5. Opintojen ohjaus

Opiskelussa oma aktiivisuutesi on kaiken a ja o – opintosi eivät etene kenenkään muun työpanoksella. Kuitenkin on hyvä muistaa, ettet olet tilanteessa yksin tai varsinkaan, että sinun tulisi selvitä kaikesta yksin. Varmasti jo ensimmäisenä lähipäivänä huomaat, että ympärilläsi on paljon sekä opiskelijakollegoita että JAMKin henkilökuntaa, joiden tehtävänä on huolehtia opintojesi sujumisesta ja asettamiesi päämäärien saavuttamisesta.

Opintojen tueksi on saatavilla erilaista ohjausta ja palveluja, jotka muodostavat hyvän tukiverkoston opiskelijan ympärille. Se, kuka tai mikä ohjauspalvelu, osaa parhaiten antaa vastauksen kysymykseesi riippuu asiasi aiheesta ja laadusta. Sinun on siis hyvä perehtyä ohjauksen toimijoihin ja työmuotoihin etukäteen, jotta “hädän hetkellä” osaat kääntyä mahdollisimman tarkoituksenmukaisen tahon puoleen.

Monesti parhaat vinkit ja neuvot tulevat läheltä, samassa tilanteessa olevalta ihmiseltä. Oman ryhmäsi opiskelijat etenevät opinnoissa suurin piirtein “samoja latuja” kuin sinäkin ja voivat jakaa aivan samoja kysymyksiä kuin sinulla on mielessäsi. Ehkäpä jo vastauksiakin. Käytännön seikkoihin liittyvissä asioissa sinun kannattaa siis kääntyä opiskelijakavereidesi puoleen. Yammer, Facebook, sähköposti tai puhelinsoitto voivat siis olla nopein keino ratkaista käsillä oleva pulma.

Jokaisen tutkinto-ohjelman 1.vuoden opiskelijoille on myös nimetty vertaistutoreita, jotka ovat aloittaneet omat opintonsa vuosi sitten ja ovat käyneet tutor-koulutuksen. He ovat jo melkoisia konkareita esimerkiksi opiskelun käytänteisiin, opiskelijayhteisöön sekä vapaa-aikaankin liittyvissä asioissa. Useimmiten tunnistat vertaistutorit värikkäistä haalareista ja iloisesta meiningistä – älä siis epäröi kääntyä heidän puoleensa! Tutortoiminnan koordinoinnista ja kehittämisestä vastaa JAMKO (Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta).

Opintojesi tukena on myös juuri sinun ryhmällesi nimetty opettajatutor, joka opastaa ja auttaa sinua urasuunnitteluun, opintojesi etenemiseen, aikatauluttamiseen sekä muihin omaan tutkinto-ohjelmaasi liittyvissä asioissa. Opettajatutor vastaa Osaajana kehittyminen -opintojaksosta, joten tapaat hänet sekä siihen liittyvässä kontaktiopetuksessa että henkilökohtaisissa hops-keskustelussa, jollainen käydään lukuvuosittain. Tarvittaessa voit myös sopia muita tapaamisia hänen kanssaan tai kysyä neuvoa kenen puoleen sinun olisi hyvä kääntyä mieltäsi askarruttavan kysymyksen kanssa.

Opintojen ohjaajan eli tuttavallisemmin OPOn puoleen voit kääntyä, jos koet että tarvitset kiinteämpää ohjausta opiskeluun, oppimiseen, ajanhallintaan, jaksamiseen, motivaatioon, päihde- tai mielenterveysongelmiin liittyen. Jokaisessa yksikössä työskentelee opinto-ohjaaja, joka tuntee juuri niiden ammattialojen ja tutkinto-ohjelmien sisällöt.

Tässä videossa (kesto 27 min) Hyvinvointiyksikön opintojen ohjaaja Vesa Kuhanen tervehtii ja kertoo tehtävänkuvastaan.

Osittain samoissa asioissa sinua voi auttaa myös opintopsykologi, joka tekee yhteistyötä ja työnjakoa sekä opon että opettajatutorisi kanssa. Opintopsykologin voit tavata joko päivystysaikana tai ennakkoon varattuna ajankohtana. Hänen kanssa käydyt luottamukselliset keskustelut ovat maksuttomia. Jos puolestaan kaipaat itsellesi rinnallakulkijaa oman elämäntilanteesi haasteissa voi oikea henkilö olla oppilaitospappi. Myös hänen kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Muista myös valtakunnallisesti palveleva Opiskelijoiden tukikeskus Nyyti ry, jolla on tarjolla mm. nettiryhmiä yksinäisyyden torjuntaan https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/ryhmat/

Mikäli kysymyksesi on enemmän käytännönläheinen eli tarvitset esimerkiksi todistuksen opiskelustasi, on opiskelijapalvelut oikea taho auttamaan sinua. Opintosihteerit osaavat neuvoa niin salasanoihin kuin opiskelun asiakirjoihinkin liittyvissä asioissa. Myös opintojen aikana tapahtuvan tapaturman sattuessa sinun tulee olla yhteydessä opintosihteeriin. Opintotukineuvoja puolestaan tietää opintotuen saloista ja osaa antaa sinulle henkilökohtaista opastusta näihin raha-asioihin liittyen. KV-koordinaattorin puoleen voit kääntyä kansainvälistymiseen, esimerkiksi opiskelijavaihtoon liittyvissä asioissa.

JAMKin opinto-opas tarjoaa tarkempaa tietoa opintoihin liittyvästä ohjauksesta ja tuesta.