6. Monimuoto-opiskelun tekniset työvälineet

Monimuoto-opiskelijana sinulta ei edellytetä vahvaa tietoteknistä osaamista vaan perustaidot riittävät. Perusteilla tarkoitamme tässä yhteydessä käyttöjärjestelmän peruskäyttöä, tekstinkäsittelyä, esitysgrafiikan käyttöä, sähköpostia ja jonkinlaista kokemusta sosiaalisen median työkaluista. ICT-taidot -opintojakso opintojesi alussa lisää osaamistasi ja antaa työkaluja opintojesi tueksi. Lisäksi on tärkeää, että olet halukas oppimaan uutta ja kehittämään myös tieto- ja viestintätekniikan osaamistasi. Monimuoto-opiskelijana tietotekniset taidot karttuvat, vaikka ne eivät olekaan opintojesi keskiössä.

Minkälaiset laitteet tarvitsen?

Mitä tahansa opintoja nykyään teetkään, on toimivan tietokoneen ja internet-yhteyden rooli keskeinen. Monimuoto-opiskelussa nämä korostuvat entisestään. Tietokoneen käyttöjärjestälmällä ei ole merkittävästi väliä, kunhan hallitset itse oman laitteesi käytön. Internet-yhteydeksi suosittelemme kiinteää laajakaistayhteyttä. Mobiilipohjaisissa verkkoyhteyksissä yhteyden luotettavuus ja nopeus ovat kokemustemme mukaan ajoittain aiheuttaneet ongelmia esimerkiksi reaaliaikaisissa verkkotapaamisissa.

Tietokoneen lisävarusteena sinulla tulee olla kuulokemikrofoni (suosittelemme USB-kuulokemikrofoneja). Tämän avulla varmistat, että voit osallistua sujuvasti verkkotapaamisiin eikä äänesi “kierrä” muille tapaamisen kuulijoille. Älypuhelin tai tabletti on myös hyödyllinen apuväline monimuoto-opiskelijalle, sillä sen avulla seuraat sähköpostiasi reaaliajassa ja voit käyttää myös monia muita verkkotyövälineitä mobiilisti. Mobiililaitteen kamera on myös osoittautunut käteväksi apuvälineeksi opintojen aikana. Kameran avulla voit videoida tai kuvata omia tuotoksiasi ja jakaa niitä opettajalle ja opiskelijakollegoille. Valokuvia ja videoita käytetäänkin ajoittain oppimistehtävissä. Muista ottaa tietotekniset välineesi mukaan myös kontaktipäiville, mikäli se vain on mahdollista.

Tietojärjestelmät oppimisen tueksi

Alla on esitelty yleisimpiä JAMKin tietojärjestelmiä, joita hyödynnetään nimenomaan oppimisen tukena. Näiden lisäksi verkko on pullollaan erilaisia sosiaalisen media työkaluja, joita on mahdollista hyödyntää opiskeluiden aikana.

Optima

Oppimisen kannalta kaikista keskeisin tietojärjestelmä kaikilla JAMKin opiskelijoilla on Optima verkko-oppimisympäristö. Optimasta löydät kaikki opintojaksosi materiaaleineen ja tehtävineen. Optimaan palautat kirjalliset oppimistehtäviäsi, käyt siellä verkkokeskusteluita ja kirjoitat oppimispäiväkirjoja. Optiman peruskäyttö on opiskelijan kannalta helppoa ja saat siihen lyhyen perehdytyksen opintojesi alussa. Mikäli Optima-työtilan kanssa on ongelmia, ole aina ensiksi yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan. Hän pyrkii ratkaisemaan tai selvittämään ongelman ja voi tarvittaessa tukeutua JAMKin tukipalveluihin.

Optiman käyttöohjeita opiskelijalle.

