PS – Värivirheen korjaaminen

Valokuvassa voi olla joskus väärä sävy. Tämä johtuu yleensä siitä, että kamera ei ole osannut tulkita vallitsevan valaistuksen värilämpötilaa oikein. Erilaiset lamput tuottavat hyvinkin eriväristä valoa. Ihmissilmä mukautuu erilaisiin värilämpötiloihin niin nopeasti, että näitä värieroja ei monesti huomaa. Ilmiön voi todeta helposti katselemalla pimeällä kerrostaloa monine ikkunoineen ja erivärisine valoineen.

Digitaalinen kuva muodostoon kolmesta eri värikanavasta (Red, Green, Blue –>RGB). Käsittelemällä erikseen näitä kanavia värivirheen saa yleensä korjattua. Tähän(kin) paras työkalu on Curves (image/adjustments/curves, ctrl+M/cmd+M).

Korjaaminen tapahtuu muuten samalla tavalla kuin valotuksen korjaamisessa sillä erolla, että nyt otetaan tyhjät pois jokaisesta värikanavasta erikseen.

curves-color-channels-2

Samalla myös kuvan valoisuus korjautuu, joten sitä ei tarvitse erikseen korjata.

Aina kuvan värilämpötilaa ei kuitenkaan saa korjattua (tai se vaatii syvällisempiä kuvankäsittelytaitoja). Ongelmana on se, että kuvassa on kahta eriväristä valoa. Tämä voi tapahtua esim. kun kuvassa on sisävalaistuksen lisäksi ikkuna, josta tulee luonnonvaloa.

 

Creative Commons -käyttölupa
Tämä teos, jonka tekijä on Mika Loponen, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.