Johdanto: Optima-työskentely

Optima on JAMKin tukema, suljettu verkko-oppimisalusta. Optimaan kirjaudutaan JAMKin verkkotunnuksella osoitteessa http://optima.jamk.fi. Optima koostuu tuhansista työtiloista ja kuhunkin työtilaan määritellään osallistumisoikeudet erikseen. Optimaan tehty sisältö ei näy avoimesti verkossa. Maksullista täydennyskoulutusta varten käytössä on OptimaPro-oppimisalusta, kysy tästä lisää yksikkösi verkkopedagogiikka- tai uusmediasuunnittelijalta.

Lähes jokaiseen JAMKin opintojaksoon liittyy Optima-työtila. Työtilaa voi käyttää monin eri tavoin: se voi toimia vain materiaalinjakopaikkana, mutta siitä voidaan rakentaa monipuolinen ja vuorovaikutuksellinen oppimisympäristö, jossa koko opintojakso toteutetaan.

Työtilan tilaaminen ja käyttöönotto

o_elmo_lomake1
Kuva 1: Tilauslomake Elmo-työpöydällä.

Optima-työtilat luodaan keskitetysti. Kun haluat työtilan opintojaksototeutuksellesi, tilaa työtila tilauslomakkeella. Lomake löytyy myös Elmo-työpöydältä Sähköinen asiointi / Lomakkeet / Opetus -kohdasta (kuva 1). Linkki lomakkeeseen löytyy niin ikään Elmo-intran Tietojärjestelmät-sivulta Optima-kohdasta ja Optiman Optima-työtilasta.

Voit tilata uuden työtilan, jolloin saat työtilan muokattavalla mallipohjalla tai kopion vanhasta työtilastasi. Työtilasi ilmestyy Optimaan muutaman päivän sisällä tilauksestasi.

Kun olet saanut työtilasi ja rakentanut sinne sisältöä, nosta sinne jäsenet. Opintojaksoon liittyvässä työtilassa opiskelijat kannattaa nostaa ryhmänä, opintojaksototeutuksen koodilla (esim. ZZZZ1000.6K0D5). Ryhmän tiedot päivittyvät joka yö ASIOsta Optimaan. Ohjeita jäsenten lisäämiseen.

Ilo irti Optimasta – kuinka hyödyntää Optimaa opetuksessa

Hyvin tehty Optima-työtila ei vaadi opiskelijalta erityistä Optima-osaamista. Sen sijaan monipuolisen ja käytettävän Optima-työtilan rakentaminen vaatii tekijältään Optima-perustaitoja. Tutustu JAMKin Optima-ohjeisiin, erityisesti Optima opettajalle -osaan. Myös Optimasta löytyy hyviä ohjeita työtilojen hallinnointiin ja työkaluihin liittyen. Löydät ohjeet Optimasta sinisen yläpalkin i-linkistä. Yksikköjen verkkopedagogiikka- ja uusmediasuunnittelijat järjestävät Optima-koulutuksia ja antavat ohjausta Optiman käytössä.

Sisältö

Voit luoda Optimaan sivuja sen omalla editorilla, ladata tiedostoja, linkittää sinne materiaalia avoimilta verkkosivuilta tai Optiman materiaalivarastotyötiloista. Koosteella saat sisällytettyä sivulle erilaisia elementtejä, esim. syötteitä, viestiseinän ja yhteenvetoja. Sivuille on mahdollista upottaa vaikka videoita ja sosiaalisen median näkymiä. Ääni- ja videonauhurilla voit tehdä helposti lyhyitä mediaobjekteja. Työtilan sisältö on ryhmiteltävissä kansioiden ja alikansioiden avulla.

Vuorovaikutus

Optimassa on useita vuorovaikutustyökaluja. Mm. keskustelualue on näppärä väline eri aiheisiin liittyvään keskusteluun, päiväkirjaa voi käyttää vaikka henkilökohtaisen oppimispäiväkirjan pitoon tai ryhmäpäiväkirjana yhdessä kirjoitetun suljetun blogin vastineena.

Tehtävät

Optiman tehtävätyökaluilla luot mm. monivalinta- ja aukkotehtäviä sekä avointen vastausten kysymyksiä. Monivalintatehtäviin saa automaattisen pisteytyksen, mikä helpottaa työtäsi. Tehtävätyökaluilla voi toteuttaa ajastettuja verkkoharjoituksia ja -tenttejä. Arviointiskaaloja on käytettävissä erilaisia.

Tehtävien palautus

Palautuslaatikko lienee Optiman eniten käytettyjä työkaluja. Opiskelija voi ladata palautuslaatikkoon kaikenlaisia tiedostoja ja palautus onnistuu myös ryhmänä. Palautuslaatikon aukioloaika on opettajan määriteltävissä ja tarkastajia eli palautusten lukijoita voi olla useita. Vertaisarvioinnin avulla opiskelijat voivat nähdä ja kommentoida toistensa töitä. Palautuslaatikkoon on mahdollista kytkeä plagioinnintunnistusohjelma päälle (vaatii opettajalta Urkund-tunnukset, jotka saa tilaamalla Helpdeskistä).

Yhteenvedot ja raportit

Työtilan supervisorina eli hallinnoijana saat työtilasta erilaisia tietoja opiskelijoiden toiminnasta. Yhteenvetotyökalun avulla voit myös näyttää opiskelijoille, miten hän on edennyt tehtävissään.

Näiden yleisimpien työkalujen lisäksi Optimasta löytyy paljon lisää työkaluja, joita voit ottaa käyttöön Optima-taitojesi karttuessa. Työtilan rakentamisen tavoitteena kannattaa aluksi pitää yksinkertaista ja käytettävää toteutusta, jota voi sitten myöhemmin monipuolistaa uusilla työkaluilla.

Optima-tukea saat yksiköiden verkkopedagogiikka- ja uusmediasuunnittelijoilta. Kiireellisissä teknisissä ongelmissa ota yhteys Helpdeskiin.