Kuva ja ääni tietokoneesta projektoriin tai televisioon

Jamkin henkilökunnan PC-kannettavista saat kuvan ja äänen esityslaitteisiin displayportin kautta. Koska projektoreissa tai televisioissa ei ole displayport-liitäntää, joudutaan tietokoneen ja esityslaitteen väliin hdmi-johdon päähän laittamaan displayport-hdmi -adapteri. Se on yleensä tiloissa valmiina liitettynä hdmi-johdon päähän.

dp_hdmi

Uudemmat Macbook Pro -kannettavat on varustettu hdmi-liitännällä, joten ne liitetään ilman adapteria esityslaitteeseen. Vanhemmat Mac Book Pro ja Air -kannettavat tarvitsevat väliin minidisplayport displayport -adapterin. Näitä ei ole luokissa vakiovarusteena, joten hanki tarvittaessa sellainen itsellesi.

minidptodp

VGA-liitännöistä pyritään luopumaan kokonaan, joten niiden käyttöä ei enää jatkossa tueta.

Useimmat perusopetustilat on varustettu Sonyn projektorilla, jonka käynnistät projektorin kaukosäätimellä. Valitse liitännäksi kaukosäätimellä Input C. Säädä äänenvoimakkuus projektorin kaukosäätimellä tai tietokoneen omilla äänenvoimakkuussäädöillä.

kapula

Ohjauspaneelilla varustetuissa tiloissa tarkista, että paneelin valintapainikkeessa ja liitäntäkaapelissa on sama merkintä, esim. HDMI1, tai PC1, ja tee valinta sen mukaisesti. Auditorioissa edellä mainitun valinnan lisäksi valitse lisäksi näytä projektorilla -painike. On myös hyvä muistaa, että auditorioissa on järjestelmien monimutkaisuuden vuoksi käynnistysviiveitä, eli anna järjestelmälle aikaa käynnistyä! Näytä projektorilla -painiketta kannattaa painaa uudestaan sitten, kun projektori on käynnistynyt.

Jos kuva ei näy, niin tarkasta, että

  1. kuvan jako on päällä tietokoneen asetuksissa,
  2. av-kaapeli on oikein liitetty ja kunnolla kiinni sekä
  3. ohjauspaneelista tai projektorista oikea kuvalähde valittuna.

Ellei näistä mikään auta, niin pyydä apua helpdeskistä. Joskus kaapelit tai liittimet kuluvat käytössä rikki tai ohjausjärjestelmä on jumissa. Silloin tarvitset apua!

Huom! Muistetaan sammuttaa av-järjestelmä tai projektori käytön jälkeen!

Kuinka kuvan jako esityslaitteeseen sitten tapahtuu PC-tietokoneelta?