Kalenteri

Pakissa on kolmenlaisia kalenteritoimintoja opiskelijalle: tilavaraukset, tapaamisajat ja lukkarikone. Lisäksi näet lukujärjestyksesi myös Tuudo-sovelluksesta, jos toteutukselle on tehty lukujärjestys. Jos haluat suunnitella lukujärjestyksiäsi, voit tehdä sitä useammalla tavalla. Voit etsiä eri toteutusten aikatauluja lukkarikoneessa ja katsoa, sopivatko ne esimerkiksi yhteen ryhmäsi oletuslukujärjestyksen kanssa. Lukkarikone näyttää toteutuksen lukujärjestyksen, jos toteutukselle on tehty varauksia. Kun toteutuksille ilmoittautuminen on alkanut, voit etsiä toteutuksia koulutushausta, jonne on myös listattu toteutuksen kontaktit, jos ne on tehty. Lisätietoa koulutushausta on täällä.

Pepin tilavarauskalenterista näet opintojaksototeutusten ja ryhmien lukujärjestykset, mikäli niille on tehty varauksia. Lisäksi näet tilojen sekä opettajien kalenterin opetustapahtumat. Näet tilavarauksesta myös oman lukujärjestyksesi ilmoittautumisesi perusteella, kun painat Enteriä tai Välilyöntiä Omat toteutukset -linkistä (näkyy näkeville käyttäjille painikkeena). Näet lukujärjestyksen, vaikkei ilmoittautumistasi ole vielä hyväksytty toteutukselle. Lisäksi kalenteri näyttää ne tapaamisajat, joihin olet ilmoittautunut.

Jos toteutus on verkkototeutus, sille ei välttämättä ole tehty lukujärjestystä. Jos verkkototeutukseen kuuluu aikataulutettuja webinaareja, ne ovat yleensä lukujärjestyksissä. Jos näin ei ole, ota yhteyttä toteutuksen opettajaan, jotta webinaarit saadaan lisättyä lukujärjestykseen.

Opiskelijat voivat selata tilakalentereita, mutta eivät voi tehdä varauksia. Varauksia voivat tehdä seuraavat opiskelijaryhmät:

 1. Musiikin opiskelijat voivat varata harjoittelutiloja. Tarkemmat tiedot varattavista tiloista on täällä.
 2. Logistiikan opiskelijat voivat varata logistiikkalaboratoriota opintoihin liittyviä harjoituksia varten.
 3. Tiimiakatemian opiskelijat voivat varata Tiimiakatemian tiloja.

Palaa ylös

Lukkarikone

Lukkarikone on erillinen näkymä, joka näyttää Pepissä julkaistut ja tehdyt lukujärjestykset. Opiskelijana näet Lukkarikoneessa oman lukujärjestyksesi ja
voit koota uusia lukujärjestyksiä. Lukkarikone toimii myös kirjautumattomille käyttäjille, mutta ainoastaan kirjautuneet käyttäjät voivat tallentaa lukujärjestyksiä.Lukkarikoneessa voit hakea pohjaksi esimerkiksi ryhmäsi oletuslukujärjestyksen tai ne toteutukset, joille olet ilmoittautunut. Sen lisäksi voit hakea muiden alojen tai ryhmien toteutuksia niiden nimillä ja katsoa, sopivatko ne omiin aikatauluihisi.

Voit hakea toteutuksia myös hyppytuntihaulla.

 • Lukkarikoneeseen pääset joko osoitteesta lukkarit.peppi.jamk.fitai Pakki-opiskelijatyöpöydän etusivun Lukkarikone-linkistä (toisen tason otsikkolinkki).
 • Lukkarikone aukeaa Ajankohtaista-näkymään. Pääset etsimään lukujärjestyksiä painamalla Kalenteri-linkkiä (näkyy näkeville käyttäjille painikkeena).
 • Kun kirjaudut Lukkarikoneeseen ensimmäisen kerran, ohjelma luo automaattisen lukujärjestyksen niiden toteutusten pohjalta, joille olet ilmoittautunut.
 • Lukkarikone ainoastaan hakee Pepistä tietoja. Sen kautta ei voi ilmoittautua toteutuksille.
 • Opiskelijana näet Lukkarikoneessa sellaiset varaukset, joihin sinut on hyväksytty.
 • Viikonloput näkyvät kalenterissasi vain jos lauantaina tai sunnuntaina on tapahtumia.

Jos toteutus on verkkototeutus, sille ei välttämättä ole tehty lukujärjestystä. Jos verkkototeutukseen kuuluu aikataulutettuja webinaareja, ne on yleensä lukujärjestyksissä. Jos näin ei ole, ota yhteyttä toteutuksen opettajaan, jotta webinaarit saadaan lisättyä lukujärjestykseen.

