Ryhmätyöskentely

kts myös Viestintävälineet.

Johdanto: Ryhmätyöskentely

Opetukseen osana kuuluu ryhmätöitä sekä tiimissä tehtäviä projekteja – tiimityöskentely kuuluu työelämätaitoihin alalla kuin alalla.

Ryhmätyötä ei aina voida eikä ole järkeväkään työstää vain kasvotusten tapahtuvissa tapaamisissa. Modernit verkkosovellukset, kuten JAMKin käytössä oleva Office 365 -palvelu, tarjoavat hyvät ja helppokäyttöiset työkalut yhteistyöhön. Löydät tältä sivulta vinkkejä erilaisten verkkotyökalujen käyttöön ryhmätyöskentelyssä.

Yhteistuottaminen o365

Ryhmätyöskentelyssä tulee usein vastaan tarve tuottaa yhdessä kirjallisia dokumentteja tai esityksiä, ja Office 365 -palvelun verkkopohjaiset tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta-, ja esitystyökalut (Word Online, Excel Online ja PowerPoint Online) toimivat tähän tarkoitukseen hyvin. Työkalujen avulla ryhmän jäsenet voivat kirjoittaa, muokata ja kommentoida yhteistä tiedostoa tarvittaessa vaikka reaaliaikaisesti.  Yhteiskirjoittamisen päätyttyä lopullisen työn voi palauttaa Optimaan joko tiedostoina tai vaikkapa liittämällä linkin keskustelualueelle. Huomaa, että jakamalla linkin opiskelijat pääsevät jatkotyöstämään dokumenttiaan edelleen, eli sisältö voi vielä muuttua.

Alla olevalla videolla on opastettu kuinka luot Word Online -tiedoston ja jaat siihen muokkausoikeudet muille käyttäjille. Vastaavalla periaatteella toimivat myös Excel Online ja PowerPoint Online.

Yammer-ryhmä keskustelukanavana

Varsinkin laajemmissa kokonaisuuksissa on tarve käydä jatkuvaa keskustelua ryhmän sisällä. Sähköposti voi tähän tarkoitukseen olla yksi vaihtoehto, mutta jos viestintä on aktiivista, sähköposti menee helposti ”tukkoon” viestien paljoudesta. Yammeriin perustettu suljettu ryhmä kokoaa kaikki ryhmän viestit samaan paikkaan ja voi näin selkeyttää ja nopeuttaa viestintää.

Alla olevalla videolla ohjeistetaan kuinka luot suljetun ryhmän Yammeriin ja kutsut sinne haluamasi osallistujat. Myös opiskelijat voivat luoda omia ryhmiään. Videolla on myös vinkkejä Yammerin tehokkaaseen käyttöön.

Samoja ominaisuuksia tarjoavat myös Facebookin suljetut ryhmät. Yammeria pääset, samoin kuin opiskelijatkin, käyttämään jo käytössäsi olevilla JAMKin tunnuksilla.

 

Elmo ja Microsoft Teams

Microsoft Teams korvaa Elmo-työtilat (teams.jamk.fi) hyvin pitkälle 01/2020. Elmo-työtiloja tarjotaan jatkossa henkilökunnalle joka tarvii tietoturvallisempaa työskentelyalustaa.

Elmo-työtilat

Kuka tahansa JAMKin henkilökuntaan kuuluva voi tilata työtilan käyttöönsä: tilauspainike löytyy, kun menet Elmo-työtiloihin ja valitset sieltä kohdan Tilaa uusi työtila. Jos sinun tarvitsee nostaa työtilaan JAMKin ulkopuolisia käyttäjiä, voit tilata hänelle tunnuksen ja oikeudet HALKO-palvelun kautta.

Opetussovellukset

Lisää vinkkejä työkaluista opetussovellusten sivulta.