Omien tiedostojen hallinta

JAMKin opiskelijana saat käyttöösi Microsoftin OneDrive for Business -verkkotallennuspalvelun, joka on osa O365-ympäristöä. OneDrive on tiedostojesi säilyttämiseen ja jakamiseen tarkoitettu palvelu.

Tutustu OneDrive -palveluun Microsoftin ohjeissa

OneDriven peruskäyttö

Tutustu OneDriven peruskäyttöön Vaasa eForumin (2019) jakaman videon avulla.

OneDrive työpöytäsovelluksen asennus

OneDrive työpöytäsovelluksen käyttö helpottaa tiedoston käsittelyä omalla koneellasi. Tiedostojen tallennus ja käyttö tapahtuu Windows-käyttöjärjestelmässä resurssienhallinnan kautta, kuten muidenkin tiedostojen käsittely.

Ohjeet OneDriven työpöytäsovelluksen asentamiseen Windows-käyttöjärjestelmälle (Microsoftin tukisivusto)

OneDrive käyttöliittymän ikoneja

OneDriven navigointivalikko löytyy selainikkunan vasemmasta reunasta:

OneDriven navigaatio: Etsi/Search, Tiedostot/Files, Edelliset/Recent, Jaetut/Shared, Löydä/Discover.

Files: henkilökohtainen hakemisto, johon tiedostot tallentuvat oletuksena Yksityinen/Private-muotoon eli ne näkyvät vain sinulle. Voit jakaa haluamasi hakemistot ja tiedostot Jaa/Share-toiminnolla.

Shared: Täältä löydät sinulle jaetut ja sinun jakamasi hakemistot ja tiedostot.

Recycle bin: Roskakori.

Selainikkunan yläosasta tehdään mm. uudet kansiot ja dokumentit.

OneDriven Uusi/New -valikon kautta voit luoda uuden kansion/Folder, Word, Excel, PowerPoint, OneNote tai Forms -tiedoston. Voit lisätä myös linkin.

New: Klikkaamalla sinulle avautuu valikko, josta voit tehdä uuden kansion, avata uuden Word, Excel, PowerPoint -dokumentin Online versiona, OneNote muistikirjan tai Forms (kysely) lomakkeen Exceliille. Voit lisätä myös linkkejä.

Upload: Voit ladata omalta koneeltasi kansioita tai tiedostoja.

Kun aktivoit OneDriven hakemistossa tiedoston tai kansion yhden kerran klikkaamalla (kyseisen tiedoston tai kansion edessä olevan ympyrän sisään ilmestyy väkänen), selainikkunan yläosan toiminnallisuudet päivittyvät. Voit ladata, poistaa, siirtää tai kopioida kohteen haluamaasi paikkaan.

Tiedostojen käyttö Office Online -versioilla

Online-versio tarkoittaa, että käyttämässäsi laitteessa ei tarvitse olla asennettu Office-ohjelmia käyttääksesi tiedostoa. Tiedosto avautuvat tällöin selaimeen Online-versiossa. Huomioithan, että Online-versiot ovat toiminnallisuuksiltaan rajatumpia kuin työpöytäsovellukset. Tästä syystä esimerkiksi Wordin tai Excelin kaikki tiedostot eivät avaudu Online-versiossa. Käyttäessäsi Office-ohjelmia selaimen kautta, Save-painiketta ei ole, koska uusi tiedosto tallentuu OneDriveen automaattisesti. Voit nimetä tiedostosi klikkaamalla tiedostonimeä ikkunan yläreunassa (oletusnimienä on ”Document”) tai valitsemalla Save as > Rename.

Suurten tiedostojen jakaminen Funet FileSender -palvelussa

Funet FileSender on suurten tiedostojen jakamiseen tarkoitettu selainpohjainen verkkopalvelu. Funet FileSender helpottaa suuria, jopa useiden gigatavujen kokoisten tiedostojen jakamista. Palvelu ei ole tarkoitettu tiedostojen pitkäaikaiseen säilytykseen, vaan tiedostot poistetaan automaattisesti määräajan kuluttua. FileSender lähettää vastaanottajalle sähköpostiin linkin, jonka avulla hän voi ladata tiedoston itselleen.

Tutustu palveluun Funetin sivustolla.

Siirry FileSender -palveluun.