Näkymän kuvaus

Näkymässä on painikkeita, kaksi otsikkoa ja taulukko (viimeinen valmiiksi näkyvillä vain, jos ei ole kirjautunut sisään). Voit siis liikkua kaikkien painikkeiden välillä eteenpäin B:llä ja taaksepäin Shift+B:llä. Ensimmäinen kohde on sivun otsikko, joka on Lukkarikone 4. Sen jälkeen on Ajankohtaista-painike, josta saa näkyviin Ajankohtaista-näkymän. Se on valmiiksi valittuna, kun sivusto avataan, ellet ole muuttanut asetuksia. Ruudunlukuohjelma ei kerro tällä hetkellä sitä, mikä painikkeista on milloinkin painettuna. Ajankohtaista-painikkeen jälkeen on Kalenteri-painike, josta saa näkyviin kalenterin. Sen alapuolella olevasta, Lukujärjestys-painikevalikosta aukeavasta valikosta saa auki lukujärjestyksen valitsemisvalikon, jonka vaihtoehtoja ovat Automaattinen lukujärjestys ja Lukujärjestys, josta voi luoda itse lukujärjestyksen. Sen jälkeen on Sisältölistaus-painike, jota painamalla saa näkyviin sisältölistauksen. Sen jälkeen on Pepin Lukkarikone-toimintoon sisäänkirjautuneen henkilön nimi (kuten Matti Meikäläinen. Sen jälkeen on nimetön painikevalikko (jos käyttäjä on kirjautunut sisään), josta avautuvan valikon asetukset ovat seuraavat ylhäältä alas: Lukujärjestysten hallinta, In English, Suomeksi ja Kirjaudu ulos. Jos käyttäjä ei ole kirjautunut sisään, tässä kohdassa lukee valitun kielen kaksi ensimmäistä kirjainta (kuten FI suomen kielen ollessa valittuna).

Näkymässä on myös kaksi otsikkoa, joiden alla on erilaisia asioita. Kolmannen tason Korisisältö-otsikon alla on painikevalikko (valmiiksi kutistettu (collapsed) eli piilotettu). Sen asetukset ovat seuraavat ylhäältä alas: kuudennen tason otsikko (ja myös valikkokohde) Lisää varauksia lukujärjestykseen, Opintojaksototeutuksieni varaukset (toteutukset, joille olen ilmoittautunut), joka näyttää kaikki toteutusten varaukset, joille opiskelija on ilmoittautunut, Ryhmieni kaikki varaukset ja Ryhmieni varaukset, joihin ei ole liitetty opintojaksototeutusta (kuten liikuntapäivät yms.). Painikevalikon alapuolella on Muistiinpanot-painike, jota painamalla saa avattua muistiinpanot. Niihin ei voi tehdä muutoksia jälkeenpäin. Sen jälkeen on yhden sisennetyn painikkeen ryhmä (Button group with nested dropdown). Siinä on vain yksi painike: Jaa kalenteri. Siitä avautuvassa valikossa on Kopioi-painike, josta painikkeen alapuolella olevan osoitteen voi kopioida älypuhelimeen. Se alkaa osoitteella https://lukkarit.peppi.jamk.fi/ical.php? ja loppuu kirjain- sekä numeroyhdistelmään. Näin ollen käyttäjä voi synkronoida tietonsa älypuhelimen kalenterin kanssa. Valikon saa suljettua valikkokohteiden yläpuolella olevasta nimettömästä painikkeesta, jonka kohdalle siirryttäessä ruudunlukuohjelma kertoo vain sanan painike (näkyy pistenäytöllä tekstinä pnk), johon voit siirtyä Shift+B-näppäinkomennolla.

Näkymässä on muitakin elementtejä. Jaa kalenteri -painikkeen jälkeen on Piilota sisältölistaus-painike, josta voi piilottaa sisältölistauksen (näkeviltä käyttäjiltä se löytyy sivun oikeasta yläkulmasta). Niiden alapuolella on Seuraava-painike, josta voi siirtyä seuraavaan päivämäärään lukujärjestyksessä (kuten keskiviikosta torstaihin). Jos haluat siirtyä takaisin nykyhetkeen, mene ensin Shift+B:llä Tänään-painikkeen kohdalle ja paina sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä. Sitten on kolmannen tason otsikko, jossa näytetään senhetkinen kalenteripäivä esimerkiksi seuraavasti: ”TÄNÄÄN24.3.2021”. Sen jälkeen on taulukko, jossa on tapahtumia. Taulukon ensimmäisessä sarakkeessa on aika (8:00-21:00 eli aamu kahdeksasta ilta yhdeksään) ja toisessa sarakkeessa tapahtuma. Taulukon ensimmäisessä sarakkeessa on aika (8:00-21:00 eli aamu kahdeksasta ilta yhdeksään) ja toisessa sarakkeessa tapahtuma. Jos tapahtumia ei ole, taulukon paikalla lukee isoilla kirjaimilla teksti ”VAPAAPÄIVÄ”. Sen jälkeen on Saavutettavuusseloste-linkki, jota painamalla voi lukea saavutettavuusselosteen. Sivun lopussa on Lukkarikoneen versionumero esimerkiksi seuraavasti: ”V: 4.0.10”.

