Video oppimistehtävänä

Opintojen aikana tulee vastaan oppimistehtäviä, joissa kirjallisen raportin tai pohdinnan sijaan opiskelijan tehtävänä on tuottaa videomuotoista materiaalia. Videotehtävän tekoon, editointiin ja jakamiseen löytyy lukuisia erilaisia alustoja ja vaihtoehtoja.

Videon nauhoituksessa voit käyttää esimerkiksi tietokoneen web-kameraa ja Windowsin Kamera-sovellusta tai puhelinta tai iPadia. JAMKin opiskelijana voit lainata pääkampukselta (Rajakatu 35, Jyväskylä) tarvittaessa av-laitteita, kuten videokameran. Nämä laitteet löytyvät Locker-laatikoista läheltä infopistettä. Lainaus tapahtuu esimerkiksi kirjastokorttisi viivakoodilla. Ohjeet kortin aktivointiin löydät Locker-lainauspisteestä.

Kysy Locker-lainatarviketarjonnasta tarkemmin Helpdeskistä.

Videotehtävä Optimassa

Optiman keskustelupalstalle on helppo nauhoittaa videoita tietokoneen webkameralla ja mikrofonilla. Alla oleva video kertoo kuinka tämä tapahtuu.

Huom! Jos videopainiketta ei keskustelupalstalta löydy, ei opettaja ole sallinut videoliitteiden käyttöä kyseisessä keskustelussa.

Optiman ääni- ja videonauhurilla voit nauhoittaa ja tallentaa sekä ääntä että kuvaa Optimaan maksimissaan 30 minuuttia. Äänitallennetta varten tulee tietokoneessa olla mikrofoni ja videotallennetta varten webbikamera. Ääni- ja videonauhuria voi käyttää esimerkiksi tehtävien tekemiseen, haastatteluiden nauhoittamiseen tai esitelmien pitämiseen.

Video PowerPointilla

PowerPointilla voit tehdä diaesityksestäsi videon. Toinnallisuus löytyy Slide show -välilehdeltä, sen avulla voit lisätä esitykseesi sekä puhetta että videokuvaa.

  • Rakenna PowerPoint -dioja normaaliin tapaan
  • Puhe ja video lisätään kohdassa Slide show -> Record Slide Show yhteen diaan kerrallaan. Muista pieni tauko diojen välissä.
  • Kaikkien diojen ei tarvitse olla valmiina ennen puheen tallentamisen aloittamista, vaan voit tallentaa puhetta dia kerrallaan. Tallennuksen voi myös uusi yhteen diaan kerrallaa, jos et ole tyytyväinen tulokseen.
  • Insert-välilehdellä voit puolestaan lisätä esitykseesi myös ruudunkaappausvideon.
  • Kun esityksen tallentaminen kaikkiin dioihin on valmis, tallenna PowerPoint esitys. Sen jälkeen valitse File –> Export –> Create video, jolloin esityksesi tallentuu videomuotoon.

>> Näin teet PowerPoint -esityksestä videon (Omnia/YouTube)

>> Ohje ääniliitteiden lisäämisestä PowerPoint-esitykseen diojen yhteyteen. Ohje on tehty PowerPoint 2013 -versiolla.

Ruudunkaappausvideot eli näyttötallenteet

Näyttöä tallentavat ohjelmat laajentavat mahdollisuuksia oppimistehtävien tuottamiseen. Näitä videoita sanotaan ruudunkaappausvideoiksi, screencast-videoiksi tai näyttötallenteiksi. Tällaisen videon voit tehdä esimerkiksi PowerPointiin (Lisää > Näyttötallenne). Voit myös hyödyntää Zoomia – aloita videopuhelu, jaa näyttösi ja tallenna esityksesi. Voit myös käyttää verkosta löytyvitä ilmaisohjelmia.

Esimerkkejä ruudunkaappausohjelmista:
>> Screencast-o-matic
>> Icecream Screen Recorder
>> FlashBack Express

Vinkki! Tee ruutukaappausvideo, jos sinun pitää selittää jokin hankala ongelma opiskelukaverille tai opettajalle esimerkiksi opiskeltavan sovelluksen käyttöön liittyen.

Videon editointi

Video tuntuu kaipaavan joskus pientä editointia. Yleisimmät tarpeet liittyvät otsikointiin ja turhien pätkien leikkaamiseen. Näihin tarpeisiin löytyy ilmaisohjelmista ratkaisu.

Esimerkkejä ilmaisista editointiohjelmista:
OpenShot – muistuttaa vähän entistä Windowsin Movie Makeria, jos se on sinulle tuttu.
DaVinci Resolve – enemmän efektejä ja enemmän ominaisuuksia, vaatii siis enemmän paneutumista ja tehoja koneelta.

Videon julkaiseminen ja jakaminen

Stream on yksi JAMKissa käytössä olevan Microsoft Office 365 -ympäristön sovelluksista. Streamin avulla voit jakaa videoita opettajille ja opiskelukavereille. Jos Stream ei näy O365-sovelluslistassa, napsauta ”Tutustu kaikkiin sovelluksiin” etusivulta tai ”Kaikki sovellukset” vasemman yläkulman oikopolkuvalikosta.

Videon lataaminen ja jakaminen Streamista: ohjeet videona ja tekstinä.

Useissa tapauksissa voit ladata videon halutessasi myös Youtuben tai Vimeon kaltaisiin videopalveluihin, mikäli niiden käyttö on sinulle tuttua. Esim. Youtube tarjoaa mahdollisuuden ladata videoita siten, että video ei mene julkisiin hakuihin (”Unlisted”, vain linkin tietävät pääsevät videon katsomaan). Tätä toimintoa on usein hyödynnetty oppimistehtävissä, jotka ovat julkisia, mutta haluttu nähtäville vähän rajatummalle katsojaryhmälle.

Ohjeita Youtuben käyttöön löydät tuben suomenkielisestä ohjekeskuksesta.

Vimeo tarjoaa käyttöohjeita englannin kielellä. Vimeon ohjeista löytyy myös hyödyllinen Video School, joka tarjoaa vinkkejä videotuotantoon julkaisualustasta riippumatta.

Huomioithan ohjelmia asentaessa ja palveluja käyttönottaessa niiden käyttösäännöt. Suosimme ensisijaisesti Jamkin tukemia sovelluksia.