Adobe Connect ja Zoom

Adobe Connect ja Zoom ovat alustoja reaaliaikaisille verkkotapaamisille eli webinaareille ja niitä käytetään myös hybridiopetuksessa. Näiden sovellusten välityksellä voit osallistua videovälitteiseen opetukseen, jota voi kuulua eri opintojaksoihin. Connectia ja Zoomia hyödyntäen opettaja voi järjestää myös henkilökohtaisia tai pienryhmän ohjaustilanteita. Opettajat ohjeistavat opiskelijoita aina ennen videovälitteistä opetusta, joten seuraa siihen liittyvää tiedotusta.

Ennen ensimmäistä videovälitteistä opetustilannetta testaa yhteytesi toimivuus esimerkiksi Connectin ja Zoomin testiajoilla. Testiajoista tiedotetaan mm. Elmo-opiskelijaintrassa. Ääniasetusten toimivuuden varmistaminen etukäteen testiajalla mahdollistaa kaikille verkkotapaamiseen osallistuville laadukkaan oppimiskokemuksen ja ennaltaehkäisee teknisiä ongelmia.

Ohjeita Zoomin käyttöön.

Office 365

JAMKin opiskelijoilla ja henkilökunnalla on käytössä Microsoftin pilvipalvelu Office 365 Education. Kirjaudu palveluun osoitteessa http://office365.jamk.fi/. Office 365 tarjoaa runsaan valikoiman työkaluja opiskelun tueksi. Palvelun kautta voit myös ladata opiskelujesi ajaksi maksutta Microsoftin Office -työkalut. Katso tarkemmat ohjeet latauksesta.

Useita O365-palveluita voit käyttää myös mobiilisovellusten kautta. Lista Android, iPhone/iPad ja Windows Phone sovelluksista löytyy osoitteesta https://products.office.com/fi-fi/mobile/office.

Office 365 etusivu. Pääset eri sovelluksiin vasemman yläkulman ruudukosta.
Office 365 etusivu. Pääset eri sovelluksiin vasemman yläkulman ruudukosta.

Alla olevissa kappaleissa on esitelty tiivistetysti tärkeimmät työkalut Office 365 -palvelusta ja annettu vinkkejä verkossa tapahtuvaan pienryhmätyöskentelyyn Office 365 -työkalujen avulla.

Opiskelijasähköposti

Sähköpostin käyttö tapahtuu kätevästi suoraan nettiselaimella. Löydät sähköpostin samasta paikasta kuin muutkin Office 365 -sovellukset. Voit lukea sähköpostia myös kotikoneelle asennetun Outlook -ohjelmiston kautta tai älypuhelimesi/tablet-tietokoneesi sähköpostisovelluksella.

Mitä tahansa tapaa käytät sähköpostin seurantaan, on tärkeä, että seuraat sitä säännöllisesti. Sähköpostiin tulee opettajien lähettämiä tärkeitä tiedotuksia mm. Optimasta. Muista myös luoda itsellesi sähköpostiin allekirjoitus, josta löytyvät seuraavat tiedot: koko nimesi, sähköpostiosoitteesi, puhelinnumerosi ja aloitusryhmäsi. Katso ohjeet allekirjoituksen luontiin (vieritä ohjesivua alas kohtaan Outlook-sähköposti).

Kalenteri

Voit halutessasi pitää sähköistä kalenteria Office 365 -palvelun kalenterissa. Myös kalenterin voi synkronoida esimerkiksi matkapuhelimen kanssa. O365-kalenterin kautta voit lähettää myös kalenterikutsuja opettajille ja toisille opiskelijoille. Tarkista kalenterisi aikavyöhyke-asetus kun otat kalenterin käyttöön, jotta sinulle lähetetyt kalenterikutsut asettuvat oikeaan aikaan myös sinun kalenterissasi. Jos haluat järjestää verkko-tapaamisen Skype for Business -työkalulla (ohjeet jäljempänä tässä käsikirjassa), voit tehdä kalenterin kautta kutsun Online-tapaamisen, joka lähettää kaikille vastaanottajille linkin, jonka kautta sovittuna aikana voitte tavata Skype for Business -palvelussa samassa “online-huoneessa”. Alla video-ohje online-kokouskutsun lähettämistä varten.