Kalenteri-näkymä

Kalenteri-näkymässä, jonka saat avattua kirjauduttuasi opiskelijatunnuksilla Lukkarikone-palveluun ja painettuasi Enteriä tai Välilyöntiä Kalenteri-painikkeen kohdalla, on muita säätimiä suodatuspainikkeiden (Toteutukset, Ryhmä(t) ja Tila) jälkeen. Ensin on viiden radiopainikkeen ryhmä. Ne ovat seuraavat ylhäältä alas: Hae toteutuksia (valmiiksi valittuna, näkyy tekstinä painikkeen alapuolella), Hae ryhmiä ja Hae tiloja. JAWS ja NVDA käyttäytyvät niiden kohdalla eri tavoin. Kun liikut niiden välillä nuolinäppäimillä JAWSia käytettäessä, niiden nimi ja tila ilmoitetaan perinteisesti (kuten ”Hae ryhmiä valintapainike ei valittu”), mutta selatessasi niitä A-näppäimellä, se ilmoittaa ensin radiopainikkeen tilan (”Valittu”/”Ei valittu”) ja vasta sitten radiopainikkeen nimen (eli sen, jonka kohdalla olet). NVDA:ta käytettäessä ja selattaessa radiopainikkeita nuolinäppäimillä ruudunlukuohjelma kertoo vain radiopainikkeen tilan. Kun niiden välillä liikutaan R-näppäimellä, NVDA kertoo radiopainikkeen nimen oikein, mutta sitä edeltää napsautettava-sana (esimerkiksi ”Napsautettava Hae tiloja valintapainike valittu). Radiopainikeryhmän alapuolella on lukujärjestykseen lajittelua määrittelevä painikevalikko, jonka valmis asetus on Nimellä tai tunnuksella. Valikon asetukset ovat seuraavat ylhäältä alas: Nimellä tai tunnuksella, Opettajan nimellä ja Ryhmän tunnuksella. Nämä säätimet (radiopainikkeet ja Nimellä ja tunnuksella -painikevalikko) ovat näkyvissä myös sisään kirjautumattomille käyttäjille. Sen jälkeen on ponnahdusikkunan sisältävä tekstikenttä Aktiivinen välillä, jonka alapuolella on samanniminen muokkauskenttä, johon pääset suoraan E-näppäimellä. Kun painat Enteriä, voit kirjoittaa siihen haluamasi aikavälin. Poistu tekstikentästä joko Escape-näppäimellä tai CTRL+Numeronäppäimistön Plus -näppäinyhdistelmällä. Sen alapuolella on puolestaan teksti Searchfield, jonka alapuolella on samanniminen hakukenttä lukujärjestyksessä olevien kurssien hakua varten. Sen jälkeen on Hae-painikevalikko, joka on oikeastaan pelkkä hakupainike, jota painamalla haun voi tehdä. Kalenterinäkymässä on myös muita painikkeita ja säätimiä. Hae-painikevalikon jälkeen on Näytä piilotetut tapahtumat -painike, josta voi näyttää piilotetut tapahtumat. Sen jälkeen on kalenterin asetusten vaihtopainikkeet (JAWS sanoo niiden kohdalla ”Single left pointing angle quoatation mark” (vasen yksöiskulmasulku) ja ”Single right pointing angle quotation mark” (oikea yksöiskulmasulku), NVDA vain ”lainausmerkki”), joita vaihtamalla voi vaihtaa valitsemansa näkymän (päivä, viikko tai kuukausi) edelliseen tai seuraavaan osaan eli päivään, viikkoon tai kuukauteen. Sen alla ovat seuraavat painikkeet ylhäältä alas: Tänään (ei käytettävissä, jos Tänään-näkymä on valittu), Kuukausi, Viikko ja Päivä. Kolmen viimeisimmän painikkeen painaminen muuttaa seuraavana näkymässä olevaa taulukkoa, eikä ruudunlukuohjelma kerro sitä, mikä painikkeista on valittuna. Se on valmiiksi viikkonäkymässä, ellet ole muuttanut asetusta.

