Atomi

Atomi on opiskelijoille ja henkilökunnalle tarkoitettu palvelu, joka sujuvoittaa hallinnollista prosessia opiskelijan tarvitsemien tulosteiden ja raporttien tuottamisessa. Atomi luo sähköisen allekirjoituksen joko suoraan integroidusta lähdejärjestelmästä haettavista tiedoista muodostettuun tulosteeseen tai erilliseen dokumenttiin.

Löydät Atomi-palvelun Pepistä, opiskelijan työpöydän etusivulta tai Pepin siirtymis- eli navigaatiovalikosta SÄHKÖINEN ASIOINTI -linkin alta. Suora osoite palveluun on
https://opiskelija.peppi.jamk.fi/atomi.
Palvelu aukeaa UUSI TILAUS -ikkunaan, jossa näet tilattavissa olevat dokumentit. Tilattavat dokumentit määräytyvät opiskeluoikeuden perusteella. Kaikilla
opiskelijoilla ei siis ole samanlaista näkymää.

Atomi-sivun avaaminen ruudunlukuohjelmalla

Pääset Atomin opiskelijaversioon siis kahdella tavalla.
Jos et ole etusivulla:

 1. Etsi Pepin navigaatiolista. Sinun kannattaa ensin painaa kuitenkin CTRL+Home-näppäinyhdistelmää ja etsiä sitten navigaatiolistaa L-näppäimellä.
 2. Selaa Nuolella alas tai I-näppäimellä niin kauan kunnes kuulet sanan ”Etusivu”.
 3. Paina nyt joko Enteriä tai Välilyöntiä.
 4. Selaa otsikoita kirjainten yläpuolelta löytyvän numerorivistön 2-näppäimellä (kakkostason otsikoiden selaus) tai H-näppäimellä (minkä tahansa otsikon selaus) niin kauan kunnes kuulet sanan ”Atomi”.
 5. Paina sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä.

Jos olet etusivulla:

 1. Selaa otsikoita kirjainten yläpuolelta löytyvän numerorivistön 2-näppäimellä (kakkostason otsikoiden selaus) tai H-näppäimellä (minkä tahansa otsikon selaus) niin kauan kunnes kuulet sanan ”Atomi”.
 2. Paina sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä.

Näkymässä on ensin Pepin navigaatiovalikko, joka koostuu kolmesta listasta. Opiskelijoille näkyvän Atomi-syötteen osat ovat kehyksessä Atomi Student, johon pääset parhaiten M-näppäimellä. Ensin on kaksi välilehteä, joiden nimet ovat isoilla kirjaimilla: UUSI TILAUS (valmiiksi valittuna), josta voi tarkastella tilauksia ja DOKUMENTIT, josta voi tarkastella asiakirjoja. Niiden alapuolella olevien asioiden määrä ja tyyppi vaihtelee sen mukaan, kumpi välilehdistä on valittuna. Jos UUSI TILAUS on valittuna, välilehtisäädinten alla on painikkeita, jotka liittyvät uuteen tilaukseen ja ne ovat seuraavat ylhäältä alas: Tutkinto-opiskelijan opiskelutodistus ja Opintosuoritusote. Jos DOKUMENTIT-välilehti on puolestaan valittuna, välilehtisäädinten jälkeen on toisen tason otsikko Dokumentit ja sen alapuolella taulukko, joka näytetään, vaikka dokumentteja ei olisikaan siinä. Siinä on kolme saraketta, jotka ovat seuraavat vasemmalta oikealle: Asiakirja, Luontipäivä ja Poista. Siinä on kolme saraketta, jotka ovat seuraavat vasemmalta oikealle: Asiakirja (asiakirjan otsikon, kuten Suoritusote, sisältävä linkki), Luontipäivä (kuten 25.03.2021) ja Poista. Poista-sarake näkyy ruudunlukuohjelman käyttäjälle Poista-tekstinä, jos taulukossa ei ole tietoja. Muutoin ensimmäisellä rivillä on Poista-teksti ja seuraavilla Nimeämätön 0-painike, jota painamalla asiakirjan voi poistaa. Rivien määrä riippuu puolestaan siitä, montako asiakirjaa Atomi Student -kehyksen Dokumentit-osiossa on. Jos taulukossa ei ole mitään tietoa, siinä on vain sarakkeiden selitykset (eli Asiakirja, Luontipäivämäärä ja Poista). Muutoin siinä näytetään sarakkeiden selitykset ensimmäisellä rivillä ja varsinaiset asiakirjat muilla riveillä.