Yammer

Yammer-palvelu on organisaation oma sosiaalisen median palvelu. Se tarjoaa mm. Facebookista tutun ryhmä-ominaisuuden, joissa kuka tahansa voi perustaa ryhmän ja kutsua siihen tarvittavat jäsenet organisaation sisältä. Yammerin ryhmiä käytetään JAMKissa mm. yhtenä tutoroinnin kanavana. Yammeriin kirjautumisen ja muut perusohjeet löydät opiskelijaintrasta.

Yammer-ryhmät ovat hyvä apuväline myös ryhmätyön alustana ja projektiopinnoissa. Opiskelijaryhmä voikin itsenäisesti perustaa Yammeriin ryhmän projektin tai ryhmätyön ajaksi ja halutessaan myös kutsua opettajan mukaan ryhmäänsä. Ryhmän sisällä voi käydä keskusteluja, jakaa tietoa ja ryhmän yhteisiä dokumentteja (esim. Word-online -dokumentti), joita muokataan yhdessä. Alla olevalla videolla on ohjeistusta Yammerin käyttöön ryhmätyöskentelyssä.

Onedrive

Onedrive on tiedostojen tallennukseen ja jakamiseen tarkoitettu pilvipalvelu O365-palvelun sisällä. Ondrive on siis kuin verkossa oleva muistitikku, johon pääset käsiksi eri laitteilta. Tiedostoja ja kansioita voi myös jakaa muiden opiskelijoiden ja myös henkilökunnan kesken.

Ohjeita tiedostojen hallintaan Onedrivessa.

Word, Excel ja PowerPoint Online

Office 365 -palvelusta löydät Wordin, Excelin ja PowerPointin “kevytversiot”. Työkalut eivät ole siis yhtä kattavia kuin vastaavat työpöytäohjelmistot. Toisaalta ne tarjoavat käytön helppoutta ja kehittyneitä ryhmätyöominaisuuksia. Voit siis esimerkiksi jakaa tekemäsi Word tai PowerPoint -tiedoston opiskelijaryhmäsi kanssa (video-ohje alla), jonka jälkeen tiedoston yhteiskirjoittaminen ja -muokkaaminen onnistuu kätevästi. Tämä helpottaa mm. ryhmätöiden tekoa, kun yksittäistä tekstitiedostoa ei tarvitse enää lähettää jokaisen muokkaus kerran jälkeen toisille ryhmäläisille esim. sähköpostilla.

Skype for Business

Skype for Business -palvelu on kuluttajille tarkoitetun Skypen kaltainen videopuhelusovellus. Business -versio tarjoaa kuitenkin laajemmat ominaisuudet esim. rajattoman määrän video-osallistujia sekä työpöydän tai valitun ohjelmiston jakamisen muille osallistujille. Skype for Business -window-sovelluksen peruskäyttö ohjeistetaan opintojen alussa.

Moniviestin videopalvelu

Moniviestin on kuin JAMKin oma Youtube, jonne henkilökunta ja opiskelijat voivat julkaista videoitaan. Opiskelijalla on oletuksena oikeudet julkaista henkilökohtaisa videoita, jotka säilyvät Moniviestimessä 180 päivän ajan. Henkilökohtaisen videon linkin voi jakaa tehtävän ohjeiden mukaisesti esim. Optimassa.

Videon luonnissa voit käyttää omaa kameraasi tai älypuhelintasi. JAMKin kirjastojen yhteydessä olevista AV-kioskeista voi myös kysyä lainattavaa videokameraa, mutta oletuksena suosittelemme oman laitteen käyttöä, jos vain mahdollista. Kontaktipäivien aikana voit lainata myös muuta tietotekniikkaa kirjastosta päiväkäyttöön.

Videon julkaiseminen ja jakaminen Moniviestimeen onnistuu näillä ohjeilla.

Mikäli kuvaat videoita tai valokuvia, joissa esiintyy muita henkilöitä, muistathan varmistaa kuvattavilta  kuvausluvan vähintäänkin suullisesti. Kirjallinen kuvauslupalomake löytyy JAMKin opiskelijaintrasta. Tutustu myös Mediakasvatusseuran kuvauslupaa koskevaan artikkeliin.