Tehtävän palauttaminen

Tässä ohjeessa neuvotaan tehtävien palauttamisessa Optimaan. Lue tarkoin opettajan antamat ohjeet tehtävien palauttamisesta ja noudata niitä. Varmista myös tarvittaessa opettajaltasi tai työtilan ohjeista, näkyvätkö palautetut tehtävät kaikille, omalle ryhmälle vai vain opettajalle.

Tyypillisimmin tehtävät palautetaan Optimassa

 1. Palautuslaatikkoon  joko yksilönä tai ryhmänä
 2. Tavalliseen kansioon  joko tiedostona tai linkkinä pilvipalveluun

 

Tehtävien palautus palautuslaatikkoon

Palautuslaatikon tunnistat kuvakkeesta

Voit palauttaa palautuslaatikkoon yhden tai useampia töitäsi, muokata niitä tai poistaa ne, kunnes tarkastaja on antanut arviointinsa. Palautus voi myös olla ns. ryhmäpalautus, jolloin voit liittää lataamaasi dokumenttiin muut ryhmäsi jäsenet.

 1. Kirjoita tehtävä omalla tietokoneellasi ja tallenna se koneellesi tai muistitikulle.
 2. Mene Optimaan ja avaa oikea palautuslaatikko klikkaamalla sen nimeä. Optimaan aukeaa oheinen näkymä.
 3. Klikkaa ”Palauta dokumentti” -linkkiä. Sen jälkeen voit klikata avautuvasta näkyvästä ”Vedä ja pudota tiedostot” -linkkiä ja voit raahata halutun tiedoston linkistä avautuneelle harmaalle alueelle, jolla lukee Vedä ja tiputa dokumentit tähän. Alueelle raahattu tiedosto latautuu Optimaan. Voit myös klikata ”Choose Files” -nappia, josta avautuu oman tietokoneesi Tiedoston valinta -ikkuna. Etsi palautettava tehtävä tietokoneeltasi ja avaa se (Open). Myös tällöin tiedosto latautuu Optimaan. Palautettavat tiedostot näkyvät otsikon ”Palautetut dokumentit” alla. Tiedoston perässä olevalla punaisella raksilla saat poistettua tiedoston palautettavien dokumenttien joukosta.
 4. Kun olet saanut haluamasi tiedoston Palautettuihin dokumentteihin klikkaa OK
 5. Kuvaus-kenttään voit kirjoittaa kuvauksen palautetusta dokumentistä. Klikkaa vielä OK, jotta palautus olisi valmis.
 6. Palautuslaatikossa näkyy nyt työsi. Voit tuoda lisää töitäsi samalla tapaa Tuo objekti tietokoneeltasi -linkistä. Voit poistaa palauttamasi tehtävän Poista-linkistä. Asetuksista pääset vielä muuttamaan palautetun tiedoston nimeä ja kuvausta.
 7. Jos työtilan hallinnoija on asettanut ryhmäpalautus-toiminnon käyttöön, voit vielä tiedoston lataamisen jälkeen valita listalta ne jäsenet. jotka ovat osallistuneet ryhmätyön tekemiseen.

Kun opettaja on tarkistanut tehtäväsi ja antanut siitä palautteen, tulee palaute näkymään sinulle palautuslaatikkoon.

Vertaisarviointi palautuslaatikossa

Palautuslaatikossa on myös mahdollista kommentoida toisten opiskelijoiden palauttamia tehtäviä.

 1. Avaa Palautuslaatikko.
 2. Klikkaa Vertaisarviointi-linkkiä.
 3. Voit lukea muiden palauttamia tehtäviä klikkaamalla tehtävän nimeä.
 4. Lisää kommentti -linkistä pääset kommentoimaan tehtäviä. Kirjoittamasi kommentti näkyy vain tehtävän kirjoittajalle itselleen, sinulle sekä mahdollisesti myös opettajalle. Et siis näe muiden opiskelijoiden kirjoittamia kommentteja eivätkä muut kommentoijat näe sinun kirjoittamaasi kommenttia.

Vertaisarviointi palautuslaatikossa

Tehtävän palautus tavalliseen kansioon

Kansion tunnistat kuvakkeesta . Huom! Voit tuoda Optimaan kerralla max. 10 MB -kokoisen tiedoston. Jos tiedosto sisältää kuvia, varmista, että ne on käsitelty pienemmäksi kuvankäsittelyohjelmassa.

Voit tuoda kansioon useita tehtäviä, tiedostoja sekä tehdä niitä myös Optiman omilla työkaluilla (esim. Kevyt web -editori). Lisäksi voit tuoda kansioon linkkejä, eli työsi voi olla esimerkiksi pilvipalvelussa ja jaat sen linkkinä Optimaan. Muista tällöin antaa katseluoikeudet tiedostoon myös käyttämässäsi palvelussa (OneDrive, Google Drive, Dropbox).

 1. Mene Optimaan ja avaa oikea kansio klikkaamalla sen nimeä.
 2. Klikkaa heti kansion nimen alapuolelta Uusi objekti.

 3. Valitse aukeavalta listalta Tiedosto, jos haluat tuoda kansioon omalla tietokoneella tai muistitikulla olevan tehtävän.
 4. Klikkaa ”Choose File” -linkkiä ja etsi haluttu tiedosto tietokoneeltasi. Klikkaa Open valitaksesi tiedoston.
 5. Klikkaa Optimassa vielä ”Tuo tiedosto tietokoneeltasi” -painiketta, jotta varsinainen kopiosiirto tapahtuisi.
  Upload
 6. Nimeä tehtävä kuvaavasti (esim. oma sukunimi + tehtävän nimestä keskeisin).
 7. Tallenna tehtäväsi klikkaamalla OK -painiketta.

Tehtäväsi ilmestyi nyt kansion alle (vasemmassa reunassa).

Määrittele tarvittaessa objektin käyttöoikeudet:

 1. Valitse Käyttöoikeudet.
 2. Oletuksena lukuoikeus on kaikilla, jotka pääsevät palauttamaan tehtäviä kansioon eli he siis pääsevät lukemaan tehtäväsi. Voit myös antaa oikeuksia vain joillekin jättämällä ruksit pois Luku Kaikki -kohdasta ja ruksaamalla vain haluamasi henkilöiden kohdalle lukuoikeuden. Kirjoitusoikeus tarkoittaa sitä, että muut voisivat muokata ja poistaa tehtäväsi.

Jos toit vahingossa väärän version tehtävästäsi tai haluat muuten vain muokata palauttamaasi tehtävää, katso ohjeet materiaalin muokkaamiseen.

Jos haluat tehdä tehtäväsi esimerkiksi Optiman Kevyt Web -editorilla, katso tarkemmat ohjeet editorin käyttöön.