Sivun loppuosassa on kalenteri. Painikkeiden alapuolella on toisen tason otsikko, jossa on valitun asetuksen mukainen teksti (eli esimerkiksi viikon ollessa valittuna seuraava: 22.–26. maaliskuu 2021). Sen alapuolella on kaksi taulukkoa. Niistä ensimmäisessä on viikkoasetuksen ollessa käytössä kuusi saraketta ja vain yksi rivi. Sarakkeet ovat seuraavat vasemmalta oikealle: viikkosarake (viikon numero muodossa VK ja sen jälkeen numero, kuten ”VK12”) ja päivämääräsarakkeet (voisivat olla esimerkiksi seuraavat): Ma 22.3, Ti 23.3, Ke 24.3, To 25.3 ja Pe 26.3. Sen jälkeen olevassa taulukossa on on 2 saraketta ja 28 riviä. Vasemmassa sarakkeessa on kellonaika ja oikeassa tapahtuma. Joka toisella rivillä on kellonaika (kuten ”8:00” ja ”9:00”, joka toinen rivi on tyhjänä. Oikeanpuolimmaisessa sarakkeessa on tapahtuma, jossa on kurssin nimi, esimerkiksi ”Opinnäytetyön kirjoittaminen, AMK”. Jos sarakkeessa ei ole mitään tietoja, se on tyhjä.

Opintojen haku lukujärjestyksestä

Hae-painikevalikkopainiketta painamalla (tai painamalla Enteriä hakukentässä hakusanojen kirjoituksen jälkeen) sen alapuolelle tulee neljännen tason otsikko Hakutulokset. Sen alapuolella on Piilota hakutulokset-painike, jota painamalla hakutulokset saa pois näkyvistä (ei tosin toimi ruudunlukuohjelman käyttäjälle). Painikkeen alapuolella on suodattimia, jotka näkyvät ruudunlukuohjelman käyttäjälle tekstinä ja joita et voi käyttää: Tutkinnot, Opetuskielet, Paikat ja Opetustyylit. Sen jälkeen on luettelo hakutuloksista. Jos niitä on, siinä lukee päällekkäisen kurssin nimi ja muutoin Ei päällekkäisyyksiä. Sen jälkeen on kaksi painiketta, joiden välillä voit siirtyä (B tai Shift+B) ja ne ovat seuraavat ylhäältä alas: Info, josta saa näkyviin kurssin tiedot ja Lisää, josta kurssin saa lisättyä omaan lukujärjestykseen. Info-painikkeesta avautuvassa näkymässä on ensin nimeämätön painike, josta voi sulkea sen (ruudunlukuohjelma sanoo sen kohdalla vain ”Painike”. Sen alapuolella on kahden listakohteen lista. Kohteet ovat seuraavat ylhäältä alas: Tiedot ja Varaukset (suluissa varausten määrä, kuten 15). Sen alla on seuraavat tiedot (ensin tiedon nimi ja sitten tieto): Opetuskieli (esimerkiksi Suomi), Laajuus (opintopistemäärän numero), arviointiasteikko (0-5 tai Hyväksytty-Hylätty), Opintojakso (opintojakson nimi), Ilmoittautuminen alkaa (aloituspäivämäärä, kuten 11.1.2021), Ilmoittautuminen päättyy (ilmoittautumisen lopetuspäivämäärä, kuten 1.3.2021), Opettajat (kurssin opettajan tai opettajien nimet), Ryhmät, Oppimateriaalit (eli kirjan tai materiaalin nimi) ja Lisätietoja. Jos lukujärjestykseen lisää kurssin painamalla Lisää-painiketta, se näkyy lukujärjestyksessä. Lisätty kurssi näkyy sekä Tänään-näkymässä (ilman taulukkoa) että Kalenteri-näkymän taulukossa, jossa on kellonaikoja.

Palaa ylös

Uuden lukujärjestyksen luominen

Voit luoda lukkarikoneeseen useita eri lukujärjestyksiä ja lisätä niihin sisältöä tarpeidesi mukaan. Voit luoda uuden lukujärjestyksen seuraavasti, kun olet kirjautuneena Lukkarikoneeseen:

 • Siirry B:llä ensimmäisen painikevalikon kohdalle ja paina Enteriä tai Välilyöntiä.
 • Valitse avautuvasta valikosta nuolinäppäimillä asetus ”Lukujärjestysten hallintanäkymä” painamalla Enteriä sen kohdalla.
 • Syötä kenttään lukujärjestyksen nimi ja valitse Tallenna. Nimi voi olla enintään 30 merkkiä pitkä. Tekstikentän alapuolella näytetään merkkimäärä (x/30, esimerkiksi 18/30).
 • Merkkimäärätiedon alapuolella on kaksi painiketta: Tallenna, josta voi tallentaa muutokset ja Sulje, josta ikkunan voi sulkea tallentamatta muutoksia. Tallentaaksesi lukujärjestyksen nimen paina B:tä siirtyäksesi Tallenna-painikkeen kohdalle ja sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä aktivoidaksesi painikkeen.

