Sisältöä työtilaan

 

Tiedostona

Voit helposti tuoda Optimaan omalta tietokoneeltasi yhden tai useampia tiedostoja valmiiksi tehtyä materiaalia. Muista kuitenkin, että Optima on vain tiedostojen varastopaikka eli jokaisella käyttäjällä tulee olla koneellaan tiedostojen avaamiseen tarvittavat ohjelmat (esim. Acrobat Reader pdf-tiedostoja varten). Suosi mieluiten pdf-muotoa sekä diaesityksiä (esim. Powerpoint) että tekstidokumentteja (esim Word) tallentaessasi. Näin ne aukeavat varmasti riippumatta lukijan koneella olevista ohjelmista ja niiden versioista.

Huom! Voit tuoda Optimaan kerralla max. 50 MB -kokoisen tiedoston.

Voit tuoda Optimaan myös kuvatiedostoja. Muista käsitellä kuvat – rajata ja pienentää sopivan kokoiseksi – ennen Optimaan tuomista! Esimerkiksi sivun ylälaidan bannerin leveys on n. 750 pikseliä.

Optima_uusiobjekti

Muista aina materiaalia tuodessa tekijänoikeudet!

Alla olevat videot ovat yhä käyttökelpoisia, vaikka Optiman ulkoasu onkin muuttunut.

Linkkinä

Voit myös tehdä uusia dokumentteja Optiman omilla työkaluilla. Jos tiedät internetissä olevan hyvän artikkelin, voit linkittää sen työtilaan (Linkki Internetiin). Jos sinulla ei ole linkitettävään materiaaliin tekijänoikeuksia (ts. et ole itse sitä tehnyt), määrittele linkki aukeamaan uuteen ikkunaan.

Muista aina nimetä linkki kuvaavasti! Muutoin linkin nimeksi jää esim. link3726, mikä ei juurikaan kerro, mistä on kyse.

Linkin ohjeet

HTML-sivuna

Voit nopeasti ja helposti luoda www-sivuja esimerkiksi työtilan etusivuksi tai kansion aloitussivuksi. HTML-sivuihin (entinen Kevyt webeditori) on saatavilla valmiit mallipohjat, joiden avulla saat valmiin visuaalisen ilmeen työtilaasi!

Kevyt web -editorin ohjeet

Äänenä tai videona

Optiman ääni- ja videonauhurilla voit nauhoittaa ja tallentaa sekä ääntä että kuvaa Optimaan. Tallenne voi olla maksimissaan 30 minuuttia. Ääninauhurin avulla voi nauhottaa esimerkiksi kurssitervehdyksen tai antaa osallistujille äänipalautetta. Myös opiskelijoille voi antaa tehtäväksi nauhoittaa omaa puhetta. Videonauhurin avulla opiskelija voi esimerkiksi pitää esitelmän, tallentaa haastattelun tai muun vuorovaikutustilanteen. Opettaja voi tallentaa lyhyitä luentoesityksiä tai tietoiskuja.

Ääni- ja videonauhurin ohjeet

Videoiden upotus

Voit upottaa videoita suoraan Optiman HTML-sivulle web-editorin kautta, jolloin ne näkyvät suoraan Optiman sisällä. Optiman ääni- ja videonauhurilla tehdyn videon upottaminen tapahtuu editorissa kohdasta ”Lisää/muokkaa upotettua mediaa”.

Optima-lisaaupotettuamediaa

YouTube-videon upottaminen onnistuu yläpalkin Lisää -painikkeen alta aukeavasta valikosta kohdasta Lisää video.

Optima_lisaa_Youtube

Perusajatus on siis sama, kuin alla olevassa ohjevideossa, mutta toiminnot löytyvät nykyisin hieman eri paikoista.

Moniviestimessä olevien videoiden upotus on hieman mutkikkaampaa ja tällaisten sivujen muokkaaminen jälkikäteen edellyttää html-koodin osaamista.  Koodi kopioidaan Moniviestin-videon alapuolelta kohdasta Upotus ja liitetään Optima-sivuun web-editorin Lähdekoodi-toiminnon alta. Kuvallinen ohje löytyy täältä: https://www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet/how-to/iframe Kysy tarvittaessa apua oman yksikkösi uusmediasuunnittelijalta.

RSS-syötteillä

RSS-objektin avulla voi hakea verkosta esimerkiksi uutisia, tiedotteita tai blogikirjoituksia suoraan Optimaan. Jos pidät vaikkapa blogia (tai tiedät jonkun hyvän, opiskelijoillekin hyödyllisen blogin), voit hakea RSS-objektin avulla blogin uusimmat merkinnät Optiman työtilaan automaattisesti. Opiskelijan ei siis tarvitse vierailla itse blogissa nähdäkseen, mitä uutta sinne on tullut.  Näin saat helposti ajankohtaista ja muuttuvaa sisältöä Optimaan.