PS – Kontrastin lisääminen

Edellä olevassa ohjeessa opeteltiin korjaamaan kuvan virheellinen valotus. Histogrammia muokkaamalla saatiin aikaiseksi kuitenkin vain ”tekninen” korjaus, joka ei välttämättä vielä näytä tarpeeksi hyvältä tai vastaa kuvan käyttötarkoitusta. Tässä ohjeessa opetellaan muokkaamaan kuvan kontrasti hävittämättä kuitenkaan kuvasta sävyjä.

 

curves-contrast

Curves-säätöikkunan poikki menee ruudun lävistävä viiva. Tätä viivaa muokkaamalla voidaan hienosäätää kuvan kontrastia hyvinkin tarkasti. Muokkaaminen tapahtuu tarttumalla viivaan halutusta kohdasta ja vetämällä. Tarttuminen luo viivalle kahvan, jota voi muokata uudelleen ja uudelleen. Kahvan voi poistaa vetämällä sen ruudun ulkopuolelle.

Poikkiviivan siirtäminen ylöspäin kirkastaa kuvaa ja alaspäin siirtäminen puolestaan tummentaa. Kahva vaikuttaa histogrammin kohtaan, johon se luodaan: vasemmassa reunassa oleva kahva vaikuttaa siis kuvan tummiin sävyihin.

Kontrastin säätäminen on hyvä aloittaa tekemällä kahden kahvan avulla loiva S-kirjaimen muotoinen käyrä (ks. kuva yläpuolella) ja jatkamalla säätämistä siitä eteenpäin.

Creative Commons -käyttölupa
Tämä teos, jonka tekijä on Mika Loponen, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.