Oletuslukujärjestyksen määritteleminen

Oletuslukujärjestys aukeaa automaattisesti kun kirjaudut sisään.

 1. Varmista, että olet sivun alussa painamalla CTRL+Home.

Siirry B:llä ensimmäisen painikevalikon kohdalle ja paina Enteriä tai Välilyöntiä.

 1. Valitse avautuvasta valikosta nuolinäppäimillä asetus ”Lukujärjestysten hallintanäkymä” painamalla Enteriä sen kohdalla.
 2. Siirry kirjainten yläpuolelta löytyvän numeronäppäimen 3 avullla kolmannen tason otsikkoon Lukujärjestykset: ja paina sitten B:tä niin kauan kunnes kuulet sanan ”painikevalikko”.
 3. Valitse valikosta alanuolella Valitse oletuslukujärjestykseksi -asetus.

Palaa ylös

Oletuslukujärjestyksen luominen

Voit hakea pohjaksi esimerkiksi ryhmäsi oletuslukujärjestyksen tai ne toteutukset, joille olet ilmoittautunut. Voit luoda oletuslukujärjestyksen seuraavasti:

 1. Valitse Sisältölistaus-painike tai siirry lukujärjestyksen hallintanäkymään ja valitse lukujärjestysksen jälkeisen painikevalikon (toinen painikevalikko sivun ylhäältä laskien) valitsemalla avautuvasta valikosta toteutuksen nimi.
 2. Valitse haluamasi varaukset pudotusvalikosta +-painiketta painamalla. Huomaa, että tarvitset tässä näkevän apua painikkeen etsimiseen.
 3. Voit valita pohjaksi esimerkiksi ryhmäsi kaikki varaukset tai ne toteutukset, joille olet ilmoittautunut. Valitse siinä tapauksessa kolmas painikevalikko sivun yläosasta laskien siirtymällä sen kohdalle B:llä ja valitsemalla se joko Enterillä tai Välilyönnillä ja valitse sitten haluamasi asetus nuolinäppäimillä (Ylä- ja Alanuoli) ja Enterillä (Lisää varauksia lukujärjestykseen, Opintojaksototeutuksieni varaukset (toteutukset, joille olen ilmoittautunut), Ryhmieni kaikki varaukset tai Ryhmieni varaukset, joihin ei ole liitetty opintojaksototeutusta (kuten liikuntapäivät yms.)).

Oletuslukujärjestyksen poistaminen

 1. Siirry Sisältölistaus-painikkeen kohdalle B:llä.
 2. Paina nyt joko Enteriä tai Välilyöntiä.
 3. Valitse Ryhmä(t)-, Toteutukset- tai Tila-painike siirtymällä sen kohdalle B:llä niin kauan, kunnes kuulet painikkeen nimen (kuten ”Ryhmät(t) 0”) ja paina sen kohdalla joko Enteriä tai Välilyöntiä.
  1. Jos haluat poistaa pienryhmiä, saat ne näkyviin painamalla toista, opintojakson yläpuolella olevaa nimetöntä painiketta, jossa on nuolen kuva. Se ei näy kuitenkaan ruudunlukuohjelman käyttäjälle mitenkään, mutta voit silti aktivoida sen. Mene siis Ylänuolella tai Shift+B:llä painikkeen kohdalle (ensimmäinen painike opintojakson nimen yläpuolella) ja paina sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä.
 4. Ryhmä, toteutuksen tai tilan poistaminen ei ole mahdollista apuvälineillä, joten tarvitset tässä kohdassa näkevän henkilön apua. Kerro hänelle siis poistettavan opintojakson koodi ja nimi (Kuten ZZ00XX1234 Opinnäytetyö, AMK”), jotta hän voi poistaa sen. Hän voi tehdä sen valitsemalla halutun kurssin ja valitsemalla sen vieressä olevan roskakorikuvakkeen.

Ohjelma ei kysy varmistusta siitä, haluatko varmasti poistaa kohteen korista.

