eli luetteloa, joista ensimmäisessä näkyvät viestiketjun aikaisemmat viestit (päivämäärä ja kellonaika, viestin lähettäjä/vastaanottaja sekä viesti) ja toisessa, yhden kohteen luettelossa on tekijän nimi (kuten ”Matti Meikäläinen”) ja sen alapuolella HOPS-linkki. Listojen jälkeen näkymässä on muokkauskenttä, johon voi kirjoittaa sen henkilön nimen, jolle HOPSin voi lähettää arvioitavaksi (kuten opettajatutori ja opintoasiain koordinaattori). Muokkauskentässä on myös piilotettu lista, jonka saa esiin painamalla joko ylä- tai alanuolta, kun ruudunlukuohjelma on muokkauskentässä ja olet painanut Enteriä käynnistääksesi lomaketilan. Siitä voi myös valita HOPSin kommentoijan nimen.

Muokkauskentän jälkeen sivulla on sovellus, jonka otsikko on Rikastekstieditori, message-textarea. Se on tekstieditori (eli samanlainen kuin esimerkiksi Word), jolla voi lähettää viestin. Siinä on kaiken kaikkiaan 10 työkaluriviä ja ne ovat Editorin työkalupalkit -ryhmässä. Ensimmäisessä niistä on yksi painike Koodi, jota painamalla tekstiin voi laittaa jollakin ohjelmointikielellä (kuten HTML) tehdyn koodinpätkän. Seuraavassa, liittämisasetuksia sisältävässä kahden painikkeen työkalurivissä on seuraavat painikkeet ylhäältä alas: Liitä tekstinä ja Liitä Word-dokumentista. Seuraavassa työkalurivissä on vain yksi painike, Oikolue kirjoitettaessa. Oikolukutyökalurivin jälkeen on puolestaan kolmen painikkeen työkalurivi, joka sisältää muotoiluasetuksia ja jonka painikkeet ovat seuraavat ylhäältä alas: Lihavoitu, Kursivoitu ja Poista muotoilu.

Editorissa on muitakin työkalusäätimiä. Seuraavassa, viiden painikkeen työkalurivissä on luettelointiin ja sisennyksiin liittyviä asetuksia, jotka ovat seuraavat ylhäältä alas: Numerointi, Luettelomerkit, Pienennä sisennystä, Suurenna sisennystä ja Lainaus, josta voi lisätä lainauksen tekstiin. Luettelointiin- ja sisennystyökalurivin jälkeen olevassa työkalurivissä on linkkeihin liittyviä asetuksia, jotka ovat puolestaan seuraavat ylhäältä alas: Lisää linkki ja Poista linkki. Jälkimmäinen painikkeista ei ole käytettävissä, jos linkkiä ei ole lisätty. Linkkityökalurivin jälkeen olevassa neljän painikkeen työkalurivissä on puolestaan visuaalisuuteen liittyviä asetuksia, ja painikkeet ovat ylhäältä alas seuraavat: kuva, taulu, Lisää murtoviiva ja Lisää erikoismerkki.

