Ryhmätyöskentely

JAMKin opiskelijana et voi välttyä erilaisilta ryhmätöiltä tai tiimissä tehtäviltä projekteilta – tiimityöskentely kun on tärkeä osa tulevaisuuden työtaitoja alalla kuin alalla.

Ryhmätyötä ei aina voida eikä ole järkeväkään työstää vain kasvotusten tapahtuvissa tapaamisissa. Modernit verkkosovellukset, kuten JAMKin käytössä oleva Office 365 -palvelu, tarjoavat hyvät ja helppokäyttöiset työkalut yhteistyöhön. Löydät tältä sivulta vinkkejä juurikin Office 365 -työkalujen käyttöön ryhmätöiden tekemisessä.

Yhteistuottaminen O365-palvelussa

Ryhmätöissä tulee usein vastaan tarve tuottaa yhdessä kirjallisia dokumentteja tai esityksiä. Office 365 -palvelun verkkopohjaiset tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta-, ja esitystyökalut (Word Online, Excel Online ja PowerPoint Online) toimivat tähän tarkoitukseen hyvin. Työkalujen avulla ryhmän jäsenet voivat kirjoittaa, muokata ja kommentoida yhteistä tiedostoa tarvittaessa vaikka reaaliaikaisesti. Muista kuitenkin, että yhteiskirjoittamisen päätyttyä lopullinen työ kuitenkin palautettaan useimmiten Optimaan.

Alla olevalla videolla on opastettu kuinka luot Word Online -tiedoston ja jaat siihen muokkausoikeudet muille käyttäjille. Vastaavalla periaatteella toimivat myös Excel Online ja PowerPoint Online.

Yammer-ryhmä keskustelukanavana

Varsinkin laajemmissa ryhmätöissä on tarve käydä jatkuvaa keskustelua ryhmän sisällä. Sähköposti voi tähän tarkoitukseen olla yksi vaihtoehto, mutta jos viestintä on aktiivista, sähköposti menee helposti ”tukkoon” viestien paljoudesta. Yammeriin perustettu suljettu ryhmä kokoaa kaikki ryhmän viestit samaan paikkaan ja voi näin selkeyttää ja nopeuttaa viestintää. Alla olevalla videolla ohjeistetaan kuinka luot suljetun ryhmän Yammeriin ja kutsut sinne haluamasi osallistujat. Videolla on myös vinkkejä Yammerin tehokkaaseen käyttöön.

Saman toiminnon tarjoaa myös Facebookin suljetut ryhmät – ne eivät kuitenkaan ole käytettävissä JAMKin tunnuksilla.

Skype for Business -videopuhelut ryhmän kokoontumisia varten

Ryhmätyön aikana on ajoittain hyvä kokoontua yhdessä ja seurata työskentelyn etenemistä. Tapaamisilla voi sopia työnjaosta ja aikatauluista, tuottaa sisältöä yhdessä, viimeistellä yhdessä tuotettua sisältöä eheäksi kokonaisuudeksi tai vain keskustella työskentelyyn liittyvistä ja muistakin asioista. Mikäli kokoontuminen ei onnistu kasvotusten, tarjoaa Skype for Business -ohjelma mahdollisuuden verkkotapaamiseen.