Palaa ylös

Viestit ja Ryhmän Kuvaus

Opintosuunnitelma-sivun navigaatiolistan viimeisen linkin Ryhmän kuvaus kautta (näkyy näkeville käyttäjille välilehtenä) näet tietoja omasta aloitusryhmästäsi: ryhmän jäsenet sekä ryhmän kuvauksen, työskentelytavat
ja kokoontumiset. Ryhmäsi opettajatutor päivittää tällä sivulla olevia kenttiä. Linkkien liikkumislistan (Ilmoittautumiset, Viestit ym.) alapuolelle avautuu kolmen listakohteen lista, johon voit siirtyä L-näppäimellä. Voit selata listan kohteita eteenpäin I-näppäimellä ja taaksepäin Shift+I-näppäinyhdistelmällä. Kentät ovat seuraavat ylhäältä alas: Kuvaus sisältää ryhmän kuvauksen, Työskentelytavat sisältää tietoa ryhmän työskentelytavoista ja Kokoontumiset kokoontumisista.

Tilavaraukset

Opettajien kalenterit eivät ole ajan tasalla, koska Peppi-kalenterissa on vain opetustapahtumat, eikä esimerkiksi palaveriaikoja. Käytä mieluummin Outlook-kalenterin toimintoja, kun haluat selvittää opettajan varatut ja varaamattomat ajat.

Kun painat Enteriä tai Välilyöntiä sivun yläosasta löytyvän Kalenteri-painikkeen kohdalla avautuvasta ikkunasta Asetukset-painiketta (toinen painikevalikko sivun yläosassa), voit määritellä, haluatko järjestelmään syötettyjen toteutus- ja ryhmävarausten siirtyvän suoraan Outlook-kalenteriisi. Voit määritellä, siirtyvätkö ne toteutukset, joille olet ilmoittautunut, ryhmäsi kaikki opetusvaraukset vai ryhmäsi kaikki varaukset.

Voit valita useamman valinnan yhtä aikaa. Jos olet ruksannut ylimmän varauksen, siirtyvät omatekemäsi varaukset myös.

Huom! Outlookista poistettua varausta ei saa takaisin näkymään Outlookissa, ellei kyseisen varauksen tekijä poista varausta Pepistä ja tee sitä sen jälkeen kokonaan uudestaan.

Tapaamisajat

Tapaamisajat-toiminnon kautta voit varata tutorointiin tai ohjaukseen liittyviä tapaamisaikoja. Opettajat, tutoropettajat, opinto-ohjaajat, opintopsykologit sekä opiskelijapalvelut laittavat tätä kautta tapaamisaikoja varattavaksesi.

Lukkarikone

Lukkarikoneesta näet omien ilmoittautumisten perusteella muodostetun lukujärjestyksen (automaattinen lukujärjestys) tai voit tehdä erillisiä hakuja ja muodostaa oman lukujärjestyksen.
Jos käytät Tuudo-sovellusta, näet ilmoittautumisesi perusteella olevan lukujärjestyksen myös sovelluksessa.

Pepin Kalenteri-näkymä, joka avataan esimerkiksi Pepin liikkumislistan toisen listan linkistä Kalenteri tai etusivun toisen tason otsikollisesta linkistä Tilavaraukset-, toimii ruudunlukuohjelmalla puutteellisesti, koska siinä olevista painikkeista tai muista asioista ei saa riittävästi selvää.

Palaa ylös

Toteutusten, ryhmien ja tilojen luominen lukujärjestykseen

Jos toteutuksella on pienryhmiä, hakutuloksen edessä on nuoli. Saat nuolta napsauttamalla näkyviin listan pienryhmistä, ja voit valita siitä oman ryhmäsi.
Voit hakea toteutuksen seuraavasti:

 • Valitse Lukkarikoneen Kalenteri, sitten sieltä Hae-painikevalikko menemällä sen kohdalle B:llä ja painamalla sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä ja etsi sitten searchfield-tekstikenttä menemällä sen kohdalle E:llä.
 • Valitse sitten Hae toteutuksia-valintapainike siirtymällä sen kohdalle joko A:lla (JAWS) tai R:llä (NVDA).
 • Kirjoita kenttään osa ryhmän nimestä tai tunnuksesta.
 • Valitse Hae-painikevalikko siirtymällä ensin B:llä, Sarkaimella tai Nuolella alaspäin sivua niin kauan kunnes kuulet sanan ”Hae” ja paina sitten Enteriä.
  1. Lista hakutuloksista aukeaa. Ne ovat neljännen tason Hakutulokset (numeromäärä) alapuolella (suluissa siis numero, kuten 7), jos niitä on. Muutoin sen paikalla lukee ”Ei hakutuloksia”. Ensin on tekstit, joihin ruudunlukuohjelma ei pääse käsiksi: Tutkinnot, Opetuskieli, Paikat ja Opintotyylit. Sen jälkeen ne on listattu siten, että ensin on samalla rivillä kurssikoodi (kuten ZZZ123456-0123A), sitten kurssin nimi (kuten Viininmaistelukurssi), sitten seuraavalla rivillä paikka (kuten Pääkampus), sen jälkeen laajuus (kuten 5 op), sitten opettaja(t) (kuten Olli Opettaja), sitten aloituspäivämäärä (kuten 31.1.2021) ja lopuksi lopetuspäivämäärä (esimerkiksi 31.5.2021). Näiden alapuolella on tieto siitä, onko kurssin ajankohdalla päällekkäisyyksiä. Jos näin ei ole, tekstinä lukee ”Ei päällekkäisyyksiä”. Jos päällekkäisyyksiä on, näet tekstin ”Päällekkäisyys” ja sen jälkeen kurssin, jonka kanssa hakemasi kurssin ajankohta on päällekkäinen (kuten ”Päällekkäisyys 16.15-18.00 ZZOA123456 Opinnäytetyö, AMK” ).
  2. Lisää toteutus koriin valitsemalla Lisää-painike siirtymällä sen kohdalle ensin B:llä ja painamalla sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä (näkyy näkevillä +Lisää-painikkeena). Jos haluat pioistaa toteutuksenlukujärjestyksestä, paina Lisää-painikkeen tilalla olevaa Poista-painiketta siirtymällä sen kohdalle B:llä ja painamalla sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä.

Huomaa, ettei ohjelma kysy vahvistusta toteutuksen poistamisesta.

Ryhmien hakeminen

Voit hakea ryhmiä seuraavasti:

 • Valitse Kalenteri siirtymällä painikkeen kohdalle B:llä ja painamalla sitten Enteriä ja Välilyöntiä. Etsi sitten Hae ryhmiä-valintapainike joko A:lla (JAWS) tai R:llä (NVDA) tai alanuolella ja valitse se painamalla Välilyöntiä.
 • Kirjoita kenttään osa ryhmän nimestä tai tunnuksesta.
 • Valitse Hae-painike siirtymällä sen kohdalle B:llä ja painamalla sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä.
 • Lista hakutuloksista aukeaa.
 • Lisää ryhmä koriin painamalla Enteriä tai Välilyöntiä Lisää-painikkeesta.

Pienryhmät

Jos toteutukselle on valittu pienryhmiä, voit hakea niitä painamalla lähimpänä toteutuksen tietoja (eli tietojen yläpuolella) olevaa nimetöntä painiketta (näkyy näkeville käyttäjille plussana (+)) ja valita sen jälkeen ryhmistä haluamasi vaihtoehdon. Siirry siis haluamasi ryhmän nimen sisältävän painikkeen (Kuten pienryhmä Opettaja Olli Opettajan tapauksessa) ja paina Enteriä tai Välilyöntiä sen kohdalla.

Ryhmien hakeminen

 • Valitse Lukkarikoneen Kalenteri, sitten sieltä Hae-painikevalikko menemällä sen kohdalle B:llä ja painamalla sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä.
 • etsi sitten searchfield-tekstikenttä menemällä sen kohdalle E:llä.
 • Valitse sitten Hae ryhmiä-valintapainike siirtymällä sen kohdalle joko A:lla (JAWS) tai R:llä (NVDA).
 • Kirjoita kenttään osa ryhmän nimestä tai tunnuksesta.
 • Valitse Hae-painikevalikko siirtymällä ensin B:llä, Sarkaimella tai Nuolella alaspäin sivua niin kauan kunnes kuulet sanan ”Hae” ja paina sitten Enteriä.
  • Lista hakutuloksista aukeaa. Ne ovat neljännen tason Hakutulokset (numeromäärä) alapuolella (suluissa siis numero, kuten 7), jos niitä on. Muutoin sen paikalla lukee ”Ei hakutuloksia”. Ensin on tekstit, joiden toimintoihin ruudunlukuohjelma ei pääse käsiksi: Tunnus (kuten HTK20S1), Nimi (kuten Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma) ja Varausmäärä (ryhmässä varattujen paikkojen määrä, esimerkiksi 50 kpl tarkoittaa 50 paikkaa).
 • Lisää ryhmä koriin valitsemalla Lisää-painike siirtymällä sen kohdalle ensin B:llä ja painamalla sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä (näkyy näkevillä +Lisää-painikkeena). Jos haluat poistaa ryhmän, paina Lisää-painikkeen tilalla olevaa Poista-painiketta.

Huomaa, ettei ohjelma kysy varmistusta siitä, haluatko varmasti poistaa tiedoston.