Visuaalisuustyökalurivin jälkeen olevassa työkalurivissä on puolestaan kaksi painikevalikkoa, joiden asetukset vaikuttavat muotoiluun ja ne ovat ylhäältä alas seuraavat: Tyyli, josta saa valittua tyylejä ja Muotoilu, josta saa valittua muotoilun. Sen jälkeen on vielä kolmaskin visuaalinen työkalurivi, jonka väreihin liittyvät painikkeet ovat seuraavat ylhäältä alas: Tekstiväri ja Taustaväri. Viimeisessä työkalurivissä on vain yksi painike Suurenna, josta voi suurentaa näytön. Painikkeet eivät toimi kunnolla ruudunlukuohjelman käyttäjälle, sillä ainakaan Tyyli-painikevalikon asetukset eivät toimi ruudunlukuohjelmalla, eikä valikkoa saa auki Välilyöntiä painamalla. Sen lisäksi JAWSin sovellustila (Application Mode) ei toimi kunnolla liikuttaessa Sarkain-näppäimellä sivun osien välillä, kun sovellustila on otettu käyttöön (voit poistaa sen käytöstä painamalla Numeronäppäimistön Plus-näppäintä (tai joissakin näppäimistöissä FN+Ö:tä) kaksi kertaa nopeasti peräkkäin). Sen sijaan, että kohdistus liikkuisi järkevästi tekstieditorin työkalurivillä olevien säädinten välillä ennen tekstikenttää, Shift+Sarkain-näppäinyhdistelmän painaminen muokkauskentässä hypäyttää kohdistuksen sovellussäädinten yli suoraan aiempana sivulla olevaan, nimettömään muokkauskenttään, josta valitaan HOPSin kommentoija. Työkalurivien alla on kehys, jonka nimi on sama kuin sovellusalueellakin, eli Rikastekstieditori, message-textarea. Ensin siinä on teksti ”Rikastekstieditori, message-textarea”, jonka alapuolella on samanniminen muokkauskenttä, johon voi kirjoittaa viestin. Sen jälkeen on merkki, josta JAWS sanoo ”Black globe right triangle” ja joka on ilmeisesti jokin symboli. Merkin jälkeen on vielä Elementin polku -ryhmä, jossa olevilla painikkeilla voi lisätä verkkosivuilla olevia HTML-elementtejä dokumenttiin. Painikkeet ovat seuraavat ylhäältä alas: Body-elementti ja P-elementti. Niistä ensimmäiseen voi lisätä mitä tahansa HTML:ää ja jälkimmäisellä voi lisätä tekstiin HTML-kappaleen. Sovellusalueen jälkeen on kaksi painiketta allekkain: Lähetä, josta voit lähettää viestin ja Peruuta, josta voit poistua näkymästä lähettämättä viestiä. Voit siirtyä niiden välillä B-näppäimellä, Sarkain-näppäimellä tai nuolilla alas tai ylös.

HOPSin lähettäminen hyväksyttäväksi

Kun haluat lähettää HOPSin hyväksyttäväksi, pääset HOPSin hyväksymisnäkymään seuraavasti:

 1. Siirry CTRL+Home-näppäinyhdistelmällä sivun alkuun.
 2. Etsi sitten Pepin navigaatiovalikon kohta Opintoni selaamalla listan kohteita joko eteenpäin I:llä tai Alanuolella ja taaksepäin Shift+I:llä ja ylänuolella.
 3. Siirry avautuvassa valintaikkunassa ensimmäisen tason otsikon (H1) kohdalle painamalla kirjainten yläpuolella olevaa numerorivin näppäintä 1.
 4. Selaa sitten B- tai Sarkain-näppäimellä niin kauan kunnes kuulet sanat ”Lähetä hyväksyttäväksi”.

Näkymä on samanlainen kuin esimerkiksi Yhteystietojen muokkausnäkymä (eli ns. modaalinen valintaikkuna, joka aukeaa tällä kertaa HOPSin yläpuolelle). Ensin on neljännen tason otsikko Lähetä HOPS hyväksytettäväksi. Sitten on kaksi listaa eli luetteloa, joista ensimmäisessä näkyvät viestiketjun aikaisemmat viestit (päivämäärä ja kellonaika, viestin lähettäjä/vastaanottaja sekä viesti) ja toisessa, yhden kohteen luettelossa on tekijän nimi (kuten ”Matti Meikäläinen”) ja sen alapuolella HOPS#-linkki. Jos aikaisempia viestejä ei ole, siinä on suoraan Viestiketjun aihe -tekstikenttä. Tilanteen mukaan joko Viestiketjun aihe -tekstikentän tai viestiketjulistojen jälkeen näkymässä on muokkauskenttä, johon voi kirjoittaa sen henkilön nimen, jolle HOPSin voi lähettää arvioitavaksi (kuten opettajatutori ja opintoasiain koordinaattori). Muokkauskentässä on myös piilotettu lista, jonka saa esiin painamalla joko Ylä- tai Alanuolta, kun ruudunlukuohjelma on muokkauskentässä ja olet painanut Enteriä käynnistääksesi lomaketilan. Siitä voi myös valita HOPSin hyväksyjän nimen.
Muokkauskentän jälkeen sivulla on sovellus, jonka otsikko on Rikastekstieditori, message-textarea. Se on tekstieditori (eli samanlainen kuin esimerkiksi Word), jolla voi lähettää viestin. Siinä on kaiken kaikkiaan 10 työkaluriviä ja ne ovat Editorin työkalupalkit -ryhmässä. Ensimmäisessä niistä on yksi painike Koodi, jota painamalla tekstiin voi laittaa jollakin ohjelmointikielellä (kuten HTML) tehdyn koodinpätkän. Seuraavassa, liittämisasetuksia sisältävässä kahden painikkeen työkalurivissä on seuraavat painikkeet ylhäältä alas: Liitä tekstinä ja Liitä Word-dokumentista. Seuraavassa työkalurivissä on vain yksi painike, Oikolue kirjoitettaessa. Oikolukutyökalurivin jälkeen on puolestaan kolmen painikkeen työkalurivi, joka sisältää muotoiluasetuksia ja jonka painikkeet ovat seuraavat ylhäältä alas: Lihavoitu, Kursivoitu ja Poista muotoilu.

