Ohjeet ruudunlukijalle

Huomautus! Ruudulukuohjelmien toiminnallisuuksien ohjeet on tarkistettu 25.5.2021. Päivitykset Pepissä saattavat muuttaa ruudunlukuohjelmien toiminnallisuuksia, joten ohjeissa saattaa olla poikkeavuuksia.

Pakki – Opiskelijan työpöytä

Lyhyt johdanto Peppiin

Tästä oppimateriaalisivusta löydät ohjeet Peppi-järjestelmän opiskelijan työpöydän palveluihin sekä käyttöön otettavien Peppi-liitännäisten palveluihin. Käyttöohjeet on tehty näkövammaisille ruudunlukuohjelmien käyttäjille, jolloin niissä on keskitytty järjestelmän sanalliseen toimintaan ruudunlukuohjelman näkökulmasta ja näppäinkomentojen kuvaukseen. Peppi on JAMKin opiskelija- ja opintotietojärjestelmä. Kyse on niin opiskelijoille kuin henkilöstöllekin tärkeästä järjestelmästä, jossa mm. suunnitellaan opintoja, hallinnoidaan opinto- ym. tietoja, suunnitellaan lukuvuoden opintotarjontaa, hyväksytään opiskelijoita opintojaksojen toteutuksille ja kirjataan arvosanoja.

Opiskelijana sinulla on pääsy Pakki -opiskelijan työpöydälle. Pakissa suunnittelet opintojasi, seuraat edistymistäsi, varaat tapaamisaikoja, ilmoittaudut opintoihin ja lukuvuodelle sekä tarkastelet ja muokkaat omia yhteystietojasi. Opiskelijan työpöydän löydät osoitteesta https://peppi.jamk.fi. Kirjaudu Peppiin JAMKin käyttäjätunnuksellasi. Mikäli sinulla on ollut ASIOn aikaan useita käyttäjätunnuksia, näistä jokin on valikoitunut Peppi-tunnukseksesi. Kokeile siis jotain toista, jos heti ensimmäisellä et pääse kirjautumaan Peppiin.

Pepin kirjautumisnäkymä

Vaikka käyttäisitkin Peppiä suomeksi, kirjautumisnäkymä on englanniksi. Kirjautumisikkunassa on kaksi tekstikenttää, yksi lista ja yksi painike. Ensin on otsikkoelementti (title), joka on ylimmäisenä sivulla ja jonka saat tarkistettua näppäinkomennolla Insert+T. Siinä lukee ”Web Login Service”. Sen alapuolella on kuvateksti JAMK University of Applied Sciences (JAMK Ammattikorkeakoulu). Näkymän tekstikentät näyttävät erilaiselta sen mukaan, millä ruudunlukuohjelmalla (JAWS tai NVDA) käytät sivua. JAWSia käytettäessä ensin on Username-teksti (Käyttäjänimi) kaksi kertaa. Pistenäytöllä ensimmäinen Username-teksti on alleviivattu, toinen ei. Niiden alapuolella on käyttäjänimen syöttämiseen varattu tekstikenttä. Sen jälkeen on kaksi kertaa teksti Password (Salasana), joista ylimmäinen on alleviivattu pistenäytöllä ja alempi ei. Niiden alapuolella on salasanan syöttämiseen tarkoitettu tekstikenttä. NVDA:lla Username (Käyttäjänimi) ja Password (salasana) -kentät ovat allekkain ja se sanoo niiden edessä sanan ”napsautettava”. Siitä huolimatta niitä ei voi napsauttaa NVDA:ssa olevilla hiiren liikutuskomennoilla.

Näkymän loppuosa näyttää samanlaiselta ruudunlukuohjelmasta riippumatta. Tekstikenttien alapuolella on Login (Kirjaudu sisään) -painike, jota painamalla voit kirjautua sisään Peppiin. Sen jälkeen on kahden listakohteen lista, johon voit siirtyä L-näppäimellä ja selata listan kohteita I-näppäimellä. JAWS sanoo niiden kohdalla ensin ”Single right-pointing angle quotation mark” (oikea yksöiskulmasulku) ja NVDA ”Lainausmerkki”. Listan kohteet ovat Forgot Password? (Unohditko salasanasi?), jota painamalla saa tilattua uuden salasanan tilin avaamiseksi tai Need help? (Tarvitsetko apua?), jota painamalla pääsee Helpdeskin eli JAMKin ICT-palveluiden verkkosivuille.

Navigaatio- eli siirtymisvalikko

Kaikissa Pepin näkymissä on ensin navigaatiovalikko, jonka löydät maamerkistä Siirtymisalue (engl. Navigation area). Voit siirtyä siihen painamalla D-näppäintä, kunnes kuulet sanan ”siirtymisalue”. Siinä on yhteensä kolme listaa. Voit siirtyä niiden välillä eteenpäin L-näppäimellä ja taaksepäin Shift+L-näppäinyhdistelmällä. Ensimmäisessä listassa on vain yksi listan kohde, joka on linkki. Ruudunlukuohjelma ei sano mitään sen kohdalla, mutta näkevän henkilön avulla siitä voi havaita, että siinä on hatun kuva. Siitä painamalla pääsee etusivulle, mutta ruudunlukuohjelman käyttäjä ei voi aktivoida sitä ollenkaan. Heti tämän jälkeen on toinen, viiden kohteen lista. Siinä olevien kohteiden eli linkkien avulla voit siirtyä Pepin eri sivujen välillä. Kohteet ovat seuraavat ylhäältä alas: Etusivu, Opintoni, Kalenteri, Sähköinen asiointi ja Ohjeet. Sen jälkeen on vielä yksi, kahden linkin muodostama lista. Niistä ylimmäisessä voit vaihtaa käytettävissä olevan kielen (näkyy esimerkiksi linkkinä Fi suomen kielen ollessa valittuna). Toinen listan linkki on kuvalinkki, jossa on Peppiin sisäänkirjautuneen henkilön nimi. Ruudunlukuohjelma kertoo sen kaksi kertaa, ja suomenkielistä JAWSia käytettäessä se sanoo esimerkiksi näin esimerkkihenkilön ollessa Matti Meikäläinen: ”Kuva Matti Meikäläinen Kuva Matti Meikäläinen”, missä ”Matti Meikäläinen” tarkoittaa Peppiin kirjautuneen henkilön nimeä. Sitä painamalla voit katsoa esimerkiksi opiskeluoikeustietoja Opiskeluoikeudet-linkistä, vaihtaa asetuksia Asetukset-linkistä tai kirjautua ulos palvelusta Kirjaudu ulos -linkistä.

Pakki-näkymässä, joka on Pepin etusivu, on pääalue, jossa näkymän varsinaiset kohteet ovat. Se näkyy ruudunlukuohjelman käyttäjälle kaksi kertaa nuolilla tai alueesta toiseen liikuttaessa, mikä tarkoittaa sitä, että ruduunlukuohjelman käyttäjälle näkyy kaksi sisäkkäistä pääaluetta. Siinä on myös muutamia otsikoita. Ensimmäinen otsikko on linkitön ensimmäisen tason otsikko Pakki – Opiskelijan työpöytä. Siinä on myös kakkostason linkillisiä otsikoita, joita painamalla pääsee tietylle Pepin sivulle. Ne ovat ylhäältä alas lueteltuna HOPS, Tavoiteseuranta, Suoritusote, Tilavaraukset, Tapaamisajat, Lukkarikone, Viestit ja sopimukset, Atomi ja Opintojaksopalaute.