Tilan hakeminen

 • Valitse Kalenteri-painike siirtymällä sen kohdalle joko B:llä tai alanuolella ja painamalla sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä.
 • Siirry Hae-painikevalikon kohdalle painamalla B:tä tai Alanuolta. Paina enteriä Hae-painikevalikon kohdalla.
 • Hae tämän jälkeen tilaa siirtymällä jkoko A:lla (JAWS) tai R:llä (NVDA) tai Nuolella Alas Hae Tiloja-painikkeen kohdalle ja aktivoi se joko Enterillä tai Välilyönnillä. Huomaa, että JAWS laittaa lomaketilan päälle Enteriä painaessasi (samoin NVDA), jos automaattinen lomaketila on otettu käyttöön ruudunlukuohjelman asetuksista.
 • Kirjoita kenttään osa tilan nimestä tai tunnuksesta.
 • Valitse Hae-painike joko painamalla Enteriä tekstikentässä tai siirtymällä Hae-painikevalikon kohdalle joko Alanuolella ja B:llä.
  1. Lista hakutuloksista aukeaa.
 • Lisää tila koriin valitsemalla Lisää-painike. Siirry siis B:llä, Sarkain-näppäimellä tai alanuolella Lisää-painikkeen kohdalle ja paina sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä. Jos haluat poistaa tilan, paina Lisää-painikkeen tilalla olevaa Poista-painiketta.

Palaa ylös

Musiikkikampuksen tilojen pelisäännöt

 1. Harjoitteluvarauksia saa tehdä 2 viikkoa aiemmin. Opetusharjoitteluvaraukset (harjoitusmusiikkiopisto) varaukset voi tehdä koko lukukaudelle.
 2. JAMKin opiskelija ja henkilökunta saavat automaattisesti tarvittavat varausoikeudet musiikin tiloihin.
 3. Opettajat ja/tai opiskelijat eivät saa varata tiloja ulkopuolista yksityisopetusta varten.
 4. Opetustunnit ja opetusharjoittelun ohjaus ovat tilavarausjärjestelmässä prioriteettiasemassa. Vasta näiden jälkeen tulee opiskelijoiden harjoittelu. Varaudu siihen, että harjoitteluaikasi voidaan joutua poistamaan tunnin takia.
 5. Tiloissa ei saa opettaa tai harjoitella ilman varausta.
 6. Muista poistaa varaus heti tilavarausjärjestelmästä, jos et tarvitsekaan sitä.
 7. Ei varmuuden vuoksi varauksia.
 8. Opiskelijat tekevät itse harjoitteluvarauksensa. Opiskelijan tekemä harjoitteluvaraus on otettava käyttöön 15 min sisällä varausajan alkamisesta. Tila on sen jälkeen vapaasti muiden käytettävissä ilman erillistä varausta seuraavan varauksen alkamiseen saakka.
 9. Opettajilla on oikeus häätää harjoittelijat pois luokista tilavarausjärjestelmään merkityn opetuksen takia.
 10. Välineitä ei saa kuljettaa tiloista toiseen eikä ottaa keikalle lainaan.
 11. Jätä tila samaan kuntoon kuin se oli tullessasi.
 12. Koulutuskoordinaattori varaa opettajille instrumenttiopetukseen tarvittavan tilan. Opettajat saavat varata maksimissaan kaksi tuntia joustoa opetusvarauksiinsa varauksen alku- tai loppupäästä.
 13. Työ- ja opetustilat ovat Musiikin koulutusohjelman yhteisiä.
 14. Luokka- ja harjoittelutilat pidetään lukittuina, ja niihin on varausoikeuksien mukaiset kulkuluvat.
 15. Talon sisäiset varaukset Hannikaissaliin sekä seminaareihin tekee Musiikin koulutuskoordinaattori. Lisäksi opiskelijoiden Hannikaissalin varaukset on hoidettava koulutuskoordinaattorin kautta.
 16. Ulkopuoliset varaukset hoituvat Gradian kautta.
 17. Maksullisiin tapahtumiin käytetään pääasiassa Hannikaissalia ja tarvittaessa kaikkia tiloja.

Palaa ylös

Logistiikan opiskelijoiden varausoikeudet

Logistiikan opiskelijat voivat varata Pääkampuksen DP70 Logistiikkalaboratoriota opintoihinsa liittyviä harjoituksia varten. Laboratorio on varattavissa tiistaista torstaihin klo 9.00–16.00 15.3. – 31.5.2021.
Laboratorio on varattavissa opiskelijoiden harjoittelua varten ainoastaan noina ajankohtina. Lisätietoa varausten tekemisestä on täällä.