Uuden dokumentin tilaus

 1. Siirry ensin B-painikkeella tai Sarkain-näppäimellä haluamasi dokumentin painikkeen (Tutkinto-opiskelijan opiskelutodistus tai Suoritusote) kohdalle paina Enteriä tai Välilyöntiä.
 2. Ohjelma avaa näkymän, jossa dokumentin nimi on toisen tason otsikon jälkeen. Dokumentista riippuen palvelu saattaa kysyä, millä kielellä haluat dokumentin. Valitse siinä tapauksessa haluamasi kieli Asiakirjan kieli ja Language-ryhmissä (jossa on siis kaksi ryhmää sisäkkäin) olevista säätimistä siirtymällä R:llä (NVDA), A:lla (JAWS) tai alanuolella halutun kielen valintapainikkeen kohdalle ja paina sitten Enteriä tai Välilyöntiä valitaksesi haluamasi kielen. Valintapainikkeet ovat Suomi ja Englanti. Huomaa, että Enteriä painettaessa JAWS laittaa lomaketilan päälle, ellet ole muuttanut Asetuskeskuksesta automaattisen lomaketilan (Auto Forms Mode) asetusta, joten päästäksesi pois siitä paina JAWSia käytettäessä CTRL+Numeroryhmän Plus-näppäinyhdistelmää (tai joissakin näppäimistöissä FN+Ö-näppäinyhdistelmää). NVDA:lla vastaava komento on Insert+Välilyönti. Escape-näppäintä ei kannata painaa, koska se peruuttaa tilauksen.
 3. Ryhmän alapuolella on kaksi painiketta allekkain: PERUUTA, josta voit perua dokumentin tilauksen ja palata edelliseen näkymään sekä TILAA, josta voit tilata dokumentin. Siirry siis B:llä TILAA-painikkeen kohdalle ja paina Enteriä tai Välilyöntiä sen kohdalla.
 4. Palvelu ilmoittaa onnistuneesta dokumentin tilauksesta seuraavasti: ”Dokumentti tilattu onnistuneesti ja on haettavissa DOKUMENTIT-välilehdeltä”. Se luo dokumentin ja siihen liittyvän sähköisen allekirjoituksen.
 5. Siirry DOKUMENTIT-välilehdelle.
 6. Uusin tilaamasi dokumentti näkyy taulukossa ensimmäisenä. Siirry taulukonliikkumiskomennolla Ctrl+Alt+Alanuoli asiakirjan sisältävän linkin kohdalle.
 7. Voit avata/ladata dokumentin painamalla Enteriä tai Välilyöntiä Dokumentit-välilehdellä olevassa taulukossa olevan dokumentin/asiakirjan nimen sisältävän linkin kohdalla.
 8. Dokumentti joko (Voit tarvittaessa vaihtaa dokumentin avaamiseen liittyvää oletusasetusta selaimesi asetuksista. Katso ohjeet selaimesi ohjeistuksesta.)
 • avataan selaimessa,
 • menee selaimen lataukset-kansioon tai
 • avataan oletusohjelmalla.

Tiedostonimessä on seuraavat osat: opiskelijanumero, pitkä numerosarja (allekirjoitus) muutama alaviiva ja nimen lopussa teksti _signed.pdf (allekirjoitettu dokumentti). Tiedoston nimi voisi siis olla esimerkiksi seuraava: ”ZZZ123_123456789_11_2243_signed.pdf”.

 • Dokumentti on nyt tallentunut koneellesi, ja voit lähettää sen edelleen eteenpäin esim. hakemuksen yhteydessä. Dokumentti on sähköisesti allekirjoitettu, ja sähköiseen allekirjoitukseen on liitetty ohjeet, miten allekirjoituksen voi tarkistaa.

Dokumenttien poistaminen

Atomissa on rajoitettu dokumenttien määrää. Useimmiten tämä maksimimäärä on 20 dokumenttia/opiskelija. Jos määrä tulee täyteen, sinun on poistettava vanhoja dokumentteja Atomista, ennen kuin voit tilata uusia dokumentteja. Voit ladata tarvittaessa dokumentit itsellesi talteen.

Huomioithan, että paperille tulostetun Atomi-dokumentin aitoutta ei voida vahvistaa JAMKin toimesta, jos dokumentti on poistettu palvelusta. Sähköisten Atomi-dokumenttien aitous voidaan edelleen varmistaa sähköisten palveluiden avulla, olivatpa ne palvelussa tai eivät.

 1. Siirry DOKUMENTIT-välilehdelle.
 2. Dokumentin rivillä taulukossa on Nimeämätön 0-painike, jota painamalla voi poistaa dokumentin. Paina Enteriä tai Välilyöntiä sen kohdalla, ja näkyviin tulee poistamisvaroitus. Toisen tason otsikon Poista dokumentti alapuolella on teksti ”Oletko varma, että haluat poistaa dokumentin?”. Sen alapuolella on kaksi painiketta allekkain: PERUUTA ja POISTA.

Poistaaksesi dokumentin paina B:tä tai siirry Alanuolella POISTA-painikkeen kohdalle. Paina sitten joko Enteriä tai Välilyöntiä, ja dokumentti poistuu palvelusta.

 1. Tarvittaessa voit aina tilata uuden, vastaavan dokumentin.