7. Netiketti opinnoissa

Netiketillä tarkoitetaan kiteyteysti sanottuna Internetin etikettiä, hyviä käytöstapoja verkossa. Monimuoto-opinnoissa on hyvä tiedostaa netiketti ja kohtelias käyttäytyminen eri verkko-alustoilla, esimerkiksi Yammer- ja Optima-keskusteluissa. Hyvät käytöstavat verkossa eivät kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö asioista saisi olla erimieltä. Muista kuitenkin olla kritiikissäsi rakentava ja esittää perusteluja näkökulmillesi.

Tekijänoikeudet ja eettisyys opinnoissa

Opiskelijan on hyvä ottaa huomioon tekijänoikeudet ja eettisyys jo opintojen alkuvaiheessa. JAMKin eettisiin periaatteisiin on syytä tutustua jo opintojen alussa. Opintojen alussa tyypillinen eettinen ongelmatilanne on plagiointi eli luvaton lainaaminen. Harjoittele siis jo alusta asti käyttämään lähteitä oikeaoppisesti. Myös toisen opiskelijan tekstin kopiointi ja julkaiseminen omanaan on plagiointia. JAMKin kirjaston ylläpitämästä opinnäytetyön raportointiohjeesta löydät tarvittavaa tietoa lähteiden käytöstä. Plagioinnin ehkäisemiseen käytössä on Urkund-järjestelmä, jonka kautta voidaan tarkistaa esimerkiksi oppimistehtäviä, jotka on palautettu Optiman palautuslaatikkoon.

Tekijänoikeuksia rikotaan usein myös käyttämällä verkossa olevaa kuvamateriaalia luvatta. Visuaalisuus oppimistehtävissä on kannustettavaa, mutta muista, että mitä tahansa verkosta löytämääsi kuvaa et voi käyttää.  Sama pätee toki myös äänitiedostoihin ja muuhunkin sisältöön. Verkosta löytyy kuitenkin runsaasti myös avoimilla lisensseillä, esim. Creative Commons -lisensseillä, julkiastuja kuvia. Itä-Suomen Yliopisto on tehnyt kattavan listan verkosta löytyvistä avoimista sisällöistä, mm. Creative Commons kuvapankeista.

Itse tuottamaasi materiaalia, kuten valokuvia, äänitiedostoja tai videoita voit hyödyntää opinnoissasi haluamallasi tavalla, kun huomioit niiden kohdalla esimerkiksi asiakkaiden oikeuden yksityisyyteen.

Alla on esimerkki kuvien hakemisesta Flickr-kuvapalvelun Creative Commons kuvista.

Creative Commons -kuvan hakeminen Flicristä.
Creative Commons -kuvan hakeminen Flicristä.

 

Alla vielä esimerkinomaisesti yksi kuva kyseisestä hausta. Lisenssi oikeuttaa kuvan julkaisemisen, kunhan tekijän nimi on mainittua ja kuvaa ei ole alkuperäisestä muokattu.

Flickr kuva. Marjaana Pato CC BY-ND 2.0
Flickr-kuva. Marjaana Pato CC BY-ND 2.0