Editorissa on muitakin työkalusäätimiä. Seuraavassa, viiden painikkeen työkalurivissä on luettelointiin ja sisennyksiin liittyviä asetuksia, jotka ovat seuraavat ylhäältä alas: Numerointi, Luettelomerkit, Pienennä sisennystä, Suurenna sisennystä ja Lainaus, josta voi lisätä lainauksen tekstiin. Luettelointi- ja sisennystyökalurivin jälkeen olevassa työkalurivissä on linkkeihin liittyviä asetuksia, jotka ovat puolestaan seuraavat ylhäältä alas: Lisää linkki ja Poista linkki. Jälkimmäinen painikkeista ei ole käytettävissä, jos linkkiä ei ole lisätty. Linkkityökalurivin jälkeen olevassa neljän painikkeen työkalurivissä on puolestaan visuaalisuuteen liittyviä asetuksia, ja painikkeet ovat ylhäältä alas seuraavat: kuva, taulu, Lisää murtoviiva ja Lisää erikoismerkki.

Visuaalisuustyökalurivin jälkeen olevassa työkalurivissä on puolestaan kaksi painikevalikkoa, joiden asetukset vaikuttavat muotoiluun ja ne ovat ylhäältä alas seuraavat: Tyyli, josta saa valittua tyylejä ja Muotoilu, josta saa valittua muotoilun. Sen jälkeen on vielä kolmaskin visuaalinen työkalurivi, jonka väreihin liittyvät painikkeet ovat seuraavat ylhäältä alas: Tekstiväri ja Taustaväri. Viimeisessä työkalurivissä on vain yksi painike Suurenna, josta voi suurentaa näytön. Painikkeet eivät toimi kunnolla ruudunlukuohjelman käyttäjälle, sillä ainakaan Tyyli-painikevalikon asetukset eivät toimi ruudunlukuohjelmalla, eikä valikkoa saa auki Välilyöntiä painamalla. Sen lisäksi JAWSin sovellustila (Application Mode) ei toimi kunnolla liikuttaessa Sarkain-näppäimellä sivun osien välillä, kun sovellustila on otettu käyttöön (voit poistaa sen käytöstä painamalla Numeronäppäimistön Plus-näppäintä (tai joissakin näppäimistöissä FN+Ö:tä) kaksi kertaa nopeasti peräkkäin). Sen sijaan, että kohdistus liikkuisi järkevästi tekstieditorin työkalurivillä olevien säädinten välillä ennen tekstikenttää, Shift+Sarkain-näppäinyhdistelmän painaminen muokkauskentässä hypäyttää kohdistuksen sovellussäädinten yli suoraan aiempana sivulla olevaan, nimettömään muokkauskenttään, josta valitaan HOPSin kommentoija. Työkalurivien alla on kehys, jonka nimi on sama kun sovellusalueellakin, eli Rikastekstieditori, message-textarea. Ensin siinä on teksti ”Rikastekstieditori, message-textarea”, jonka alapuolella on samanniminen muokkauskenttä, johon voi kirjoittaa viestin. Sen jälkeen on merkki, josta JAWS sanoo ”Black globe right triangle” ja joka on ilmeisesti jokin symboli. Merkin jälkeen on vielä Elementin polku -ryhmä, jossa olevilla painikkeilla voi lisätä verkkosivuilla olevia HTML-elementtejä dokumenttiin. Painikkeet ovat seuraavat ylhäältä alas: Body-elementti ja P-elementti. Niistä ensimmäiseen voi lisätä mitä tahansa HTML:ää ja jälkimmäisellä voi lisätä tekstiin HTML-kappaleen. Sovellusalueen jälkeen on kaksi painiketta allekkain: Lähetä, josta voit lähettää viestin ja Peruuta, josta voit poistua näkymästä lähettämättä viestiä. Voit siirtyä niiden välillä B-näppäimellä, Sarkain-näppäimellä tai nuolilla alas tai ylös.