Kuvat opiskelussa

Jos haluat käyttää kuvia havainnollistamaan oppimistehtävääsi tai piristämään esitystäsi, käytä hyödyksesi valmiita kuvapankkeja. Näin sinun ei tarvitse miettiä, onko tekijänoikeudet kunnossa. Et siis voi laittaa esitykseesi Googlen kuvahaulla löytämääsi kuvaa asiaa sen enempää miettimättä.

Vapaasti käytettävät kuvat

Alla esiteltynä kaksi erinomaista kuvapankkia, joista löytyviä kuvia voi käyttää turvallisin mielin missä tahansa, miten tahansa: oppimistehtävissä, verkkoympäristössä, esitysmateriaalissa, opetusmateriaalissa, videoissa tai vaikkapa joulukorteissa. Ota nämä linkkivinkit talteen!

Pixabay

pixabay.com: Laaja valikoima vapaasti käytettäviä ilmaisia kuvia ja videoita. Kuvia ja videoita saa vapaasti käyttää missä vain, miten vain (myös kaupalliseen käyttöön). Lähdeviitettä ei tarvita. Pixabayn kuvat on lisensoitu Creative Commons CC0 -lisenssillä, mikä mahdollistaa näin vapaan käytön.

Huom!
Pixabaysta löytyy myös maksullisia kuvia, ja niiden päällä lukee Shutterstock. Nämä eivät ole vapaasti käytettäviä vaan maksullisia erillisen kuvapalvelun tuotteita. Älä käytä niitä, ellet maksa.

Flickr

Flickristä löytyy miljoonittain avoimesti lisensoituja kuvia. Kuvien käyttöehdot vaihtelevat lisenssien mukaan. Osoitteessa flickr.com/creativecommons kuvapalvelun kuvat on jaoteltu eri lisenssien alle.

Täysin vapaasti käytettävät kuvat löytyvät Flickristä lisensseillä Public Domain Dedication sekä Public Domain Mark. (Klikkaa linkkejä niin pääset suoraan kuvahakuun.)

Kuva: hedvigs, Flickr, CC BY 2.0
hedvigs, CC BY 2.0

Lähdeviitteen tarvitsevat kuvat löytyvät Flickristä Attribution License -kohdasta. Näitä kuvia voi käyttää, kunhan kuvan yhteydessä ilmoittaa seuraavat asiat:

  • kuvaajan nimi tai nimimerkki Flickrissä
  • linkki kuvaan Flickrissä
  • lisenssin nimi ja linkki: CC BY 2.0
  • kuvaan tehdyt muokkaukset (esim. värisäätö, rajaaminen)

Lisätietoja