PS – Valotuksen korjaaminen

Kameran automaattivalotus pyrkii aina kohti keskiharmaata. Tästä syystä kuvat voivat joko ali- tai ylivalottua. Esimerkiksi luminen metsämaisema on kameran mielestä keskimäärin liian kirkas, joten se lyhentää valotusaikaa niin, että lopputuloksena on alivalottunut eli liian tumma kuva. Samasta syystä auringonlaskukuva taas saattaa ylivalottua eli lopputuloksessa kuva on liian kirkas.

Jos ali-/ylivalotus ei ole kovin suuri, sen voi korjata helposti kuvankäsittelyssä. Paras työkalu tähän on Curves (image/adjustments/curves, ctrl+M/cmd+M).

Curves-säätö näyttää kuvan histogrammin.

curves-vuoristo

Mitä enemmän ”vuoristo” painottuu vasempaan reunaan, sitä tummempi kuva on. Kirkkaassa kuvassa se painottuu päinvastoin oikeaan reunaan.

 

 

curves

Esimerkkitapauksessa kuva on alivalottunut. Histogrammista näemme, että ”vuoristo” on painottunut vasempaan reunaan. Tämä tarkoittaa sitä, että vaaleita sävyjä ei ole juuri ollenkaan. Tilanne voidaan korjata määrittelemällä jakauman eli ”vuoriston” vaalein olemassaoleva sävy valkoiseksi. Tämä tapahtuu siirtämällä valkoista pientä kolmiota tarvittava määrä vasemmalle (ks. kuva).

Tällä säädöllä kuvassa oleva sävyt siis ”venytetään” niin, että kuvan tummimmat sävyt ovat mustia ja vaaleimmat valkoisia.

Yksinkertaistettuna otetaan siis histogrammista ”tyhjät” pois siirtämällä mustaa ja/tai valkoista pistettä.

Esimerkkikuvan valotus parani, mutta siinä on edelleen hieman kellertävä sävy. Ohje sen korjaamiseen on täällä. Kuva on myös edelleen hieman tumma. Saamme paremman lopputuloksen lisäämällä hieman kontrastia.

Creative Commons -käyttölupa
Tämä teos, jonka tekijä on Mika Loponen, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.