Opetustilojen esitystekniikoista ja käytöstä yleisesti

Esitystekniikkaa on uusittu Jamkin eri kampuksilla ja yksiköissä vähitellen, joten tilojen esitystekniikka voi joskus tuntua hiukan kirjavalta erilaisine virityksineen ja laitteineen. Samalla, kun opetustilojen tietokoneista luovutaan vähitellen (poislukien auditoriot, tietokoneluokat ja monimuoto-opetustilat), pyritään yksinkertaistamaan myös esitystekniikkaa.

Jatkossa useimmissa perusopetustiloissa on vain projektori ja aktiivikaiuttimet. Kuva projektorille välitetään omasta läppäristä displayport-liitännän kautta. Saman liitännän kautta myös ääni kulkee projektorin kautta aktiivikaiuttimiin ja äänentasoa voi säätää joko projektorin kaukosäätimellä tai tietokoneen käyttöjärjestelmän äänisäädöillä. Näissä tiloissa on siis tarjolla vain yksi kaapeli esittämistä varten.

Rajakadun C-siivessä ja Dynamolla on joissakin perusopetustiloissa käytössä vielä valkoiset näppäinpaneelit, joilla käynnistät ja sammutat av-järjestelmän sekä teet myös av-liitäntöjen kuvalähteiden valinnat.

Auditorioissa, useissa neuvotteluhuoneissa ja monimuoto-opetustiloissa käytetään jatkossakin ohjattuja av-järjestelmiä eli niissä saattaa laitteita ja liitäntöjä olla useita. Tällöin järjestelmä käynnistetään ohjauspaneelista ja paneelista myöskin tehdään kuvaan, ääneen ja joissakin tapauksissa myös valaistukseen liittyvät säädöt.

JAMKilla on useissa tiloissa liikuteltavia TV-vaunuja, joihin saat kuvan samaan tapaan kuin projektoreihinkin eli läppärin displayport-liitännästä.

Opetustiloja varataan tilanvarausjärjestelmän kautta. Sieltä näet myös tilojen varaustilanteen. Neuvottelutilat varataan Outlook-kalenterin kautta. Jos huomaat tilojen esitystekniikoissa puutteita tai vikoja niin ilmoita niistä Helpdeskiin (linkki avautuu uuteen välilehteen).

HUOM! Muista sammuttaa projektori tai av-järjestelmä käytön jälkeen! Näin säästämme projektoreita ja niiden lamppuja!

Katso seuraavaksi: Kuinka saan kuvan ja äänen esitettyä projektorin tai television kautta käytännössä?