Esitystekniikka

Esitystekniikka opetuksessa

Olennainen osa opettajan työtä on hallita käytettävissä olevat esitystekniikat, -liitännät ja -välineet. Piirtoheittimet ovat eilistä päivää, ja nykyisin suurin osa esitysmateriaaleista näytetäänkin omalta kannettavalta tietokoneelta joko projektorin, television tai etäopetustilanteissa jonkun reaaliaikaisen verkko-oppimisympäristön (esim. Adobe Connect Pro) välityksellä.

Dokumenttikamera, langaton esittäminen ja älytaulut

Jos haluat näyttää jotakin esinettä tai kirjoittaa kaavoja paperille, ota avuksi dokumenttikamera. Sitä voidaan pitää piirtoheittimen nykyaikaisena sukulaisena eli kyseessä on kamera, jonka kuvaa näytetään projektorin tai television kautta. Uusimmat dokumenttikamerat on mahdollista liittää myös usb-kaapelilla tietokoneeseen, jolloin tietokoneella voi myös tallentaa dokumenttikameran kuvaa, näyttää sitä tarvittaessa etäosallistujille verkon välityksellä, eikä tarvitse vaihtaa kesken esityksen kuvalähdettä tietokoneen ja kameran välillä.

Myös tableteilta ja älypuhelimilta on joissakin tiloissa mahdollisuus näyttää kuvaa langattomasti projektorin tai television kautta. Silloin tarvitset väliin Apple-TV:n (Os X, iphone, ipad) tai Miracast-yhteensopivan adapterin, esim. Microsoft Wireless display (Windows 10, Windows Phone, Android).

Älytauluja JAMKilla on käytössä vain muutama. Langaton kuvansiirto tableteilta ja älypuhelimista on esitystekniikkana hiljalleen syrjäyttämässä älytaulut/älyprojektorit, mikä myöskin tukee paremmin moderneja opetusmenetelmiä (esim. käänteinen opetus).

Katso seuraavaksi: JAMKin opetustilojen esitystekniikoista ja käytöstä yleisesti