Materiaalin lisääminen

Pilvipalveluista

Voit tuoda tiedoston suoraan pilvipalveluista, kuten One Drivesta tai Google Drivesta. Tiedoston voit tuoda kahdella tavalla:

  • Kopioi tiedosto tarkoittaa sitä, että lataat tiedoston optimaan suoraan pilvipalvelusta. Huomaa kuitenkin, että jos teet pilvessä olevaan tiedostoon muutoksia, ne eivät päivity automaattisesti Optiman versioon.
  • Linkitä tiedosto tarkoittaa sitä, että tuot Optimaan vain linkin, jota kautta pääsee katselemaan pilvipalvelussa olevaa tiedostoa. Muista muuttaa tiedoston katseluoikeudet pilvipalvelussa niin, että se aukeaa lukijalle. 

Tiedostona

Voit helposti tuoda Optimaan omalta tietokoneeltasi yhden tai useampia tiedostoja valmiiksi tehtyä materiaalia. Muista kuitenkin, että Optima on vain tiedostojen varastopaikka eli jokaisella käyttäjällä tulee olla koneellaan tiedostojen avaamiseen tarvittavat ohjelmat (esim. Acrobat Reader pdf-tiedostoja varten).

Huom! Tuo tiedostot Optimaan mieluiten pdf-muodossa. Pdf-tiedosto aukeaa varmimmin riippumatta käyttäjän koneella olevasta ohjelmistopaketista. Pdf-muodossa tiedosto on myös pienempi ja siis nopeampi ladata.

Voit tuoda Optimaan myös kuvatiedostoja. Muista käsitellä kuvat – rajata ja pienentää sopivan kokoiseksi – ennen Optimaan tuomista!

Muista aina materiaalia tuodessa tekijänoikeudet!

Tiedoston tuomisen ohjeet

Linkkinä

Jos tiedät internetissä olevan hyvän artikkelin, voit linkittää sen työtilaan (Linkki Internetiin).  Jos sinulla ei ole linkitettävään materiaaliin tekijänoikeuksia (ts. et ole itse sitä tehnyt), määrittele linkki aukeamaan uuteen ikkunaan.

Muista aina nimetä linkki kuvaavasti! Muutoin linkin nimeksi jää esim. link3726, mikä ei juurikaan kerro, mistä on kyse.

Linkin ohjeet

Www-sivuna

Kevyt web -editorilla saat nopeasti ja helposti luotua www-sivuja. Kevyt Web -editoria voi käyttää myös yhteiseen työskentelyyn tai tehtävän tekemiseen.

Kevyt web -editorin ohjeet

Äänenä tai videona

Optiman helppokäyttöisellä ääni- ja videonauhurilla voit nauhoittaa ja tallentaa sekä ääntä että kuvaa Optimaan maksimissaan 30 minuuttia. Äänitallennetta varten tulee tietokoneessa olla mikrofoni ja videotallennetta varten webbikamera. Ääni- ja videonauhuria voi käyttää esimerkiksi tehtävien tekemiseen, haastatteluiden nauhoittamiseen tai esitelmien pitämiseen.

Ääni- ja videonauhurin ohjeet