PowerPoint-esitys ääniliitteiden kanssa ja ruutukaappausvideot

PowerPointin ääniliitteet

Lisätäksesi PowerPoint-esityksen yhteyteen ääntä, et välttämättä tarvitse erillistä videotyökalua, sillä PowerPoint itsessään mahdollistaa ääniliitteiden tallentamisen diojen yhteyteen. Tätä ominiasuutta hyödyntäen voit siis tehdä oppimistehtävän, jossa sinulta odotetaan diaesityksen lisäksi asioiden selittämistä suullisesti. Pelkät diat ilman selitystä eivät aina aukea lukijalle toivotulla tavalla, mutta äänen lisääminen dian yhteyteen muuttaa tilannetta.

Katso tästä ohje ääniliitteiden lisäämisestä PowerPoint-esityksen diojen yhteyteen. Ohje on tehty PowerPoint 2013 -versiolla.

Ruutukaappausvideot

Vaihtoehtona diaesityksen ääniliitteiden tallennukseen, voit tehdä saman myös ruutukaappausvideona (ns. screencast-video). Jos käytössäsi on videoiden editointiohjelma, siinä voi olla yhtenä ominaisuutena ruuduntallennus. Tallennukseen on saatavilla myös ilmaisia ohjelmia, joista yksi suosituimmista on selainkäyttöinen Screencast-o-matic. Screencast-o-maticin ilmaisella versiolla voit:

  • tallentaa web-kameraa tai ruutua, tai molempia samaan aikaan,
  • tallentaan maksimissaan 15 minuutin mp4-videon,
  • jakaa video haluamassasi kanavassa.

Maksullisella versiolla voi myös editoida ja tallentaa tarvittaessa pidempiäkin videoita, mutta ilmaisellakin pärjäät pitkälle. Video-ohjeita Screencast-o-maticin käyttöön. 

Vinkki! Tee ruutukaappausvideo, jos sinun pitää selittää jokin kinkkinen ongelma opiskelukaverille tai opettajalle esimerkiksi opiskeltavan sovelluksen käyttöön liittyen. Tee video ja lähetä linkki vastaanottajalle.